“Täna helistati mulle politseist ja teatati, et inimesed on esitanud minu kohta kaebused. Jah, mitmuses. Täpsemalt käis jutt sellest, et vean last jalgratta järel kelgul ja see on kaebajate arvates ülimalt ohtlik kelgul olevale lapsele. Täpsemalt siis, et sõidan kusagil, kus sõidavad ka autod ja üleüldse. Ja üleüldse jäi mulje, et just üleüldse,” kirjutab Facebooki kasutaja Jube Juss. “Ma ei pööranud sellele päeval väga suurt tähelepanu — igasugust jama mõtlevad inimesed välja — ent nüüd, õhtul, hakkasin mõtlema, et äkki vajab see lugu veidi selgitust või veel parem arutelu. Kui siin juhtub muidugi olema kedagi, kes arvab asjadest teisiti kui mina, ehk vajab arutamist."

Jube Juss otsustas lisada Facebooki postituse juurde ka video olukorrast, et huvilised saaks vaadata, millest üldse jutt.

"Tänavad, kus me kelgutame, on vaiksed Pelgulinna tänavad — Heina, kus teekond kulgeb sõiduteest haljasala ja vanade tammedega eraldatud rajal ning Timuti, mis on väike kõrvaltänav. Videos on nimetet lõigul näha 3 sõitvat ja 2 töötava mootoriga seisvat sõidukit ehk kokku 5 n-ö aktiivset mootorsõidukit," selgitab ta ise olukorda. "See teeb hommikuse tipptunni liikluskoormuseks 50 autot tunnis (6 mintsa Heina algusest Timuti ja Ristiku nurgani). Mõistate — 50 autot tunnis, st 0,83 autot minutis! See on nagu mõnes külakohas, st neil tänavatel ei eksisteeri liiklust tavapärases tähenduses. Need tänavad on kohad, mille kohta ütleb Linnatänavate standard, et neil tänavatel “…on oluline sotsiaalne roll, ta on tihti planeerimisühiku ainus avalik koht.” ehk et tegemist ei ole niivõrd sõidu, kui õuealadega.

Teiseks, lisasin videole ka spidomeetri, on kiirused 11-15 km/h, ehk siis samad kui sörkjooksul, see tähendab, et ma sõidan aeglaselt. On siis keegi ehmunud, nähes isa, kes veab joostes kelku?

Kolmandaks, ma sõidan lapsega kõnniteel. Ja ongi nagu kõik. Võibolla ainult veel seda, et head kanaemad, ärge üle reageerige, lapsel on väga hea meel kui saab kelguga lasteada. Ei ole vaja talvel lumehelbekesesi juurde toota, ilm saab päris versioonidega ise hakkama.

Ja jumala eest, hoiduge praeguse lumega Lauluväljakust, seal lasevad 5-aastased mäest alla kiirusega mitukümmend kilomeetrit tunnis. ÕUDNE!"

Jube Juss möönab siiski, et politsei käitus olukorda arvesse võttes korrektselt, informeerides teda kodanike pahameelest.

Lastekaitseliit: last ei tohi elulistest olukordadest eemale hoida, kuid turvalisus tuleb tagada

Lastekaitse Liit on alati tänulik, kui laste turvalisuse teema tuuakse ühiskonnas esile, ütles MTÜ Lastekaitse Liit juht Tõnu Poopuu. Ta lisas, et liiklusohutuse küsimuse kommenteerimise jätavad nad politseile, kuid toonitas, et lapse ohutus peab liikluses kindlasti tagatud olema ükskõik millist sõiduvahendit kasutatakse või kui ka laps liikleb jalakäijana. "See tähendab, et vastavalt olukorrale peaks lapse transportimisel kasutama kiivrit, lisamärgistusi või turvarakmeid," rääkis Poopuu.

"Lastele tuleb elus edukaks hakkama saamiseks õpetada sotsiaalseid oskuseid nii kodus, tänavatel kui haridusasutustes ning nende eemal hoidmine elulistest olukordadest ei aita kaasa laste arengule," rääkis Poopuu. "Samas ei tohi sotsiaalsete oskuste õppimine kuidagi lapse heaolu, tervist ja turvalisust ohtu panna ehk siis sotsiaalsete oskuste õppimine peab toimuma turvalises keskkonnas."

Lugeja, avalda arvamust, kas sinu silmis käitus see isa lapse suhtes ohtlikult või reageerisid pealtnägijad lihtsalt üle? Kas sina julgeksid oma last sel viisil transportida?