Ema roll

Noort tütarlast ei mõjuta lapsepõlves miski rohkem kui suhe emaga. Igaüks meist tunnetab rakutasandil, kuidas ema käitub naisena, kuidas ta hoolitseb oma keha ja tervise eest, ja mida ta usub elus võimaliku olevat. Kuidas naine ise ennast näeb, nii kajastub see ka tema suhetes täiskasvanutega, ja kuidas ta kasvatab oma lapsi, on mõjutatud tugevasti sellest, kuidas tegi seda tema enda ema. Kui 5-aastane tüdruk armastab oma ema tingimusteta, siis muutub see sageli teismeikka jõudes. Varem jumaldatud ema, kes oskas alati kõike sättida, saab justkui üleöö hakkama vaid häbistavate asjadega.

Ühest faasist teise

Teismeiga on äärmiselt keeruline ja mässajalik aeg nii lapsele kui ka vanematele. Tüdrukutel avaldub see faas varem kui poistel.

Õnneks kestab see metsik lähedusest kaugenev periood kuni tütre täiskasvanuks saamiseni. Kui suudad tütrega luua enne teismeikka jõudmist lähedase ja usaldava suhte, siis taastub endine hea suhe kiiremini ja lisandub rohkem austust.Laps vajab vabadust ja oma aega, nagu me kõik. Tuleb anda lapsele aega iseseisvuda. Kui ta saab täiskasvanuelu maitsta: kodust lahkumine, töö leidmine. Laieneb tema arusaam elust ja suhetest. Ja seda arukamaks muutub ema-tütre suhe. Suhe muutub taas, kui tütrel sünnib laps. Emana on oluline mõista uue tasandiga kaasnevat sügavust ja vastutust nii tütre kui ka lapselapse ees.

Kui sul pole oma emaga väga lähedast suhet, ei tähenda see, et sa oma tütrega seda luua ei või. Hea suhe oma emaga oleks parim kogemus. Nagu eespool mainitud, loevad sinu suhted teiste täiskasvanutega, eriti naistega.Vale on loota, et suudad oma tütrega luua ideaalse suhte, sest keegi pole veatu. Emasid süüdistatakse palju, kui miski korrast ära. Oluline on ära tunda vead, mida sinu ema tegi sind kasvatades ja neid mitte korrata.

Isegi kui suhtes esineb konflikte ja mõttetuid emotsioone, ütleb Pennsylvania ülikooli korraldatud uurimuse järgi 80-90% keskealistest naistest, et nende ema-tütre suhe on kokkuvõttes hea ja oma eesmärki täitev.Ema-tütre suhte teeb ainulaadseks ka asjaolu, et tüliga toimetulek kahe osapoole vahel on lihtsaim ja laabub kergeimalt kui üheski teises suhtes. Teineteisemõistmisest ollakse küll mõnikord kaugel, kuid leppimine pingelisema teemaga-olukorraga tuleb varem või hiljem.

Kuidas luua oma tütrega tugevat suhet

Tähtis on mõista ühise efektiivse aja kasutust. Tütardele on see äärmiselt oluline: külastada koos teatrit, jalutada mererannas, rääkida maailmasjadest söögilaua ääres, vaadata koos televiisorit jne. See aitab ehitada suhtele tugeva põhja.

• Käige regulaarselt kahekesi väljas. Olgu see kas või jalutuskäik parki, kui tütar on väike. See on seda väärt.
• Algata ema-tütre traditsioonid. Pikk jalutuskäik, õhtusöök mõnes mõnusas söögikohas või uuendage perealbumis pilte.
• Käige koos ostlemas, luba tal valida, küsi ise nõu.
• Küpsetage koos pannkooke või katsetage uusi kergesti valmistatavaid roogasid.
• Vaadake koos mõnusat filmi, kommenteerige, naerge, nutke koos.

Kunagi pole hilja

Pole kunagi hilja parandada suhet.

• Püüa vestelda valusamatel teemadel, mis tüli põhjustavad. Leia tee juurteni, aga ära ole pealetükkiv. Soovi korral võib aidata psühholoog.
• Vahel pole võimalik parandada probleeme, mis on tekkinud kaua aega tagasi. Süüdistamise asemel keskenduge sellele, kuidas olla mõnusalt koos praegu ja tulevikus.
• Kui juhtub, et su ema on surnud ja on asju, mis jäid lahendamata, võib abi olla psühholoogist. Vahel on hea asjad uuesti lahti rääkida ja leida tagantjärele sobivad vastused.

Allikas: Daily Telegraph