1. Anna lapsele illusioon valikust

Näiteks kui tahad, et laps sööks aedvilju, siis ära küsi, et kas tahad porgandit, vaid küsi, kas ta tahab porgandit või kurki. Kui on aeg õppima hakata, küsi, kas ta tahaks alustada matemaatikast või emakeelest.

2. Paku positiivseid juhtnööre

Ära ütle, et ära mine sõiduteele, vaid ütle, et kõnni kõnniteel, sest see on ohutu. Sõna “ei” võiks nii palju kui võimalik vältida.

3. Räägi tehnoloogiast

Ära lihtsalt kehtesta ajalimiite, kui kaua võib arvutis või muus seadmes olla, vaid räägi ka sellest, miks liigne nutiseadmete kasutamine pole tervisele hea. Laps saab sellistest asjadest paremini aru, kui sa eeldad.

4. Säilita rahu lapse jaoks pingelistel aegadel

Isegi kui sa lapse kontrolltööde ja eksamite ajal ise võib-olla rohkemgi närveerid kui tema, siis ära seda välja näita — sinu rahu nakkab temalegi ja aitab paremad tulemused saada.

5. Võta oma last tõsiselt

Kui laps tuleb su juurde murega, kuula ta alati ära. Ära hakka kohe talle nõu andma, isegi kui arvad, et sa tead paremini, mida ta antud olukorras tegema peab. Vahel ongi lapsel vaja ainult seda, et keegi ta ära kuulaks.

6. Ülehinda oma last

Paljud vanemad alahindavad oma last ja see jätab väikese inimese hinge sügava haava. Pigem ülehinda oma last ja tunne tema üle alati uhkust, siis hakkab ta ka rohkem pingutama, et vanematele veelgi rohkem rõõmu teha.

7. Autasusta last hea käitumise eest

Kui laps on tubli, siis kiida teda. Paljud lapsevanemad võtavad head käitumist enesestmõistetavalt ja pahanduste eest karistavad kohe. Nii kasvades õpivad lapsed heal juhul pahandusi varjama, mitte ei õpi seda, et heal teol on alati positiivne tagajärg.

8. Tekita väike kodune võistlus

Kasuta kavalust ja pane õed-vennad omavahel võistlema, kes rutem magama jääb, kes on rohkem erinevaid aedvilju proovinud jne - nii pingutavad lapsed selle nimel, et saada hea tulemus ja teevad pealekauba oma tervisele head. Ja miks mitte ka ise neist võistlustest osa võtta!

9. Võta aega iseendale

See on äärmiselt oluline. Kui sa ei saa omaette taastuda ja enda asjadega tegeleda, ei suuda sa olla ka hea lapsevanem.

10. Ära unusta, et laps on siiski laps

Mõned vanemad süüdistavad ennast lapse jonnihoogudes või söömisprobleemides. Aga tuleb meeles pidada seda, et lapsed on siiski lapsed, lapsed on erinevad ja kõik ei sõltu kasvatusest. Laps on täiesti iseenda inimene, kes vajab turvalist ja toetavat keskkonda, et ta saaks kasvada just selleks imeliseks inimeseks, kelleks ta loodud on.

Allikas: Telegraph