Oled enda arust teinud kõik, et laps õhtul kiiresti magama jääks, tema aga kogub voodis järjest ja järjest tuure üles. Enne poodiminekut loed lastele järjekordse loengu, kuidas ilusti käituda ja ähvardad, et muidu järgmisel korral neid kaasa ei võta. Lapsed on nõus. Ja ikkagi leiad ennast iga leti ees seletamas, et seda me täna ei oska ja seda ka mitte. Juba viie minuti pärast tunned, kuidas sees kõik keeb ja kõrvust tuleb välja tigedat suitsu.

Siis kasuta maailma lihtsaimat nippi, kuidas lapsed maha rahustada. Nimelt — rahune maha! Lapsed tunnetavad seda, kuidas sina ennast tunned. Kui olukord võib keeruliseks minna (nagu näiteks mitme lapse magamapanek või koos poeskäimine), siis valmistame ennast juba ette kõige suhtes, mis seal juhtuda võib. Lapsed tunnetavad seda ja nii saamegi täpselt selle, mida kardame. Nii algab kõik sellest, kui hästi suudame ennast lapsevanemana maha rahustada.

Lihtne kinnitus sellele on koertekool! Kutsikat kasvatades pead ka esmalt ise endas kindel olema. Koer ei usu sind, kui haavalehena värisedes hirmutavas olukorras talle kinnitad, et kõik on korras. Lastega on samamoodi. Nemad tunnevad meie energiaid paremini, kui me ise.

Nii tasubki igasuguste peenete lastekasvatusmeetodite asemel alustuseks iseendaga tegeleda ning ennast rahustama õppida. Sinu emotsioonid mõjutavad teisi, nii et hakka endast pihta.

Heli Künnapase tegemistest saad lähemalt lugeda tema blogist — SIIT!