Tegelikult tuleks teha vahet mõistetel “lastetu” ja “lastevaba”. Lastetud naised ja pered ei pruugi olla lastetud oma vabal tahtel või on nad lihtsalt laste saamise edasi lükanud. Lastevabad naised ja pered on aga sellised, kelle otsus mitte lapsi saada on teadlik ja lõplik valik.

Isegi, kui sa täpselt tead, et laste mitte saamine on su sõbranna teadlik ja lõplik valik, mitte tervislik probleem, siis võib temagi vahel end oma otsuse tõttu ebamugavalt tunda ja sinu mõtlematu käitumine võib talle haiget teha. Loe, mis on need kümme asja, mida su lastevaba sõbranna tahab, et sa teaksid.

1. Kõige olulisem — laste mitte saamine on teadlik valik

Nii et pole vaja öelda kõiki neid asju, millest rääkis eespool viidatud artikkel. Lastevabad naised teavad väga hästi, mida nad teevad.

2. Täiskasvanute õhtune üritus ongi mõeldud ainult täiskasvanutele

Karm, aga tõsi! Kui lastevabad paarid korraldavad õhtuseid üritusi, siis nad eeldavad, et väikesi lapsi sinna kaasa ei võeta. Need üritused on ette valmistatud lapsi mitte arvestades ja nende puhul ei ole mõeldud laste turvalisuse peale. Lapsed ei peagi igal pool kaasas olema — ka lapsevanematele on oma aega vaja.

3. Lastevabad inimesed on samuti inimesed

Ka lastevabadel naistel on tunded ja reproduktiivsed organid. Kuigi nad on teinud otsuse mitte lapsi saada, mõjub ka neile raskelt, kui nad saavad teada, et nad on suguvõimetud. Kuigi nad pole plaaninud lapsi saada, tähendab fertiilsuse kaotamine iga naise jaoks leina, sest see on suur osa naiseks olemisest.

4. Hirm raseduse või sünnituse ees võib olla ületamatu

Ka see võib olla põhjus, miks naine otsustab lapsi mitte saada. Lapsepõlves saadud trauma või mingi muu mõjutaja võivad tekitada sellise foobia emma-kumma ees, et naine ei saa sellest kunagi üle.

5. Nagunii peab lastevaba naine pidevalt õigustama end oma vanemate ees

Lapselapsi igatsevad vanemad ei suuda nagunii oma olukorraga päris nii lihtsalt leppida, et nad ei tekitaks oma lastevaba elu valinud lastes mingit süütunnet. Nii et see taak on lastevabadel inimestel nagunii, pole vaja neid veelgi survestada.

6. Ära sõida lastevabale inimesele oma lasteteemaga sisse

See, et sina elad oma beebimullis, ei tähenda, et su lastevaba sõbranna oleks hirmus õnnelik, kui sa iga ta Facebookis püstitatud teema all jutu sujuvalt lastele viid. (a la “Täiesti võimatu unekas on täna päev otsa.“ — “Jaa, ma tean, mida sa tunned, mul on see pidevalt. Viimati magasin välja vist aasta tagasi, enne väikese Karlikese sündi :)” See on lausa ebaviisakas.

7. Keegi ei tohiks saada lapsi enne, kui ta on selleks valmis

Kui on üks asi, mis lastevabasid inimesi lastega inimestest eristab, siis see on kõrgelt arenenud eneseteadvus. Mõned inimesed teadvustavad endale varakult, et nad pole võimelised last kasvatama ja me peame selliselt sündinud otsust austama. Lisaks sellele, et mõnel naisel ei tekigi kunagi emainstinkti, on ka selliseid inimesi, kes ei talu üldse mingit vastutust ega suuda elada koos isegi toalillega. Ja see pole nali, nõrga või olematu koormustaluvusega inimesed on ise ka sellepärast väga õnnetud.

8. Mõnikord on raske üksinda kõigile vastu seista

Alati on raske teha niivõrd ebapopulaarne otsus nagu otsus lapsi mitte saada. Teistest inimestest erineda on alati suur väljakutse. See on sarnane äärmus nagu olla omasooihar, sügavalt religioosne või punkar ja põhjustab samasugust diskrimineerimist, millega pole alati kerge toime tulla.

9. Ka hea kavatsusega tehtud naljad võivad haiget teha

Sellised naljad, et mis siis saab, kui sa ikka rasedaks jääd ja kas teed siis ilma pikemalt mõtlemata aborti, ei ole lastevabade inimeste lemmiknaljad. See stsenaarium on nende kõige hullem õudusunenägu ja niigi nad näevad vaeva, et selline asi juhtuda ei saaks. See, et need inimesed lapsi ei soovi, ei tähenda, et nende jaoks abordi tegemine kergem valik oleks.

10. Ka lastevabadel inimestel on töö ja koduse elu vahel keeruline tasakaalu leida

See, et inimesel pole lapsi, ei tähenda, et temal on aega ükskõik mis ajal tööle tulla, aga raha samas pole talle nii palju vaja, sest temal ju pole peret, mida toita. Seda võib nimetada lausa ahistamiseks, sest lastevabadel inimestel on muud kohustused, mida ei saa laste omamisest alamaks pidada. Üldse ei tohi inimese töövälisel elul tema tööelu üle otsustada lasta.

Allikas: She Knows