1. Ta vajab privaatsust

Teismelised vajavad privaatsust ja nad tahaksid, et nende vanemad mõistaksid seda. Igal teismelisel peaks olema oma ruum (kui pole piisavalt tube, siis kasvõi kapiga eraldatud toa osa), mis kuulub ainult talle ja kust keegi niisama läbi ei käi. Teismelise privaatsust tuleb austada — koputa, kui tema ruumi sisened, mitte ära saja lihtsalt suvalisel ajal sisse.

2. Ta tahab, et sa mõnikord lihtsalt kuulaksid teda

Paljud teismelised tahavad tegelikult enda muredest oma vanematele rääkida, aga nad ei tee seda sellepärast, et nad ei taha kuulata vanemate näägutamist. Õpi oma teismelist lihtsalt kuulama, ilma talle pidevalt vahele segamata ja õpetamata, kuidas elama peab. Nõu andmine pole alati vajalik — innusta teda rääkima ja ta jõuab ise otsusele, kuidas mingis olukorras edasi toimida.

3. Ta ei ütle, et tal on suhe

Ta kardab vanemate reaktsiooni sellise asja peale. Kui laps on alles alaealine, siis pabistavad vanemad tihti selliste asjade pärast üle ja kujutavad ette, mis hullud asjad kõik nüüd juhtuma hakkavad. Tegelikult juhtuvad sellised asjad nagu näiteks ettevaatamatusest tingitud rasestumine just sellistel teismelistel, kelle vanemad on neil keelanud suhte loomise. Kui varakult oma lapsega sellistest asjadest avatult rääkida, mitte ainult keeldude jada peale laduda, siis saab talle ka normaalsel moel kõike selgitada.

4. Ta ei ütle alati, mis hinde ta koolis sai

Nagu eelmisegi punkti puhul kardavad lapsed vanematelt sellise asja peale moraalijutlust saada. Nii et kui lapsel on ranged vanemad, siis nad pigem varjavad oma halbu hindeid, kui see vähegi võimalik on. Ole mõistev — kas sul endal olid siis koolis ainult viied?

5. Ta ei taha sinuga seksist rääkida

Sa pead talle küll rääkima rasestumisvastastest vahenditest ja suguhaigustest, aga ära ürita välja pressida, mis ta enda elus toimub, kui ta sellest rääkida ei taha. Räägi asjadest, mis võivad juhtuda, kolmandates isikutes, siis teismeline ei võta kaitsepositsiooni. Küll ta räägib sulle ise oma asjadest, kui ta tahab ja selleks valmis on. Usaldama hakkab ta sind ainult juhul, kui sa ei nuhi.

6. Ta valetab sulle, et oma nahka päästa

Näiteks ei räägi paljud teismelised oma vanematele oma suhetest mõnuainetega, sest nad juba teavad, et vanemad lähevad selle peale täiesti endast välja. Tegelikult ei maksa arvata, et korra suitsu või veini proovimine lõpeb alkoholismi ja kopsuvähiga. Sina ju proovisid ka neid asju teismelisena, aga oled täiesti normaalne, ei? Muidugi peab ka sellistest võimalikest tagajärgedest rääkima, aga ära pista oma teismelise peale kohe röökima, kui alkoholi- või suitsulõhna tunned, vaid ole rahulik ja räägi temaga järgmisel päeval. Muidu võib juhtuda nii, et ta ei tulegi enam koju, kui ta mingi meelemürgi otsa komistanud on.

7. Ta soovib, et sa usaldaksid teda

Ükski laps ei taha, et teda süüdistatakse asjades, mida ta teinud ei ole. See, et teismelised tihti mingite pahandustega hakkama saavad, ei tähenda, et sa peaksid oma last süüdistama asjades, mille puhul sul pole mingeid tõendeid, kas ta on seda teinud või ei ole. Usalda oma last — siis usaldab tema ka sind ja kui midagi on pahasti, saad sina sellest esimesena teada.

Allikas: Woman’s Day