“Eelmisel nädalal saime teada, et meie pojal on südamerike (aordi koarktatsioon ehk ahenemine),” kirjutab Kristiina, kes teab täpselt, milliseid tagajärgi selline diagnoos kaasa tuua võib. Alles eelmise aasta maikuus kaotasid Kristiina ja Andres oma esiklapse kolm päeva pärast sündi sama terviserikke tagajärjel. “Tookord avastati sama südamerike juba raseduse keskel ja arvati, et tegemist on kerge südamerikkega, mida Tartu arstid saavad opereerida. Pärast sündi aga selgus, et rike on tõsisem kui arvati ning Eestis opereerida ei ole võimalik. Meie poja suri kolmepäevasena,” kirjutab ema.

“Nüüd seisame täpselt sama olukorra ees ja kuna me ei saa seekord enam kindlad olla, et meie lapse elu Tartus päästa suudetakse, tahame anda talle vähemalt parima võimaluse mujal. Tänu dr Šoisi abile oleme ühendust võtnud Saksamaal asuva German Heart Institute´ga ning saanud positiivse vastuse nende juures sünnituseks ja lapse raviks. Eesti haigekassa hüvitab kahjuks ravi ainult osaliselt ja ülejäänud 30 000 eurot peavad vanemad ise leidma.

Kuna aega on väga vähe ja tegemist on väga suure summaga, siis paluksime teie kõigi abi, kui teil on vähegi võimalik toetada ja anda väike panus meie poja elule…” paluvad mures vanemad. Kuidas perele toeks olla, vaata Facebookist!

Küsisime kommentaari ka Haigekassast ning avalike suhete juht Katrin Romanenkov vastas:

“Paraku ei ole meil antud juhul võimalik alloleva info põhjal omalt poolt detailsemalt olukorda kommenteerida.

Haigekassa kindlustatul on välisriiki ravile pöördumiseks kaks võimalust:

1. Juhul kui patsient või tema esindajad taotlevad haigekassalt eelluba välisravi rahastamiseks ning arstliku konsiiliumi otsuse alusel on seadusest tulenevad kriteeriumid täidetud, siis rahastab haigekassa raviteenused täies mahus.

2. Teine võimalus välisriiki ravile pöörduda on EL piiriülese ravi direktiivi raames. Siis pöördub patsient enda poolt valitud välisriigi raviasutusse, saab seal vajalikud raviteenused ning tasub nende eest. Eestisse tagasi tulles esitab ta haigekassale tagasimaksetaotluse. Siinkohal tuleb silmas pidada, et haigekassa hüvitab sellisel puhul teenused vastavalt Eestis kehtivatele hindadele ning ülejäänu jääb patsiendi enda kanda.”