Toitumisel tasuks pilku peal hoida juba 3-12 kuud enne rasestumist

Toitumine mõjutab nii naiste kui meeste viljakust. Tervislik tasakaalustatud toitumine tõstab mõlema puhul lapse saamise tõenäosust märgatavalt.

Normaalkaal

Kui sul on ülekilosid, oleks hea mõned kilod enne rasestumist maha võtta ja vastupidi, kui su kaal on liiga väike, võiks mõned kilod juurde võtta. Parim oleks püsida enda vanuse ja pikkuse kohta normaalus. Üle- või alakaal vähendab rasestumise tõenäosust. Lase oma arstil enda toidusedel üle vaadata.

Kui sa oled ülekaaluline, peaks su menüü sisaldama palju kiudaineid ja vähem rasvu. Ja ära unusta füüsilist aktiivsust. Võib-olla oleks kasulik liituda mõne spetsiaalse grupiga, kus spetsialistid jagavad toitumisalast nõu. See võib sind aidata paremate tulemusteni ja panna tundma, et sa ei ole selles üksi.

Järsk kaalulangus ei aita rasestumisele kaasa ja võib beebi seisundile negatiivselt mõjuda.

Pane paika tervisliku toitumise plaan

Tervislik toitumine on tasakaalustatud. Menüü peaks sisaldama:

Puu- ja köögivilju — värsked, külmutatud, konserveeritud, kuivatatud või mahlaks pressitud. Vähemalt 5 portsionit päevas.
Süsivesikuid — leib, kartulid, täistera pasta ja riis.
Valke — loomaliha, linnuliha, kala, mune ja kaunvilju.
Kala peaks sööma 2 korda nädalas. Parim oleks värske tuunikala või makrell, sardiinid ja forell.
Piimatooteid — piim, juust, jourt. Need sisaldavad kaltsiumi.
Rauda sisaldavaid toiduaineid — punane liha, kaunviljad, kuivatatud puuviljad, leib, rohelised köögiviljad, täistera hommikuhelbed.
Toite ja jooke, mis sisaldavad C-vitamiini — C-vitamiin aitab raual kehas imenduda.
Vajalik oleks vähendada rasva ja suhkru sisaldust toidus. Pööra tähelepanu, kui tihti sa sööd kooke, magusaid mullijooke ja kiirtoitu. Ürita hommikusöögi iga päev samal ajal süüa. Portsionid ei tohiks olla väga suured.

Vitamiinid

Kui sa toitud tasakaalustatud, saab su keha kõik vajalikud ained kätte, aga eksperdid arvavad siiski, et ka sel juhul oleks mõningaid vitamiine vaja. Aruta seda enda arstiga. Vitamiine soovitatakse naistele, kellel on rasestumisega raskusi ja nendele, kes söövad ebaregulaarselt. Sel juhul võid olla kindel, et keha saab kõik, mida ta vajab, kätte. Pea meeles, et toidulisandid ja vitamiinid ei asenda mitmekesist ja tasakaalustatud toitumist. Rasedusaegsete vitamiinide võtmist võib alustada juba enne rasedust. Räägi oma günekoloogiga, millised vitamiinid just sulle sobiksid.

Tarbi foolhapet

Foolhape ei ole ainult tulevasele lootele kasulik. Seal sisalduv B-vitamiin aitab infarkti, insuldi, vähi ja diabeedi riski vähendada. Lootel väheneb kaasasündinud närvisüsteemi häirete risk. Naised, kes soovivad rasestuda, võiksid päevas võtta 0.4mg(400mkg) foolhapet. Sellega võiks alustada kohe, kui sa rasestusvastased vahendid ära jätad. Võtta võiks neid vähemalt 12. rasedusnädalani.

Foolhapet saab ka spinatist, kapsast, tsitruse viljadest, pähklitest ja pruunist riisist.

Alkohol

Kui sa oled üks nendest, kes aeg-ajalt pokaali taga lõõgastuda tahavad, oleks kõige parem sellest rasestuda üritades hoiduda. Loobu alkoholist üldse, või tarbi seda väga harva ja minimaalselt — maksimum üks kogus alkoholi kaks korda nädalas. Üks kogus tähendab klaas lahjat õlut või siidrit. Klaas veini on juba kaks alkoholi kogust. Liigse alkoholi tarbimise puhul võib lootel esineda arenguhäireid. Parem on sellega mitte riskida.

Mõtle ka kofeiinile

Kofeiin mõjub viljakusele pärssivalt. Ka rasedatel soovitatakse kofeiini koguseid vähendada, sest selle tarbimine võib mõjutada lapse sünnikaalu. Rasedust planeerides vähenda kohvi, šokolaadi, kakao ja gaseeritud jookide tarbimist. Parem on mitte ületada 200mg suurust kofeiini kogust päevas.

Valida võib ühe järgnevatest:

2 tassi lahustuvat kohvi (100mg/tk)
2 tassi tavalist kohvi ( 100mg/tk)
4 tassi teed ( 50mg/tk)
5 purki koolat ( 40mg/tk)
4 (50g) šokolaadi ( 50mg/tk)
Iga naine, kes rasestuda üritab, peaks vältima suures kogused A-vitamiini tarbimist. Seda leidub maksas ja maksatoodetes ( näiteks pasteet). Loobuda võiks ka toorest haruldasest kalast ja ettevaatlik peaks olema pastöriseerimata juustu tarbimisel.