Et emotsionaalselt kasvada, peavad lapsed ennast tundma turvaliselt…Turvalisus.

Nad peavad teadma, et miski ei tee neile haiget…Ohutus.

Nad peavad teadma, et kui nad vajavad hoolitsust või lohutust, nad saavad seda… Armastatus.

Neile tuleb öelda ja näidata, et nad on armastatud ja kellelegi väga olulised. Kui lapsed tunnevad ennast turvaliselt, ohutult ja armastatult, muutuvad nad õnnelikeks, iseseisvateks ja armastusväärseteks inimesteks.

11 sammu, et olla parem lapsevanem:

1. Ole lapsele hea eeskuju. Lapsed käituvad, nagu Sina käitud. Näita neile viisakust, ausust, kaastunnet, õigeid valikuid, või mis tahes muid käitumisviise või suhtumist, mida soovid neis arendada.

2. Ole konkreetne selles, mida Sa tahad, et nad teeks. Veendu, et Sul on nende tähelepanu enne, kui Sa neile ütled, mis järgnevalt toimuma hakkab. Veendu, et nad mõistavad Sind ja kui ei, proovi uuesti ja teiste sõnadega selgitada.

3. Ära kehtesta liiga palju reegleid. Selgita lastele reegleid arusaadavalt ja kui need on juba tehtud, pea nendest kinni.

4. Julgusta ja kiida lapsi hea käitumise eest iga kord, kui Sa seda näed. Tavaliselt saab halvasti käitumine rohkem tähelepanu kui hästi käitumine. Võta aega, et märgata ja kiita last hea käitumise eest.

5. Eralda laps tema käitumisest. Sa armastad oma lapsi, aga Sa ei armasta alati nende käitumist. Keskendu pigem käitumisele kui lapse omadustele. Näiteks selle asemel, et öelda “Sa oled paha poiss”, ütle” Mulle ei meeldi see segadus elutoas”.

6. Kui Sa kutsud last korrale või teed mõne ettepaneku, selgita ka, miks. Kui nad teavad põhjust, on nad koostööaltimad. Muidugi, võib-olla ka mitte. Aga ajapikku nad õpivad, et käitumisel on mõju ja tagajärjed. Nad õpivad ka asju teiste inimeste seisukohast nägema. 

7. Jätke emotsioonid välja. Kõik vanemad on mõnikord väsinud ja pettunud. Kui lapsed käituvad samal hetkel pööraselt, on see väga halb kombinatsioon. Enne kui reageerid, loe kümneni. Hinga sügavalt sisse ja mõtle sellele, mida kavatsed neile öelda. Hoia oma hääl rahulik — kui lapsed koguaeg karjumist kuulevad, hakkavad nad seda ignoreerima. Räägi nendega tavalise hääletooniga ja kasuta oma mõtte edasi andmiseks sõnu mitte helitugevust 

8. Anna võimalus lapsele valida, aga mitte väga laia valiku seast. Andes lapsele kahe asja vahel valida, mis on Sulle vastuvõetavad, on tõenäolisem viis saada seda, mida sa tahad — mitte keeldumist.

9. Hoia ootused mõistlikud. Sea oma ootused lapse vanuse ja arenguastme järgi. Vahel võib tunduda, et laps käitub halvasti, aga tegelikult ei suuda ta lihtsalt Sinu poolt paika pandud ootustele vastata.Lapsed on impulsiivsed. Nad ei mõista keerukaid mõtteid, sest nende mälu ja tähelepanu ei ole pidev. Nad vajavad Sinu abi, et rajal püsida — tegutse koos nendega ja aita neid. Võib olla väga rahustav pool päeva vabatahtlikuna näiteks lasteaias töötada ja näha teisi lapsi sarnaselt enda omaga käitumas.

10. Võta aega lastega koos veetmiseks ja nende tundma õppimiseks. Lapsed võivad halvasti käituda, et selle kaudu tähelepanu saada. Kui halb käitumine on ainus asi, millega laps tähelepanu saab, arvesta, et see jätkub. Elu on kiire ja meil on palju nõudmisi. Me peame vahel lihtsalt mõned asjad tühistada, lastega koos maha istuda, nendega rääkida ja lihtsalt koos aega veeta.

11. Võta aeg maha. Lapsevanemaks olemine on raske töö ja Sa vajad aega ka endale. Võta rohkem aega oma sõpradega veetmiseks, loe raamatut ja lihtsalt puhka.