Need on kümme viisi, mida tehes võid olla kindel, et sinu lapsest saab õnnelik ja edukas inimene:

1. Kiida oma lapsi järjepidevalt

Kõik on milleski head ja seetõttu väärivad kõik inimesed kiitust ja tunnustust. Mõned head sõnad, eriti, kui ütled neid teiste inimeste ees, võivad olla just see, mida su laps vajab.

2. Ole eriti kannatlik

Kui oled oma lastega kannatlik, näitad neile, et sa päriselt hoolid ja usud neisse.

3. Andesta kiiresti

Kui laps teeb vea — eriti mõne suure vea — on lihtne hakata teda nägema läbi selle, aga üks viga või nõrkustunne on lihtsalt osa inimesest. Soovid olla suurepärane lapsevanem? Unusta see viga ja mõtle oma lapse peale. Vaadates inimest kogu aeg läbi ühe juhtumi, võid mõjutada tema kujunemist terveks eluks.

4. Pane tähele… aga anna talle ka privaatsust.

Kõik jagavad, kõik like’ivad ja säutsuvad. Meie elud on muutunud justkui avatud raamatuteks ja paratamatult tekibki nii tunne, et me võime teiste inimeste elude kohta rohkem teada kui kunagi varem. Isegi, kui muretsed oma laste pärast, siis sa ei pea alati kõike teadma. Seetõttu on vahel parim kingitus, mis sa saad oma lastele teha, anda neile privaatsust. Ära küsi, ära uuri ja ole lihtsalt olemas, kui nad otsustavad, et tahavad sinuga midagi jagada.

5. Küsi neilt abi

Kui sa küsid kelleltki abi — eriti oma lastelt -, näitad sa neile, et austad neid piisavalt palju. Sa austad nende kogemust, oskusi ja arvamust ning oled võimeline neid piisavalt usaldama. Kui küsid oma lastelt nõu, tõstad ka nende enesehinnangut.

6. Anna neile õiged võimalused

Professionaalses maailmas võimaldab iga töö astuda sammu suurte võimaluste poole. Igal inimesel on potentsiaali saavutada suuri asju nii professionaalselt kui ka eraelus. See kehtib ka sinu laste kohta. Võta aega ja aita neil arendada oskusi, millest võiks ühel päeval kasu olla. Aita neil leida ja kogeda uusi asju. Aita neil oma unistuste poole liikuda ja kui sa vähegi saad, aita neil avada uksi, mis muidu võivad suletuks jääda. Mis veelgi parem, näita neile, kuidas neid uksi avada.

7. Anna vabadust ja kohustusi

Sa oled lapsevanem. Sina paned paika reeglid ja piirid. Sina paned paika ootused. Sa peaksid seda tegema, see on su töö. Fakt on, et nii lapsed kui ka täiskasvanud hoolivad asjadest rohkem, kui need asjad on nende omad. Küll aga peaksid nad hoolima, sest see on nende soov, mitte ainult sellepärast, et sina ütlesid nii.

8. Ole temaga aus

Mina ei ole ideaalne. Sina ei ole ideaalne. Me kõik soovime olla paremad, kui me oleme, aga paraku satume me sageli oma harjumuste lõksu, mistõttu vajame vahel konstruktiivset tagasisidet. Me kõik vajame nõu, abi ja vahel ka raputust (mitte sõna otseses mõttes muidugi). Väga lihtne on pahandada oma lastega, kui nad eksivad, aga palju raskem on seda teha siis, kui soovid neile lihtsalt öelda, et nad oleks rohkemaks võimelised.

Mõtle korrale, kui keegi ütles sulle midagi, mida sa ei tahtnud kuulda, aga tegelikult oli sul vaja seda kuulda. Sa pole seda tõenäoliselt kunagi unustanud, sest see muutis su elu. Muuda nüüd oma lapse elu.

9. Austa teda

Vahel keeravad su lapsed käru. Vahel kohe päris tõsiselt. Aga vahet pole, mida nad teevad, nad siiski väärivad sinu austust. Sarkasm, silmade pööritamine ja salvavad kommentaarid mõjuvad su lapse enesehinnangule halvasti. Võimalda neil säilitada mingigi väärikus, isegi, kui olukord on kehv. Lõppude lõpuks ei tohiks sa iial tahta oma lapsi alandada.

10. Anna neile põhjus elamiseks

Rahuldustunne leitakse tihti siis, kui ollakse osa millestki suuremast. Meile kõigile meeldib tunda end erilisena. Anna ka oma lapsele põhjus elamiseks. Aita neil hoolida aidates neil mõista, miks nad peaksid elust hoolima. Me kõik otsime elule tähendust. Aita see ka oma lastel leida ja nad uinuvad õhtuti teades, et nad on olulised. See on üks suuremaid kinke, mida üks lapsevanem saab oma lapsele anda.

Allikas: Inc