Järgnevalt toome mõned nõuanded, kuidas Hollywoodi hindu maksmata vabaneda raseduse ajal lisandunud kilodest.

Austraalia Melbourne’i ülikooli teadlase Meredith Nashi väitel ei ole mingi ime, et paljud naised, kes võrdlevad oma raseduse ajal lisandunud ja sünnituse järgselt kaotatud kilosid kuulsuste vastavate numbritega, leiavad end kaotusseisust. Nash leidis, et naised vanuses 25-29 kasutavad pärast sünnitust enda kirjeldamiseks sõna „paks“ tõenäolisemalt kui naised vanuses 35-39. Ta arvab, et nooremad naised on meedias esitletu ees kaitsetumad — mõeldes ajakirjadele ja telesõudele, mis analüüsivad lapseootel kuulsuste igat sammu — ning tunnevad tugevamat survet saleneda. Me kõik oleme kuulnud ebarealistlikke ootusi põhjustavaid lugusid kuulsuste lapseootusest.

Sünnitusjärgsetest lisakilodest vabanemise võti peitub tervislikus toiduvalikus ja piisavas liikumises. See ei oleks mingi probleem, kui sa poleks eelmisel ööl neli korda üleval käinud, kui pesemata pesu kuhi ei kipuks enda alla matma ja kui ei peaks jõllitama tühja külmkappi. Siin on realistlikud juhised sünnitusjärgseks kaalulangetamiseks, kui sul ei juhtu olema miljon dollarit, mis aitaks raseduseelset kehakaalu taastada.

Kas saab ka isikliku kokata?
Eksperdid hoiatavad, et imetamise ajal ei tohiks kaalulangetamine olla esmatähtis. Tunnustatud dietoloogi Elizabeth Wardi hinnangul vajab noor ema täisväärtusliku piima tootmiseks 2000-2500 kalorit päevas. Kui sa aga ei imeta, siis esimese sünnitusjärgse arstivisiidi ajal — tavaliselt umbes kuus nädalat pärast sünnitust — küsi oma arstilt, kui palju kaloreid normaalse kehakaalu taastamiseks vajad, soovitab Ward. (Ta ütleb, et see on erinev, kuid keskmine naine vajab umbes 1800-2000 kalorit päevas). Kui kaalulangus peatub, vähenda päevast kalorite hulka veel 100 või 200 võrra.

Kas ei olegi tarvis tervet rodu treenereid?
Kanada Lääne-Ontario ülikooli kehalise liikumise ja raseduse laboratooriumi teadlaste hinnangul saavad naised sünnitusjärgselt ka imetamise ajal füüsiliselt aktiivsed olla (ja peaksidki olema). „Ei ole ühtegi head põhjust, miks Te ei saaks minna välja kõndima niipea, kui enesetunne seda jälle võimaldab,“ räägib labori juhataja ja assistent professor Michelle Mottola. Et sünnitusjärgselt kehaliselt aktiivne püsida, võib oma uute kohustustega toimetulekuks vaja minna igakülgset abi.

  • Käi lapsega jalutamas: löö mõne teise värske emaga kampa ning minge lapsevankritega jalutama. Või minge jalutama koos partneri ja lapsega. Ajakirjas Journal of Women’s Health 2009. aastal läbi viidud uurimuse kohaselt on peamine tegur, mis aitab sünnitusjärgse treeninguga alustamisel säilitada vajaliku motivatsiooni, partneri toetus.
  • Kasuta DVD-sid: värsketele emadele, kes ei saa alati treeningsaalist läbi põigata, on kodused treeningud paindlikud ja äärmiselt sobilikud.
  • Liitu ema-beebi võimlemisgrupiga: Mottola hinnangul on treeningud, mille käigus saab ka beebiga tegeleda, väga praktilised, ning suurepärane võimalus kohtuda teiste värskete emadega.

Ja täiskohaga lapsehoidja?
Värsked vanemad seisavad silmitsi paljude väljakutsetega, muu hulgas pinge ja magamatusega. Viimane võib anda kaalulangetamisele tagasilöögi. Ajakirjas American Journal of Epidemiology 2008. aastal läbi viidud uurimus näitas, et naistel, kes saavad öö jooksul magada viis tundi või vähem, on kolm korda suurem oht olla aasta pärast sünnitust ülekaalus, kui neil, kes saavad magada seitse tundi ja rohkem.

  • Püüdle seitsmetunnise une poole: jagage „öövalvet“ oma partneriga. Isa saab lapse sinu juurde tuua, kui toita on vaja.
  • Kutsuge vanavanemad appi: paluge neil nädalas korra öövahetus enda peale võtta. 
  • Tee uinakuid: ükskõik kui ahvatlev ka ei tundu kasutada vaba aega unarusse jäänud kodutööde tegemiseks, maga siis, kui lapski magab.

Allikas: Best Health Magazine