• Steriilse vee paapulid

    Kokkutõmmetega kaasnevate valude leevendamise üheks parimaks viisiks on liikumine ja sobiva asendi valik. Kui Sa seisad, liigud ja vahetad asendeid, annavad organismi enda toodetud valuvaigistid (endorfiinid) maksimumtulemuse ja paljudele naistele sellest piisabki.

    Psühholoogiliselt on esimeste kokkutõmmetega kergem toime tulla, kui Sa nende vaheajal millegagi tegeled. Käi kodus ringi, kuula muusikat, mängi mõnda mängu, korrasta imiku asju, paki oma kotti, mine hoopis vanni või välja jalutama _ võimalusi on mitmeid.

    Sünnituseelsed tunnid

    Ettevalmistus sünnituseks on perekooli tundide näol valu leevendamise loomulikuks osaks. Mida rohkem Sa tead, mis toimub Su kehaga raseduse ja sünnituse ajal ning mida paremas vormis Sa oled, seda paremad on Su võimalused. Kui pole hirmu, on ka valu väiksem.

    Harjutused vees

    Vees võimlemine on rasedate jaoks ideaalne isegi siis, kui nende kõhud on väga suured.

    Vees kehakaal väheneb ja see võimaldab Sul vabamalt liikuda ning samal ajal ei ole Su jalad, vaagen ega selg koormatud. Vee surve treenib õrnalt ja ettevaatlikult kõiki lihaseid ning Su füüsiline vorm paraneb. Võid vees võimelda kogu rasedusaja jooksul, isegi viimastel nädalatel ja päevadel enne sünnitust.

    Vees sünnitamine

    Valu leevendamist sooja veega on kasutatud hea alternatiivina valu leevendamisele meditsiiniliste vahenditega. Seetõttu pakuvad peaaegu kõik sünnituspalatid võimalust käia duši all või vannis.

    Vesi lõõgastab, lõdvestab ja toimib sünnituse kiirendajana. Basseinis või vannis olles on kergem liikuda ja mugavat asendit leida. Kuum veejuga dušist on ideaalne nimmepiirkonna masseerimiseks emaka kokkutõmmete ajal. Mõnedes haiglates on võimalik soovi korral vees ka sünnitada.

    (vt Vesisünnitus)

    Nimmepiirkonna massaaž

    Väga tihti võib nimmepiirkonna massaaž valu leevendada. Lapse isa või ämmaemand võivad Sind masseerida.

    Valuvaigistid

    Tavalised valuvaigistid nagu paratsetamool on harilikult liiga nõrgatoimelised, kuid neid võib kasutada, kui selleks vajadust tunned.

    Petidiin on narkootiline aine _ valuvaigisti, mida võib kasutada nii süstina (lihasesse) kui ka küünaldena (pärasoolde). Valu ei kao küll täiesti, kuid see pehmeneb, aidates puhata. Vahel kaasneb selle ravimiga peapööritus, unisus, uimasus, harva ka iiveldus või muidu halb enesetunne. Mõju kestab 2-3 tundi, kuid ravimit ei tohi anda liiga hilja, sest see läbib platsenta ja võib pärssida lapse hingama hakkamist sündimisel.

    Seljatuimestus — epiduraalanalgeesia

    Anestesioloog (narkoosiarst) teeb tuimestuse, viies vajaliku ravimi seljaajukanalit ümbritsevate membraanide vahele. Ravimi sisseviimiseks paigaldatakse selgroolülide vahelt läbi peenike kateeter, mis jääb sinna sünnituse lõpuni ning võimaldab vastavalt vajadusele ravimit juurde lisada. Nii tuimestatakse kõhtu ja jalgadesse viivad närvid ning valu kaob täiesti.

    Pärast sellist tuimestust kuulud Sa erijälgimisele, sest protseduur võib mõjutada Su vererõhku ja sünnitegevust.

    Väheneb ka kogu alakeha tundlikkus ning sõltuvalt olukorrast jääd kas päris pikali või liigud vaevalisemalt. Tihti on selle meetodi puhul vaja kasutada sünnituse kunstlikku stimuleerimist, sest ka sünnitegevus võib nõrgeneda.

    Seda meetodit kasutatakse ka keisrilõike tegemisel. Erinevalt täisnarkoosist oled Sa epiduraalanalgeesia korral ärkvel, oled oma ümbrusest ning kõigest toimuvast teadlik ja näed oma last kohe pärast sündimist. Seljatuimestusega lõikus on ka väiksema riskiga kui üldnarkoosiga tehtav.

    Naerugaas koos hapnikuga

    Naerugaasi ja hapniku sissehingamisel kontraktsioonide ajal on tulemuseks valu mõningane leevendumine ja hajumine. Samal ajal võid tunda kerget peapööritust, pisut kõrgendatud meeleolu või lihtsalt uimast olekut.

    Paljudele naistele see kombinatsioon meeldib, kuigi hiljem nad võib-olla ei mäleta kõike toimunut. Ämmaemand juhendab Sind naerugaasi hingamisel.

    Üldnarkoos

    Üldnarkoosi, mille all ollakse teadvuseta ja kunstlikul hingamisel, kasutatakse keisrilõike korral, eriti siis, kui on kiire ja seljatuimestuse tegemiseks ei jää enam aega.

    Nõelravi ja tsooniteraapia

    Need alternatiivsed valu vaigistamise moodused on saadaval vaid üksikutes kohtades, kuid on tänu kõrvaltoimete puudumisele muutumas üha populaarsemaks.

    Steriilse vee paapulid

    See on meetod, mille käigus süstitakse naha alla, enamasti nimmepiirkonda, väike kogus steriilset vett. Süst tekitab torkiva valu, mis juhib kõrvale sünnitusvalu. Toime kestab kuni 90 minutit.