Õigupoolest on nõnda, et imikust peale on poisse alati kasvatatud reegli järgi: ole kõva, saa endaga hakkama. Nii jäetakse beebipoiss tihti voodisse karjuma, uurimata, milles asi. Väike poiss ei tohi nutta, kui varba ära lööb, ja selmet teda kallistustega lohutada, ütleme vaid: “Pole viga, läheb mööda. Mehed ei nuta.”

Nii tegid meie vanavanaemad, vanaemad, emad, ja nõnda teeme meiegi. Hiljem imestame küll, kust need väikesed kurjad poisid ja hilisemad hoolimatud mehed välja ilmuvad, aga “eks paha ümbrus ja vääritud sõbrad mõjuta”.

Eesti Naises jaanuaris:
  • Kes magab töönarkomaani kõrval?
  • Kasuema pihtimus
  • Mõistus Tallinnas, süda mujal
  • Päästa maailm — saad keppi!
  • Tuuli Koch koosolekul iseendaga

    Telli ajakiri!

  • Samuti on üldlevinud arusaam, et poisid on loomult sõnakuulmatumad, agressiivsemad, tormakamad ja metsikumad kui tüdrukud, vajades karmi kätt, et elus läbi lüüa. Helluseta karmistamine pole aga viinud soovitud tulemusteni. Hingeliselt haigeid poisse tuleb aina juurde.

    Kui sajandite jooksul elati agressiivsus välja jahil, rüüsteretkedel ja sõdades, siis nüüd peavad mehed seda teisiti maandama. Psühhiaatrite sõnul teeb karmus karmuse pärast tulevastele meestele sotsiaalse karuteene. Bioloogiliselt on poisslaps tüdrukust palju nõrgem ja selle tõsiasja eiramine varases lapseeas tekitab hiljem meestele palju ebameeldivusi.

    Poisid on nõrgemad

    Poiste ümbritsemine hellusega aitab neil üle saada looduse poolt kaasa antud puudujääkidest ja nõrkustest. Mees on sündinud ebaküpse ajuga ja hiljem areneb mehe aju välja nii, et ta on võimeline keskenduma vaid ühele tegevusele korraga. Naised seevastu võivad edukalt tegelda mitme ülesandega korraga. See iseärasus võib põhjendamatult karmi kasvatusega võimenduda vales suunas.

    Kui poisse hellitataks ja kallistataks samamoodi nagu tüdrukutirtse, esineks sedasorti arenguprobleeme nagu liigne kohmakus ja õppimisraskused palju vähem. See ei ole kutse muuta mehi naisteks, küll aga anda poistele ja tüdrukutele võrdsed võimalused arenguks. Seega — armastage neid võrdselt.

    Poiste bioloogiline nõrkus tuleb ilmsiks juba enne nende sündi. Meessoost loode on altim igasugustele õnnetustele. Ajukahjustus, ajuhalvatus, surnult sündimine — kõike seda esineb poiste puhul sagedamini.

    Vastsündinud poisid on võrreldes tüdrukutega umbes kolm nädalat arengust maas ja neil esineb kolm korda rohkem arenguhäireid (autism, hüperaktiivsus, agressiivne käitumine). Poistele mõjub hullemini vanemate lahutamine ja millegipärast esineb poiste emadel rohkem sünnitusjärgset depressiooni.

    Edaspidises elus on meestel raskem hinnata riski suurust. Nõnda satuvad nad tihedamini õnnetustesse ning sõltuvusse alkoholist ja narkootikumidest. Meeste enesetappude hulk on suurem kui naistel. Kui looduslikult ebasoodsamatele starditingimustele lisada veel karmid kasvatusmeetodid, lõhuvad need niigi õrna elualge.

    Enesekindlaks ja hoolivaks

    Poistel pole soovitatud tundeid näidata, neil tuleb olla sitke ja külma närviga. Liiga kaua on meheideaaliks olnud Clint Eastwoodi mängitud perekonnata, üksikud hundid, kes saadavad kõik vaenlased lahedasti teise ilma ega muretse käitumisreeglite pärast. Aga kes tahab niisugust meest oma koju?

    Et poisist ei kasvaks ülalkirjeldatud “kangelast”, tuleb tedagi ümbritseda armastuse ja mõistmisega. Seda eriti esimese kolme eluaasta jooksul, mil toimub inimaju põhjapanev areng ja kujuneb välja tulevase isiksuse vundament. Kui kohelda poisse sel ajal sama hellalt kui tüdrukuid, käituvad nad nagu tüdrukud, muutumata siiski naiselikuks. Nad on vaoshoitumad, rahulikumad, armastavamad, ei karda tundeid näidata või vajadusel abi paluda.

    Hellitused on laste ajudele kui mahe päikesevalgus: nende enesekindlus kasvab, kuid nad ei vaja vägivalda (kisa), et oma soove esitada või oma olemasolu meelde tuletada. Õrnusega kasvatatud poisslapsest sirgub enesekindlam, ennast rohkem usaldav ja vähem agressiivne mees, kel on parem enesekontroll.

    Ei saa ära rikkuda nutvat last, kui täiskasvanu võtab ta sülle ja uurib, mis viga. Ei saa last ära rikkuda, püüdes teda lihtsalt mõista ja temast aru saada. Toetus ja arusaamine, mis pärineb lapsepõlvekodust, aitab tulevasel mehel elus edasi jõuda ja sõprussidemeid luua ega jäta talle tunnet, et ollakse üksik võitleja ja usaldada ei saa kedagi.

    Teismelise poisina, kui tekivad east tingitud hirmud ja kahtlused, saab noor mees neist üle ilma depressiooni langemata, sest tal on varuks piisavalt rahu, enesekindlust ning hingejõudu, millele pandi alus varases lapsepõlves. Niisugune tasakaalustatud poiss on hiljem kindlasti parem pereisa ning edukam mis tahes ettevõtmistes.