1. Nad on alati valmis seiklusteks — jalutuskäiguks metsas või vanalinnas, kelgutamiseks või ujumiseks. Nad naudivad õues viibimist sama palju kui lapsed.

2. Nad teavad palju põnevaid lugusid ning mõned neist on isegi tõestisündinud lood.

3. Vanavanemad oskavad asju kasvatada. Olgu need siis maasikad või tomatid või ainult toalilled, aga nad lubavad lastel taimi kasta ja vilju korjata ja end mullaseks teha.

4. Nad tunnevad raamatupoode paremini kui oma viite sõrme ja leiavad vaevata üles lahedaimad värvi- ja juturaamatud.

5. Nad ei pelga lollitamist. Laps meisterdas naljaka mütsi või maski? Me teame, kes seda proovib! Kellele räägib laps oma lasteaias õpitud nalju? Muidugi memmele või taadile.

6. Nad ei sunni lapsi kiirustama. Põnnid ei pea hommikul ahvikiirusel riidesse saama, vanavanematel on aega nende järgi oodata.

7. Nad on parimad kuulajad. Kui laps õpib uue luuletuse, tantsu või viiulipala, kuulavad ja plaksutavad vanavanemad härdunult.

8. Neil on lahedaimad koduloomad. Olgu see siis mürakarust koer, rahumeelne ja sõbralik kiisu või rääkiv papagoi, lastel on loomadega alati lõbus. Ning vanavanemad lubavad neil loomi jalutada, kammida ja toita!

9. Neile meeldib reisida ja nad tulevad alati hea meelega nädalalõpuks suvilasse või hoopis maalt linna ega ütle kunagi ära ka pikematest perereisidest.

10. Nad räägivad lapselastele põnevaid lugusid oma lastest ehk laste vanematest ja näitavad tõestuseks pilte!

11. Nad teevad maailma parimaid kooke ja pirukaid, lubavad lastel aidata ega pahanda, kui juuksed ja köögipõrand pärast natuke jahused on.

12. Nad teavad sadu lahedaid lastelaule ja oskavad ning tahavad kaasa laulda kõiki laulukesi, mida põnnid koolis või lasteaias õppinud on.

13. Neil on alati hea meel, kui lapsed helistavad. Eriti rõõmustavad nad siis, kui nendega häid uudiseid jagatakse.

14. Vanavanemad on kui liikuvad ajalooõpikud, kes oskavad minevikusündmusi elavalt ja värvikalt kirjeldada. Ajaloo õppimine koos nendega ei ole igav tuupimine, vaid puhas lust ja rõõm.

15. Nad koguvad lastelaste joonistusi ega vahetaks neid isegi Mona Lisa originaali vastu.

16. Nad saadavad mõnikord lihtsalt niisama kõige lahedaimaid kingitusi ja üllatuspakikesi.

17. Nad maksavad lstele kodutööde eest, mõnikord isegi rohkem kui miinimumpalka…

18. Nad kuulavad ja usuvad kõiki lugusid, mida lapsed neile räägivad!

19. Nad oskavad lastele õpetada asju, millest koolis ei räägita, näiteks kalapüüki, lõkke tegemist ja rattakummi täis pumpamist.

20. Kui laps tunneb end halvasti, istuvad vanavanemad truult tema kõrval, loevad muinasjutte ja vaatavad koos temaga multikaid.

21. Nad viitsivad lapse lemmikraamatut sadu kordi kaanest kaaneni ette lugeda. Kui siiber saab, ostavad nad uue raamatu, mis on veelgi parem ja loevad seda samuti korduvalt kaanest kaaneni.

22. Isegi siis, kui vanavanemad elavad kaugel, helistavad nad tihti ja hoiavad lapselapsi oma tegemistega kursis. Ning annavad lapselastele sellega märku, et nad armastavad neid ja hoolivad neist pikast vahemaast hoolimata.

23. Nad kuulavad hea meelega, kui lapsed neile mobiiltelefoni või arvuti kasutamist õpetavad.

24. Nad hindavad koos veedetud aega väga ning pingutavad, et iga hetk koos lastega oleks mälestusväärne ja mõnus.

25. Nad armastavad oma lapsi ja lapselapsi tingimusteta. Mis saaks veel parem olla?

Ilusat vanavanemate päeva, kallid Naisteka lugejad!