“Minu meelest on palju raskem 1-2 klassi laste hoidmise orgunnimine — see on suvel ju lausa 3 kuud! Nii väike ei ole ju üksi ka veel kodus ja 3 kuuks juba töölt puhkust ei saa. Lasteaialapsega on lihtne: suvel on olemas ju valvelasteaiad. Kasutasime seda isegi eelmisel aastal, aga sel aastal ei teagi mida teha,” kirjutab Naisteka lugeja. Vastuseks aga imestasid kaks lapsevanemat, miks laps üksi kodus olla ei saa.

Malle Hallimäe Lastekaitseliidust ütles Naistekale, et Eesti seadustes ei ole täpselt kirja pandud, kui vana lapse tohib lapsevanem terveks pikaks päevaks üksinda koju jätta. Kirjas on vaid see, et lapsevanem vastutab oma järglase turvalisuse ja heaolu eest.

“Lapsevanem peab ise olukorda hindama ja oma last tundma. Kui laps on tubli ja vanem on kindel, et ta saab hakkama, siis võib-olla tohiks laps natuke aega üksi kodus olla,” ütles Hallimäe.

Algkoolilastele soovitas Hallimäe püüda suveks ikkagi täiskasvanud hoidja leida, et vältida võimalike õnnetuste ohtu. Ta lisas, et 7-8 aastane on veel liiga väike selleks, et terve tööpäeva üksi kodus kenasti hakkama saaks. Abiks oleks ka see, kui mõni täiskasvanu saaks last päeva jooksul mitu korda vaatamas käia.

Kui vanemal siiski midagi muud üle ei jää ning laps peab omapead hakkama saama, tuleks tingimata lapsega eelnevalt kõnelda võimalikest ohtudest, rääkida liiklusest tänaval, panna paika reeglid, millisel territooriumil tohib laps liigelda ja millisel alal õues mängida.

Kindlasti peavad lapsel olema vanemate kontaktid, et saaks vajaduse korral ühendust võtta.

Ta tuletab lapsevanematele meelde, et võrreldes teiste Euroopa riikidega juhtub Eestis lastega tunduvalt rohkem õnnetusi, mistõttu peaks algkooliaste üksi koju jäämine tulla kõne alla vaid siis, kui tõesti muid variante ei ole.

Hallimäe märkis ka, et näiteks USAs ja Suurbritannias on seadustes kirjas, et vanemad ei tohi järelvalveta jätta lapsi, kes on nooremad kui 14 aastat!

Hea lugeja, anna teada - kui vana lapse sina julgeksid üksi koju jätta? Kas algkoolilaps saab terve pika päeva üksinda kodus kenasti hakkama? Kuidas sinu koolilaps iseseisvalt toime tuleb?