Viimase 30 aastaga on laste ülekaalulisus dramaatiliselt sagenenud. Täna on iga neljas laps maailmas ülekaaluline, Eestis iga kolmas. „Tegu on tõsise probleemiga, sest nii ülekaalulisus kui ka selle raskeim vorm, rasvumine, mõjutavad sageli lapse kõigi organite talitlust ning vähemalt kolmveerandil lastest ka nende vaimset tervist,“ tõi lastearst välja.

Seejuures lasub suurim vastutus laste ülekaalulisuse osas lapsevanematel, sest just kodust ja varasest lapseeast saavad alguse tervist mõjutavad toitumis- ja liikumisharjumused. „Kusjuures, paljud vanemad ei tunneta oma laste ülekaalulisust ja probleemi tõsidust õigesti. Näiteks aktsepteerivad vanemad kergemini pigem lapse kuulmise või nägemise häireid kui ülekaalulisust,“ kirjeldas Lagle Suurorg, toetudes Iirimaal tehtud uuringutele .

Ühelt poolt mängivad laste ülekaalulisuse ja rasvumise juures olulist rolli pärilikkus ja geneetika. Dr Suurorg toob näiteks, et ülekaaluliste vanemate lastel on suurem risk ülekaalulisusele. Lisaks võib põhjuseks olla vanemate negatiivne eeskuju ehk liigne istuv või passiivne eluviis, rohkelt ekraaniaega nutiseadmetes või teleri ees ja vähesed teadmised tervislikust toitumisest. „Just lapsevanemad otsustavad, mida kodus süüakse ja lastel on siin sõnaõigust vähe. Seetõttu on vanemate teadmised tasakaalustatud toitumisest ääretult olulised,“ ütles lastearst ning kinnitas, et järjepidev teavitustöö lapsevanemate suunal on kahtlemata vajalik.

Ka rahvusliku laste tervise kvaliteedi instituut (NICHQ) on algatanud laste tervise mõjutamisel uue lähenemisviisi — kahe generatsiooni mõjutamise üheaegselt. Selle põhimõtteks on, et lapse toitumise muutmisel on vajalik tegeleda terve perega korraga, et kutsuda esile muutuseid toitumisharjumustes perekonnas tervikuna. Seeläbi jõutakse kiiremini eesmärgini ka lapse tervise parandamisel. Lagle Suurorg nõustub, et praegu on vanemad ja pere tihti jäänud liialt tahaplaanile ja liiga palju jälgitakse tervishoiutöötajate poolt vaid last ja tema harjumusi.

Kuna lapseeas alguse saanud ülekaalulisus jääb enamasti püsima ka täiskasvanueas, siis toob see tihti endaga kaasa ka südamehaiguseid, diabeeti, vähktõbesid, liigesehaiguseid ja palju muid kroonilisi vaevuseid. Seetõttu on oluline, et nii lapsevanemad kui ühiskond tervikuna mõistaksid meie laste ülekaalulisuse kui probleemi tõsidust. Vaid nii suudame me parandada oma rahva tervist tervikuna.