Tulemused kahe nädala jooksul

Kodune isaduse testimine on olemuselt hästi lihtne, kiire ja valutu protseduur. "Kui testimise komplekt on koju jõudnud, tuleb kliendil tutvuda juhendiga ning täita korrektselt nõusoleku dokument. Seejärelt võtta vastavalt juhendile komplektis olevate vatitikkudega DNA proovid põse siseküljelt. Kuigi DNA-d saab määrata ka muudel viisidel, näiteks kasutades juuksekarva, saavutab meie laboratoorium USAs kõrgeima täpsuse just selleks ettenähtud vatitikkusid kasutades.  DNA proovide võtmise videojuhend on üleval ka meie kodulehel — www.dnatest.ee. Seejärel tuleb vatitikud koos nõusoleku dokumendiga postkasti panna ja jääda tulemusi ootama oma e-posti aadressile,” kirjeldab DNA Test OÜ juhatuse liige Kaido Veske testimise protseduuri. Sõltuvalt konkreetsest testist jõuavad tulemused kliendini umbes kahe nädala jooksul peale proovide ärasaatmist.

Isa teadmata ei saa testida

Testi on raske teha salaja, sest vatitikkudega tuleb DNA proov võtta kõikidelt osapooltelt. Ema DNA proovi võtmine ei ole isadustesti seisukohast vajalik, kuid aitab kiirendada testimist laboratooriumis. Alaealise lapse puhul peavad aga kõik testitavad osapooled olema teadlikud ja nõus, et nende bioloogilist seotust testitakse. „Puutume aina rohkem kokku situatsioonidega, kus isadustesti soovivad sooritada isa ja ema, kes asuvad erinevates riikides,” räägib Veske.

Kui usaldusväärne kodune test on?

„Oleme valinud oma laboripartneriks maailma juhtiva sugulustestide labori DNA Diagnostics Centeri (DDC), kes on olnud antud valdkonnas teejuhiks juba üle 10 aasta. Meie poolt pakutava testi tulemus saab olla kas kinnitav või välistav,” ütleb Veske.

Kinnitav tulemus, ehk mille järgi väidetav isa on lapse bioloogiline isa, on kinnituse määr vähemalt 99,99%. Välistuse puhul kinnitame 100% täpsusega, et testitav mees ei saa olla testitava lapse isa. Kõik DNA proovid testitakse laboris eraldiseisvalt kahel korral, et saavutada kõrgeim täpsuse tase.

Tuvastada saab ka teisi sugulussidemeid

Veske sõnul sooritatakse isadusteste küll arvuliselt kõige rohkem, kuid DNA testiga on võimalik tuvastada tuvastada ka õdede ja vendade sugulussidemeid ning viia läbi vanavanemate teste. Mõlemad eelpool mainitud testid on kasulikud eelkõige siis, kui vanematelt ei ole võimalik DNA proove mingil põhjusel võtta.