Õigeid ja valesid viise kärgpere suvepuhkuse planeerimisel ei ole. Oluline on meeles pidada, et kohtlete kõiki lapsi võrdselt, et ükski neist ei tunneks end vähem olulisena. Lastel peab kogu aeg meeles olema ja neile tuleb seda korrata, et nemad ei ole vanemate lahutuses süüdi ja sina pead omakorda meeles pidama, et laps ei ole vabatahtlikult valinud elu kärgperes. Seetõttu ei tohiks ükski laps jääda puhkuseplaanidest välja või tunda ebamugavust suviste tegemiste planeerimisel.

Ühine puhkus võib lastevahelistele suhetele peres kasuks tulla, kui lastel on aega üksteist rohkem tundma õppida ja mõnusas pingevabas õhkkonnas meeldivalt aega veeta.

Üksinda või mitmekesi?

Kas kõik puhkused tuleks veeta terve perega koos või tuleks kõne alla ka reisimine kord oma laste, siis elukaaslase laste ja lõpuks oma lastega puhkamas käimine?  Aga kui lapsed on vaheajal ekskaasa juures ja käivad ka koos eksi uue perega reisimas? Kas on õige võtta reisile kaasa vaid osad lapsed?

Tegelikult ju käiakse ju ka täitsa tavalises peres aeg-ajalt reisimas nii, et ainult üks laps saab kaasa ning järgmisele puhkusele viiakse teine. Siinkohal on lihtsalt väga oluline hoolt kanda selle eest, et ükski laps ei tunneks, et talle tehakse liiga või jäetakse liiga tihti pereüritustest ilma. Lastele on väga oluline veeta aega ka ainult oma bioloogilise vanemaga ning saada vanelamt täielikult tähelepanu ja pühendumist, kasvõi ainult ühel päeval puhkusest.

Mõned pered on olukorra lahendanud nii, et lapsed eelmisest abieludest veedavad pool puhkust ekskaasadega ning teine pool puhkusest kuulub täielikult kärgperele.

Plaanid paika juba varakult!

Loomulikult tahavad vanemad mõnikord ka ainult kahekesi lõõgastuda. Kärgperes on see lihtsam siis, kui kaasadel pole veel ühiseid lapsi ning lapsed eelmistest abieludest on võimalik puhkuse ajaks ekskaasade juurde saata.

Puhkuse planeerimine sujub peres rahulikumalt ja suuremate vaidlusteta, kui plaane hakatakse tegema juba varakult. Kuna osapooli on palju, tuleks kõikidega (abikaasaga, lastega ekskaasadega) juba paar kuud enne puhkust plaanid kooskõlastada, et vältida arusaamatusi ja möödarääkimisi. Nii saab selgitada välja kõikide asjaga seotud inimeste arvamused ning jõuda kompromissidele juba enne puhkust. Ja mis kõige olulisem — siis ei pea ka lapsed puhkuse planeerimisel ja puhkuste ajal võimalikke tülisid ja eriarvamusi taluma.

Allikas: Meidän Perhe