Kodutohtri juulikuu teemad
* Karismaatiline ja optimistlik Katrin Karisma

* Miks me oleme paksud?

* Lapsed ja suvised ohud

* Kas kõik puugid on ohtlikud?

* Traksimehest rihmameheks

* Pisiparanduseks kiiret abi apteegist

* Lihtsad harjutused õues

* Õpi viha ohjes hoidma!

* Miks päikesega ei maksa liialdada

* Pane oma nahk särama

Suvel, kui koolid lõppevad ja lasteaiad jäävad puhkusele, on lastel äkki palju vaba aega. Vanemad peavad kuni puhkuseni tööl käima ja laste vaba aja sisustamine võib olla paras probleem.

“Suvi peab olema lastele ennekõike puhkamiseks. Siis võiks lasta neil hommikuti une täis magada — nii puhkavad nad ennast sügiseks välja,” arvab dr Merilind. Kuid hoolimata sellest, kas lapsed veedavad aega linnas, kodus, sõidavad maale vanaema juurde või lastelaagrisse, peab ikkagi läbi mõtlema võimalikud ohud ja nendest lastega rääkima.

Perearsti sõnul peaks enne maale või laagrisse minekut tegema vajalikud vaktsineerimised. “Tark oleks lapsele kaasa anda ka reisiapteek, kus võiks olla kreem kaitseks päikese eest ja geel päikesepõletuse ravimiseks, plaastrid, side, desinfitseeriv vahend, palavikualandaja, söetabletid või mõni muu ravim kõhulahtisuse vastu.”

Linnas turvaliselt mängides

“Väikelapsi ei tohi kunagi järelevalveta jätta ei õue ega mänguväljakule. Suuremad lapsed teadagi ei püsi kinnistes õuedes ega mänguväljakutel, vaid kipuvad sinna, kus on põnevam,” hoiatab Eero Merilind.

Lapsele on vaja selgeks teha, et sõidutee pole mängukoht ka siis, kui see on kvartali sees ja autosid liigub harva. Pall võib üle tee veereda hetkel, kui mõni uljaspea oma autoga seal kiirendab.

“Jalgrattaga sõites peab kindlasti kandma kiivrit, seda isegi siis, kui vanem sõidutab last oma rattal. Iseseisvalt võib laps sõita vaid sellistes kohtades, kus pole liiklust. Tõukeratta ja rulluiskudega sõites on vajalikud käe- ja jalakaitsmed,” lisab dr Merilind.

Ohtlikud on ka lagunevad ehitised ja varemed, mis just poisse nagu magnetiga tõmbavad. Laste sõpruskonna lapsevanemad võiksid üheskoos lastega sellised lähedal asuvad objektid üle vaadata ja võimalikud ohud läbi mängida.

Kuidas tagada laste turvalisus, kui nad on üksinda kodus? Mida teha, kui last salvab rästik, nõelab mesilane või hammustab puuk? Kuidas toimida päikesepõletuse või kuumarabanduse puhul? Kõikidele nendele küsimustele leiab vastuse juulikuu Kodutohtrist.