Tänapäeva lapsi ei pane enam nurkagi. Mis siis üle jääb — karjuda või ähvardada maiustustest ilma jätta. Raevuhoos kaob pahatihti igasugune kaine mõtlemine ning just seetõttu tehakse vigu.

1. viga -Löögid jõuetusest, lisaks süütunne

2. viga -Sümboolsed laksud miinus selgitused

3. viga -Soov kasvatada inglit miinus kannatus

4. viga -Võitlus distsipliini eest miinus realism

5.viga -Nõudlikkus pluss järjekindlusetus

6. viga -Emotsioonidemäng miinus andestamine

7.viga -Solvumine miinus kontakt

PEAKS ARVESSE VÕTMA:

Ohver kogu eluks

On lapsevanemaid, kes arvavad, et õiguse poolest seisavad nemad oma lastest kõrgemal, ning on valmis oma isikliku autoriteedi kõigutamatust iga hinna eest hoidma.
Peks on äärmiselt karm abinõu lapse kasvatamisel, see on psühholoogide arvamust mööda ka täiesti lubamatu. Väikene inimene, kes tihti peksa saab, muutub kiiresti ohvriks.
Kannatada saavad nii tema psüühika kui intellektuaalne areng, laps hakkab eakaaslastest maha jääma, igasugused koormused on tema jaoks rasked.
Ohvrid kalduvad masohhismi — teadvustatud või ebateadlikule püüdlusele valmistada enesele haiget -, sageli valivad nad elus ka oma partneriks türanni, kellel lubavad edaspidigi endale valmistada nii füüsilist kui psühholoogilist piina.
Täpselt nii, nagu seda tegid talle lapsepõlves tema ema ja isa.
Laps, kes on harjunud tundma ning vastu võtma valu sellelt, keda armastab, peab alateadvuslikult oma piinu armastuse tagajärgedeks ning isegi armastuse ilminguteks.

Karistamine on loominguline töö

Karistuse süsteemi väljatöötamisse peavad vanemad suhtuma äärmiselt tõsiselt ning ebastandardselt.
Väga tähtis on valida ning katsetada just selliseid karistusmeetodeid, mis oleksid efektiivsed konkreetsel juhul konkreetse lapsega.
Karistus võib olla lapsele ebamugavustunde tekitamine, näiteks ilma jätmine millestki soovitust. Lapsele võib keelata multifilmi vaatamise, talle ei pruugi osta mänguasja, mida ta nii väga soovis — kuni ta parandab oma käitumist.
Mõeldes karistuste süteemile, peab silmas pidama ka lapse temperamenti — see, mis on omal kohal elavaloomulise lapse puhul, ei pruugi sugugi vaiksele lapsele sobida.

Kasutades üht või teist karistust, tuleb püüda lapsele selgeks teha, mida temalt nõutakse, sest ta ei pruugi oma veast arugi saada, see pole tema jaoks nii ilmselge kui vanemate jaoks.
Sageli ei ole lapsel selget ettekujutust sellest, mis nimelt on “hea” tema vanemate seisukohalt.
Kui näiteks küsida nurgas seisvalt põngerjalt, mis on tema süü, võib vastuseks saada täiesti ootamatu seletuse.
Sellepärast on hea kontrolli mõttes mõne aja möödudes lasta lapsel jutustada, mida ta valesti tegi ning mille eest teda karistati.

Kolm keeldu vanematele:

Ärge öelge mudilasele: “sa oled paha”, “me anname su teistele ära”, see arendab lapses vaid komplekse ja hirmusid. Ei tohi hävitada lapse usku vanematesse, sellesse, et nad võivad teda igasugustest hädaohtudest päästa. Ähvardades last äraandmisega kellelegi teisele, seate ohtu lapse ettekujutuse rahust ja ohutusest. Ja mitte kõik lapsed ei saa sellest üle. Vastupidi, lapsele tuleb pidevalt rääkida oma armastusest ja sellest, et teda ei vahetata mitte iialgi mitte kellegi vastu.

Ei tohi olla liialt haaratud oma “huligaani” võrdlemisest teiste “heade, sõnakuulelike ja lahkete” lastega.
Lõpuks hakkab laps ennast alahindama, kuid madala enesehinnanguga on raske elus midagi saavutada. Kui just tingimata on soov võrrelda oma mudilast kellegagi, siis ei tohiks see mingil juhul olla reaalne inimene, vaid näiteks multifilmi tegelane — kusjuures mitte hea, vaid pigem negatiivne. Seejärel võiks ju küsida: “Ega sina ei taha nii halb olla?”

Ei tohi unustada ka kiitusi. Kasvatuses on väga tähtis kinnistada head, mitte ainult karistada halva eest. Laps, kelle vanemad tegelevad temaga ainult siis, kui ta pahandust teeb, mõistab — parim viis vanemate tähelepanu võita on teha midagi lubamatut. Kui last ei kiideta tema saavutuste eest, siis asub ta pigem allumatuse teele. Kui aga pöörata tähelepanu tema reaalsetele edusammudele — nii väikestele kui suurtele -, saab ta varsti aru, et hea käitumine on kasulik.