Nüüd on Ameerika teadlaste uue uurimuse põhjal alust väita, et ema kaalutõus raseduse ajal on tõepoolest iseseisev tegur, mis mõjutab olulisel määral seda, kas sündiv laps saab edasises elus olema hädas ülekaalulisusega või mitte, kirjutas Physorg.

Ajakirjas The Lancet avaldatud artikli autorid rõhutavad, et kaalu kontrolli all hoidmine on oluline ka raseduse ajal, eriti seetõttu, et need üheksa kuud on lapse arengus kõige määravama tähtsusega.

David Ludwig Bostoni lastehaiglast ja Janet Currie Columbia ülikoolist kasutasid üle kogu riigi kogutud andmeid emade ja laste kohta ajavahemikust 1989 kuni 2003. Analüüsist eemaldati mitmikud ning emad, kes on sünnitanud vaid ühe lapse. Samuti eemaldati analüüsist lapsed, kes sündisid enne 37 või pärast 41 nädalat. Samuti ei kaasatud uuringusse emasid, kellel oli diabeet või kelle lapsed olid erakordselt suure või madala sünnikaaluga. Kokku analüüsiti 513 501 ema ja 1 164 750 lapse andmeid.

Keskmiselt võtsid naised raseduse ajal juurde 13,5 kilogrammi, kuid 12 protsenti neist võttis juurde tervelt 20 kilogrammi. Kõrge sünnikaaluga lapsed (üle 4 kg) moodustasid samuti 12 protsenti kõigist uuritud lastest.

„Kui võtsime vaatluse alla õed-vennad, siis ilmnes, et ema suurenenud kehakaal korreleerub ka laste suurenenud sünnikaaluga,“ ütles Ludwig. Emad, kes võtsid raseduse ajal juurde üle 20 kilo, sünnitasid 1,7 korda suurema tõenäosusega ülekaalulise lapse võrreldes emadega, kes võtsid raseduse ajal juurde 8–10 kilo. Seaduspära jäi kehtima ka siis, kui analüüsist eemaldati suitsetavad, keisrilõikega sünnitanud ja enne 39 või pärast 40 rasedusnädalat sünnitanud.

Varasemate katsete käigus on leidnud kinnitust oletus, et üleliigne kaalutõus mõjutab negatiivselt loote kasvukeskkonda ning mõjutab seega lapse hüpotaalamuse, pankrease ja rasvkoe arengut, mis kõik omavad olulist rolli ülekaalulisuse kontrollimises hilisemas elus. „Mõjutatud on nii hormoonid, ainevahetusrajad kui ka kudede ja organite struktuur,“ ütles Ludwig.

Allikas: Novaator