Pisipõnnid vajavad päeva jooksul kolme einet ja vahepalasid. Tuleb hoolitseda ka liigse soola vältimise eest ning anda alla kolme aasta vanustele lastele nii vähe töödeldud toitu kui võimalik. Kaks toidukorda päevas peaksid sisaldama mõnda järgnevatest toiduainetest: liha, kala, munad, oad, herned ja läätsed. Nendes peitub rohkelt proteiine ja vajalikke mineraale. Piim ja piimatooted peaksid samuti kaks kuni kolm korda päevamenüüs sisalduma — rasvasem piim alla kaheaastastele ning veidi lahjem viienda eluaastani. Piim ja jogurt annavad põnnidele proteiini, B-vitamiini ja luid tugevdavaid mineraale nagu kaltsium ja fosfor, lisaks ka energiat kasvamiseks.

Üks toidukord päevas peaks sisaldama hommikusöögihelbeid, leiba, pitaleiba, tortillavrappi, kartulit, riisi või kusskussi. Neist saab energiat koos vajalikke mineraalidega, nt tsink ja seleenium immuunsuse jaoks, B-vitamiinid närvidele ja kiudained seedimise soodustamiseks.
Ajaks, mil laps on sirgunud viieaastaseks, peaks ta sööma kolm portsjonit juurvilja ja kaks puuvilja. Nii saab juurde C-vitamiini tugeva immuunsüsteemi jaoks ning häid toitaineid nagu beetakaroteen, mis on hea silmadele. Lahjendatud puuviljamahl läheb samuti ühe puuviljaportsjonina kirja.

Sool

Kui väikelaps saab liiga palju soola, võib see mõjutada tema tervist tulevikus ning annab kindlasti aluse soolase toidu armastusele. Maksimumkogus soola lapse toidus sõltub tavaliselt vanusest. Esimesest kolmanda eluaastani ei tohiks põnn tarbida rohkem kui kaks grammi päevas. Neljandast kuuenda aastani jääb see kogus kolme grammi piiresse.
Umbes kolmveerand tarbitud soolast tuleb tavaliselt töödeldud toidust nagu hommikusöögihelbed, küpsised, supid, kastmed, valmistoidud, krõpsud ja suupisted. See tähendab, et soolaga on lihtne patustada igas eas. Poest süüa ostes vaata ka soolasisaldust. Kui 100g kohta on soola rohkem kui 1,5g, on seda liiga palju.

Raua tähtsus

Raud on lapse aju arengule üliolulise tähtsusega. Raua puudumine põnni toidulaualt või aeglustada arengut ning muuta tujukaks ja närviliseks. Seega on rauarikkaid toite vaja tarbida iga päev. Headeks näideteks on munad, punane liha ja rasvane kala, lisaks ka küpsetatud oad ja läätsed, tumerohelised juurviljad nagu kapsas ning ka kuivatatud puuviljad nagu aprikoos ja viigimari. Rauda sisaldavad ka mõned hommikusöögihelbed. Tarbides samal ajal ka näiteks C-citamiini sisaldavaid puuvilju, imendub raud juurviljadest paremini.

Pirtsakad sööjad

Paljud lastest läbivad ka staadiumi, mille ajal võib neid nimetada pirtsakateks sööjateks. Pea meeles, et uus toit võib võtta kuni 15 proovimiskorda, enne kui laps on valmis seda aktsepteerima. Ära anna kohe alla, kui laps nina liiga püsti ajab. See võib küll olla väga ärritav, kui parim nõuanne on mitte paanitseda ning püüda asjast vaikselt jagu saada.

Allikas: The Sun