Daily kaubamärgi all toitlustust pakkuv Baltic Restaurants Estonia AS viis pea 4000 õpilase, koolitöötaja ja lapsevanema seas läbi küsitluse, et saada aimu laste toitumiseelistustest ja rahulolust koolitoiduga.

Daily müügi- ja turundusjuht Tiiu Endriksoni sõnul võib uuringutulemuste põhjal öelda, et koolilapsed hindavad koolitoitu maitsva ja mitmekesise kõhutäiena. Selle tõestuseks on ka kõrge külastavuse number — tervelt 90 protsenti vastanutest sööb koolisööklas kolmel või enamal päeval nädalas.

„Uuringu tulemustest selgus, et õpilaste jaoks on esmajärgus oluline, et lõuna oleks toitev ja tervislik. Kuna koolitoit on paljudele lastele ainus soe toidukord päevas, ei tee me selles osas ühtki mööndust. Pakume neile vaid kvaliteetsest toorainest valmistatud tervislikke ja mitmekülgseid roogi ning õpilaste maitse-eelistusi ja soove arvestades sünnivadki neile meelepärased toidud,“ räägib Endrikson.

Vanad lemmikud

Õpilaste lemmiktoidu edetabeli tipus püsivad juba teist aastat makaroniroad, millele järgnevad kartulist ja kanast valmistatud toidud. Praelisandina hindavad lapsed pastat ja kartuliputru, kuid ka salatit. Aurutatud köögiviljad, kuskuss ja keedukartul meeldivad lastele vähem.

„Sarnaselt varasemate aastate tulemustega näitab tänavune uuring, et laste seas on endiselt hinnas kodused ja toekad toidud. Makaroni-, kartuli- ja kanaroad on enamikule lastest tuttavlikud ja maitsvad, samuti täidavad need pikaks koolipäevaks hästi kõhu. Meie usinad kokad lisavad tummisematele toitudele aga ka rohkelt köögivilju ja salatit, et road oleksid mitmekesised ja tervislikud ning toidukord tasakaalustatud,“ selgitab Endrikson.

Uuringu põhjal on laste seas kõige vähem populaarsed frikadelli- ja hernesupp ning risoto. Endriksoni sõnul neid toitusid aga menüüst välja ei jäeta, vaid laste tagasiside arvesse võttes on plaanis need retseptid õpilastele sobivaks muuta.

Tervislikud ootused

Õpilastele enim meeldivate koolilõunate seast leiab ka näiteks kalaroad, salativaliku ja püreesupid. Enam kui pooltele vastanutest on oluline, et koolitoit oleks tervislik. Teadlikumaks muutunud söömisharjumustele viitab ka see, et üle kolmandiku vastanud koolilastest oskab eristada täisteratooteid tavalistest ning nendest enam kui pool eelistab valiku korral just tervislikumat täisterast varianti.

„Koolitoitlustajana on meie ülesandeks aidata lapsi suunata paremate toiduvalikute poole. Seepärast on meie menüüdes üha enam valge pasta ja saia asemel täisteraversioonid ning iga pearoaga käib kaasas krõmpsuv salat. Hea meel on näha, et lapsed eelistavad üha tervislikumaid roogasid, mis näitab kasvavat teadlikkust toidu osas. Kindlasti mängib siin rolli kodune toidulaud, aga ka koolikokkade püüdlused laste maitse-eelistustega arvestada ning nutikad viisid, kuidas erinevaid roogi tervislike ja naturaalsete toiduainetega rikastada,“ räägib Endrikson.