Lugesin täna artiklit sellest, et koolides ei järgita sotsiaalministri määruses „Tervisekaitsenõuded kooli päevakavale ja õppekorraldusele“ sätestatud reegleid kontrolltööde korraldamisele. Pean tunnistama, et mina ei teadnud sellest seadusest midagi ja nüüd seda lugedes olin täielikus hämmingus. Kuidas saavad koolid nii julmalt seda määrust eirata?

Tsiteerin:

Sotsiaalministri määruses on laste tervise kaitse huvides sätestatud, et kontrolltöid ei planeerita esmaspäevale ja reedele, samuti õppepäeva esimesele ning viimasele õppetunnile, välja arvatud juhul, kui õppeaine on tunniplaanis esmaspäeval ja reedel või ainult ühel neist päevadest või esimese või viimase tunnina.

Õpilased ja lapsevanemad juhivad sageli tähelepanu ka määruse punktidele, et õppepäevas võib läbi viia ühe kontrolltöö ning nädalas võib neid olla kuni kolm.

Minu tütar käib ühe Tallinna eliitkooli kümnendas klassis. Kolm kontrolltööd nädalas on piir — lubage naerda! Muidugi on tulnud ette ka selliseid nädalaid, kui on vähem kontrolltöid, aga üsna tavaline on ka see, et nende klassil on kolm kontrolltööd päevas! Lisaks etteteatamata tunnikontrollid. Ja see, et esmaspäeviti ja reedeti ei tohiks kontrolltöid planeerida, on minu jaoks samuti täielik üllatus. Meil on nii palju juhtunud sellist asja, et me peame oma nädalavahetuseks planeeritud väljasõidu või muu ürituse ära jätma, sest tütrel on esmaspäeval raske kontrolltöö.

Mul on väga hea meel, et õiguskantsler haaras härjal sarvist ja seda asja hakatakse uurima. Loodan väga, et koolilaste ellu läheb natukenegi kergemaks!

Naisteka lugejad, palun kirjutage meile, kuidas on teie lapse koolis kontrolltööd planeeritud — kas sotsiaalministri määrusest peetakse kinni?