Naljakas, et väljendit „üksik laps“ polnud ma iial enne kaksikute sündi kasutanud aga nii see on, nö kaksikute emade kiiks.

Ühesõnaga, kui mu kaksikud olid veel pisikesed, siis olid paljud „mänguväljaku-emad“, kes tol hetkel sõbranna eest olid, hämmingus, et „Oota, sa ei saagi siis kahte emapalka? Sul on ju kaksikud!“
„Ei, ei saa,“ vastasin mina ning olgugi, et olin selle teema enda jaoks juba ammu selgeks mõelnud ning leppinud ja aru saanud, et iseenesest pole see ju kellegi teise „probleem“, kui mõni siin ühe asemel kahe kaupa lapsi sünnitab, panid need küsimused mind ikkagi korduvalt selle peale mõtlema, et miks siis ikkagi nii on?

Tundub võib-olla ebaloogiline mõne jaoks aga kui ma sain teada, et ootan poiss/tüdruk kaksikuid, siis juba see oli paras müstika, sest ma tõesti polnud kaksikute imelisse maailma kunagi varem süvenenud. Saades teada, et emapalga loogika samuti kaksikuid kuidagi eriliseks ei pea, oli see veel suurem müstika.

Ütleme nii, et emapalk on ju olemuselt siiski samasugune toetus nagu seda on sünnitoetus, igakuine lapse hooldustasu (ei vastuta siinkohal, et neid toetuseid õigesti defineerin) jms lisatasud pärast lapse sündi. Kusjuures neid toetuseid jagati küll per laps.
Emapalk oli aga jah, üks ainus.

Huvitav, kas toetuste planeerimisel peaks arvestatakse tegelikult seda, kui palju lapsi koos sündis või kui palju lapsi on perre ükshaaval sündinud?
Selles mõttes, et minul ei olnud varasemalt ühtegi last, kellest oleks maha jäänud näiteks kasvõi varustust (riided ja muu kraam) ning veel vähem — mul ei olnud emaks olemise kogemusi, mis on samuti säästliku majandamise üks suur eelis.

Näide 1: perekond, kuhu sünnib üks laps ja siis teine ja siis näiteks kolmaski. Isegi kui nad kõik ei ole samast soost, on juba varustuse osas (riided, tarvikud jne) lihtsam opereerida, sest väiksemad lapsed saavad suuremate õdede/vendade hästi säilinud asjad enda kasutusse ning eriti tark ema on see, kes ostab nö sooneutraalseid riideid, mänguasju jne. Ja see juba ongi suur sääst! Aga sedamoodi säästa saab siis ainult juhul, kui sul ei ole kaksikuid vaid sa sünnitad lapsi 1-2 aastase vahega?
Ma olen kindel, et mul oleks olnud kordades kergem hakkama saada kui mul oleks üks või paar last enne olemas olnud aga sel juhul ju peakski toetuste kriteeriumid baseeruma sellel, kui palju enne mitmikke on varem lapsi ees ootamas? Lisaks kehtib selle aasta juulist 3 lapse toetus 500€ kuus.

Näide 2: perekond, kus sünnivad kolmikud ning pole vahet, kas nad on pere esimesed lapsed või on teisi lapsi veel ees ootamas. Ma vist isegi ei hakka nimetama, millised toetused sellega kaasnevad, sest see on sel aastal päris palju meediast läbi käinud, lisaks saavad kolmikud suurema sünnitoetuse jne.

Näide3: perekond, kuhu sünnivad kaksikud ning ühtegi last ees ootamas ei ole. Esiteks ei ole kaksikud ilmselgelt riigi mõistes kuidagi mitmikud ning ühe emapalgaga tuleb hakkama saada täpselt samamoodi, nagu üksiku lapsega peres. Vahe on ainult selles, et kulutusi on reaalselt kaks korda rohkem, sest neil puudub vanemate laste kaasavara. Loomulikult saame me kõik hakkama ja saaks ka siis, kui emapalka ega muid sarnaseid toetuseid üldse polekski aga küsimus on, et miks ma pean saama?

Et äkki siis peaks toetuste määramise kriteeriumid ümber arvestama umbes sedasi, et tekitame koefitsiendi laste sünnijärjekorda, sugu ja vanus arvestades?
Mõelda võib igatepidi ja ilmselgelt sai praegu liiga vähe kirja kuid ma usun, et on täiesti võimalik tekitada valem, mis ka kaksikud mitmikeks defineerib. Aususe nimel ja laste pärast eelkõige.

Naistekas saatis Liina küsimused edasi Sotsiaalministeeriumisse, kellelt ootame lähiajal vastuseid, miks kaksikud ei ole mitmikud ja miks nende vanemaid ei peeta toetuste väärilisteks.