Pereema Janne töötab Eesti suurimas reisibüroos konsultandina, kuid on hetkel neljakuuse Janete-Aleksandraga kodune. Isa Peeter on politsei- ja piirivalveametis eriettevalmistuse vaneminstruktor, kelle kodune auhinnakapp on täis kulturismi ja rammumeeste võistluste karikaid ning medaleid. Peetri ning Janne peres on 7 last: Sten-Anders (15), Janeli (10), Sander (8), Johanna (6), Jolandra-Lisanna (4), Johandra (2), Janete-Aleksandra (4 kuud).

Tänahommikuses Ringvaates tehti otselülitus aasta suurpere juurde. Milline on sellise suure pere elukorraldus?

Kui ema kulutab suurema osa ajast kõige noorema lapse peale, siis see ei tähendaks, et teised ainult “issi lapsed” oleksid. “Kõik käib tiimitööna, igal ühel on kohustused,” sõnab ema ja isa lisab: “Päris niimoodi ei saaks, et ma siin võtan “meestetöö” ja naised peavad toas toimetama.”

“Hea on sellise meeskonnaga minna puid riita laduma, läheb ju suhteliselt ruttu,” räägib pereisa Peeter sellest, kuidas sellises suures peres kõike koos tehakse ja koduseid toimetusi kamba peale jagatakse.

Millised on sellise suure pere hommikused toimetused? “Asi hakkab tegelikult eelmisest õhtust pihta. Üritame panna riided valmis. Hommikul on äratus, tempo on erinev — mõni saab rutem valmis, mõni aeglasemalt. Kui on kõik lõpuks riides, patsid peas, siis lähme vaikselt minema, kes kooli ja kes lasteaeda,” sõna pereisa.

“Pühapäev on meil perepäev, laupäeval teeme oma toimetused ära ja pühapäeval on saunaõhtu, kokkame koos ja sööme suure laua taga koos. Üritame niimoodi suure laua taga koos süüa üsna tihti, et kõik oleks koos,” sõnab pereema ja isa Peeter lisab, et aastas proovitakse alati ka paar ühist väljasõitu teha.