Algkoolilastel lõppes sel nädalal kool. Minu tütar lõpetas esimese klassi, seega hakkas just tema esimene suvevaheaeg. Siis, kui laps käis veel lasteaias, oli lihtne: lasteaed puhkas suvel kuu aega ja samal ajal võtsime meie mehega endale puhkuse, et saaksime koos midagi ette võtta. Nüüd on lapsel puhkust pea kolm kuud ja nii kaua ei saa meie ju mingil juhul puhkust võtta.

Küsisin tütrelt, mida ta tahaks suvevaheajal teha ja tema ütles, et esialgu mitte midagi — käigu meie rahulikult tööl, tema tahaks lihtsalt puhata. Nüüd ta siis puhkabki, mis tähendab muidugi seda, et suure osa päevast veedab ta arvutis. Mina ei saa puhkust enne juulit, seega läheb umbes samamoodi terve juunikuu. Meil ei ole ka ühtegi vanaema-vanaisa maal, kuhu lapse saaks saata: üldse kõik lähemad sugulased elavad linnas ja käivad tööl. Lapsel on muidugi ka sõpru, aga neist on enamus kusagil linnast ära — siis kui vahepeal linna tulevad, saavad muidugi omavahel kokku.

Tahaksin küsida teistelt lapsevanematelt nõu, millega teie lapsed suvel linnas tegelevad. Kui palju aega teie oma lapse suvest ära planeerite? Kas on normaalne lasta lapsel pea kuu aega omaette puhata, siis järgmisel kuul reisida ja igal pool käia (kui meil puhkus on) ja suve viimase kuu jälle omaette olla lasta? Ma ei saa sinna parata, et ma tunnen natuke süümekaid, et laps nii palju omaette on, kuigi ta ise ütleb, et tema on sellise asjade korraldusega täiesti rahul…

Kirjutage Naistekale oma laste suveplaanidest: mida linnalapsed suvel teevad?