Enne kodust välja minemist:

Võta kaasa mõned huvitavad mänguasjad,

mida lapsel oleks huvitav rahulikult vaadata — näiteks mingi raamat või mäng.  Kui laps on eriti energiline, võta talle mõned pisemad mänguasjad kaasa, mille kallal oleks põnev kauem nokitseda.

Samuti on hea mõte võtta lapsele kaasa mõni tema lemmik suupiste- juhuks kui sööki tuleb kaua oodata.

Vali õige söögikoht.

Eelistatud on lapsesõbralikud kohvikud. Vali selline kus on vaba õhkkond ja soovitavalt ka mängunurk. Kui sa tead, et seal kohvikus kipub olema palju inimesi, telli toit ette.

Pane paika mõned põhireeglid ja rakenda neid kodus.

 Väikesed lapsed tegutsevad tihti harjumuspäraselt ja kui sa oled need juba kodus paika pannud, on tõenäoline, et nad ka kodust väljas neid järgivad.

Tee kodust väljas söömine eriliseks sündmuseks.

See motiveerib last kodust väljas hästi käituma ja paneb teda tundma, et see on eriline pere üritus.


Kui oled kohvikus:

Telli lastesõbralik söök.

Kohvik ei ole kindlasti koht, kus lapsele uusi toiduaineid esimest korda maitsta anda, seda eriti kooliealistele lastele. Sel juhul võid oodata pisaraid ja vastuvaidlemist. Laps võib lihtsalt keelduda seda söömast.

Telli ka eelroog.

On teada, et kohvikus ei saa toitu kätte kohe, vaid mõne aja pärast. Kui võimalik, telli lapse toit esimesena või vähemalt küsi teenindajalt enne pearooga mõni suupiste tuua.

Liigu ringi. 

Ei maksa 2-4 aastaselt oodatagi, et tai stub terve ooteaja, eelroa, põhiroa ja magustoidu söömise aja rahulikult

Kui sa oled toidu ära tellinud, võite minna mängunurka või terrassile, et vältida ootamatut käitumist toidu ootamise ja söömise ajal. 


Kuidas toimida ootamatuste korral:

Ole realistlik. 

Tee endale selgeks, et einestamine koos väikelastega ei ole sama mis oma kallimaga väljas õhtust söömine. On ebareaalne oodata, et 2-aastane laps istub ja jutustab vanematega rahulikult mitu tundi. Vastupidi, anna lapsele kodust väljas einestades võimalus mängida, lugeda ja rääkida. Vastasel juhul soovib ta tõenäoliselt igavusest söögikohas ringi jalutama hakata.

Hoidu vaidlustest.

Kohvik/restoran ei ole koht kus lapsega riielda. Ära liigselt nääguta lapse kallal, et tal oleks viimase peal kombed ja ta oleks vaikne ja kuulekas, aga kui sa näed, et ta hakkab teisi inimesi häirima, aita lapsel maha rahuneda.

Korraldage tööjaotus. 

 Et mõlemad vanemad lõõgastuda saaks, on loogiline, et nad vaatavad ka lapsi kordamööda.  Kui laps vajab pidevalt tähelepanu, annab vahetustega lapse/laste valvamine teisel vanemal vahepeal võimaluse rahulikult süüa.

Ole järjepidev.

 Isegi kui seekord lõppes väljas söömine lapse käitumise tõttu varem, proovi uuesti.  Pea meeles, et lapsed õpivad kiiresti ja järgmine kord käitub ta kindlasti juba palju paremini ja teil on kohvikus tore.

Jaga muljeid — milliseid söögikohti külastate perega kõige meelsamini?