Uues uuringus, mille tulemused avaldati väljaandes JAMA Internal Medicine, selgitati aga välja hoopis selline üllatav tõsiasi, et iiveldus võib olla märk, et lootega on kõik kõige paremas korras.

Uuringus olid vaatluse all rasedaks jäänud naised, kellel oli eelnevalt olnud üks või kaks nurisünnitust. Naised märkisid iga päev üles kõik oma sümptomid, kaasaarvatud iivelduse ja oksendamise. Tulemustest kokku löödud protsentidest selgus, et naised, kes rohkem iivelduse ja oksendamise all kannatasid, kandsid suurema tõenäosusega lapse lõpuni.

See uuring oli esimene sellelaadne ja loomulikult on veel nii palju vastamata küsimusi. Aga teadlased oletavad, et halb enesetunne raseduse esimesel trimestril võib olla seotud suuremate hormonaalsete muutustega kehas, mis näitavad, et keha on valmis raseduse lõpuni kandma ja nurisünnituse oht on väiksem. Lisaks oletavad teadlased veel seda, et iiveldus paneb naise rohkem süsivesikuterikkaid toite sööma, mis on lootele hea — ehk et keha sunnib iivelduse kaudu loote jaoks paremaid valikuid tegema.

Kõik see muidugi ei tähenda, et peaks muretsema, kui raseduse alguses paha olla ei ole — iga rasedus ja iga naine on erinev, mõnel polegi mingeid vaevusi, aga lootega on kõik korras ja raseduse katkemise ohtu pole. Aga sellegipoolest on selle uuringu tulemused kindlasti lohutavad naistele, kes iiveldusest ja oksendamisest oimetuna mõtlevad, et miks neid küll karistatakse… Igas halvas asjas on alati midagi head!

Allikas: Redbook