Alghariduse pedagoog Evelin Tamm rääkis Vikerraadio hommikuprogrammis, et ta ei otsustanud Rootsi kolida mitte palga pärast. "Mul on endal laps ja Eesti haridussüsteem ei ole piisavalt hea. Mu lapsel on Rootsi parem koolis käia" rääkis Tamm, et sai ühel hetkel aru, et kui ta tahab oma lapsest kasvatada vaba inimese, siis Eestis pole selleks piisavalt võimalusi.

"On kurb, et ühiskond oma uuenemises on olnud liiga aeglane," leidis Tamm, et haridussüsteemi areng on Eestis aeglustunud. "Kui ei tule muutust hariduse rahastamises ja õpetaja palgas, siis Eesti haridussüsteem ei saa edasi minna paremuse suunas."

Tamme sõnul peaksime me kodanikena mõtlema, mis toimub ja otsustama, kas haridus on väärtus või ei ole. Õpetaja palk peaks olema Tamme arvates samasugune ühiskondlik kokkulepe nagu seda on riigikogulase palk.

"Õpetaja peaks olema ühiskonnas võrdne partner," ütles Tamm. "Kui tahame näidata, et haridus on väärtus, siis tuleks astuda järgmine samm ja minna kohale," kutsus ta kõiki, kellele õpetaja palk ja Eesti haridussüsteem korda lähevad, esmaspäeval kell 17.00 Tõnismäele meelt avaldama.

Eesti keskmine brutokuupalk oli statistikaameti andmetel 2011. aasta teises kvartalis 857 eurot, nooremõpetaja palk samas 608,18 eurot.

Õpetajate töötasu alammäärad vastavalt atesteerimisel omistatud ametijärkudele on alates 1. jaanuarist 2011:

1) noorempedagoogil 608,18 eurot;
2) pedagoogil 644,04 eurot;
3) vanempedagoogil 736,07 eurot;
4) pedagoog-metoodikul 888,88 eurot.