Dr Eberhard ütleb, et rootsi lapsekeskne kasvatusmudel on viidud liiga kaugele ja arutleb oma raamatus, et liigne hellus ja soovimatus last vajadusel karistada, on välja arendanud uue põlvkonna kasvatamatuid lapsi. “Distsipliini puudumine noores eas võib tuua esile suuremaid ja raskemaid probleeme hilisemas vanuses,” arutles mees hiljutises intervjuus.

“Ma ei kutsu vanemaid üles jälle oma lastele laksu andma, aga Rootsi lapsevanemad on kaotanud kontrolli ja lastest on saanud perepead,” ütleb Dr Eberhard, kelle raamatut hakatakse peagi ka inglise keelde tõlkima.

Mees toob ka näite: kui õpetaja konfiskeerib klassis mobiiliga mänginud lapselt tunni lõppemiseni telefoni, peab ta hiljem lapsevanematele aru andma, miks ta laste vabadust ja õigusi rikkus. Mõned Rootsi õpetajad kulutavad koolitunni arvelt hulga aega aga hoopis sellele, et tunnis korda rikkunud lapsega rahulikult rääkida, veenda teda telefoni ära panema jms, raisates sellega nii enda kui teiste õpilaste aega.

“Rootsis otsustavad lapsed, mida pere nädalavahetusel teeb, kuhu puhkusele sõidab, mida õhtuks sööb ja mida televiisorist vaatab,” tõdeb mees.”

“Praegused vabakasvatatud lapsed on need, kelle vanemaid pole samuti kunagi kuigi rangelt ditsiplineeritud. Nad on väga isekad ja sõnakuulmatud,” muretseb Ida-Maria Lindros, 31aastane Rootsi õpetaja. “Tüüpiline stseen mu koolis näeb välja umbes nii: ma palun lapsel enda järelt segaduse ära koristada ja ta vastab: “Sa pole mu ülemus, sa ei ütle mulle, mida ma tegema pean!“”

Kallis lugeja, mida sina vabakasvatusest arvad?

Loe täispikka ingliskeelset artiklit The Wall Street Journalist!