Kuid kas noored on tegelikult arvutisõltlased või nad lihtsalt käivad mööda teed, mis neile ette on antud, sest nii ongi kõige loogilisem tegutseda?

Mida noortele tegelikult pakutakse? Noortel on võimalus tasuta raamatukogust raamatuid rentida, noortekeskuses viibida (kõik teenused ei ole tasuta), väljas jõlkuda (vaadatakse halvustavalt) ning kodus istuda. Muud tegevused on enamjaolt välistatud kahe põhiteguri näol: aja- ja rahapuudus.

Kool võtab enamuse noorte ajast, ülejäänu läheb sellele, et käia umbes kaks korda kuus kinos, osta mõni hamburger või krõpsupakk ning natuke juua, et end värskendada. Nagu näha maksab iga liigutus, jäävadki üle ainult mõned üksikud tegevused, mis ei tühjenda rahakotti.

Kodus istudes pole jällegi eriti midagi teha, kirjandus tundub paljudele kuiv ja vanamoeline, telekast ei saa valida mis filme vaatad parasjagu (vähemalt ilma lisakuludeta), raadio määrab samuti, et pead kuulama teatud hitte. Arvuti on palju mugavam, valid ise filmid ja muusika, suhtled sõpradega ning teed mida iganes soovid.

Kui noored on liiga palju arvutis, siis vanem generatsioon on liiga vähe teinud selleks, et noored ei veedaks oma päeva tühja, ei pakuta võimalusi või ei reklaamita neid piisavalt. Samuti ei huvita enamasti noori tegevused millega ei tegele nende tuttavad, näiteks ei läheks enamik noori tantsutrenni, kuid need kes tunnevad juba mõnda tantsutrennis käivat inimest lähevad palju tõenäolisemalt sinna ka ise tutvuma.

Arvutite kasutamise küsimus on keeruline, sest arvutid on meie tuhandete aastate pikkuses ühiskonnas ja selle normides veel üsna uus nähtus. Mina isiklikult usun, et inimesed õpivad järjest rohkem arvuteid kasutama kui vahendeid üksteisele lähemale jõudmiseks ning oma valikute tegemiseks, mitte sõltumaks suurtest korporatsioonidest, kes söödavad oma info inimestele näkku.

Arvutid pakuvad noortele midagi mida vanemal generatsioonil ei ole kunagi nii ehedalt olnud — valikuvabadus otsustada milline info on usaldusväärne ja tõene, võimalus valida allikaid miljonite hulgast.

Seega ei, noored ei ole minu arvates arvutisõltlased, vaid teevad loogilise valiku antud variantide vahelt.

Mida arvad sina noorte arvutisõltuvuse kohta? Jäta kommentaar ja anna teada või kirjuta meile oma arvamuslugu!