Füüsilised tagajärjed, mida seostatakse vägivaldsest kodust pärit lastega:

1. füüsilised kaebused — peavalu, kõhuvalu, voodimärgamine, haavandid

2. toitumishäired — suurenenud või vähenenud söögiisu

3. magamisraskused — laps on kogu aeg väsinud

4. küünte närimine, juuste sakutamine

5. füüsilised vigastused

6. foobia kooli ees — kahjustatud keskendumisvõime

7. turtsakus

8. õudusunenäod

9. meeste ja meheliku hääle kartmine

10. hirm puudutuste ees — võpatused, kui keegi nende poole kätega sirutab

11. passiivsus — ärevus, klammerdumine

12. üksildus, eraldatus

13. rollide vahetus — laps võtab hooldaja või lapsevanema rolli enda peale

14. depressioon

15. suitsiidsusele kaldumine

16. madal enesehinnang

Koduvägivalla mõju lastele vanusegruppide kaupa:

1. Beebid

Vägivalla ohvriks langenud väikelapsed on sageli halva tervise ja magamisraskustega. Nad karjuvad ja nutavad rohkem kui peaks ning neil on oma vanematega segadusttekitav suhe. Kord tahavad nad sülle, järgmine hetk sealt aga kiiresti minema. Stress mõjutab ka aju arengut, selles eas arenemata närviühendused jäävadki puudulikuks.

2. Pisipõnnid

Iseloomustatud kui arengus maha jäänud, karjuvad, häiriva käitumisega lapsed. Sageli peidavad nad end võõraste eest, klammerduvad lapsevanema või hooldaja külge, kokutavad ning värisevad. Nad kurdavad kehahädade üle ning kipuvad oma perekonda liialt kaitsema.

3. Kooliealised lapsed

Vägivalla ohvriks langenud lapsed hakkavad kooliminnes oma vanemate käitumist jäljendama — nad peavad seda aksepteeritavaks ning normaalseks. Seega satuvad nad paljudesse kaklustesse, algatavad neid sageli ise ning on väga ärevad. Neil võib olla arengus puudujääke, madal enesehinnang ning sageli tunnevad nad end süüdlasena. Kõige sagedamini süüdistavad nad teisi oma kodustes probleemides.

4. Teismelised

Teismeikka jõudnud noored hakkavad häbenema koduseid probleeme. Nad on salatsevad ning ei kutsu kedagi endale külla. Samuti veedavad nad palju aega kodust eemal. Probleeme “lahendavad” nad vältimise ja eitamisega. Mõned noored seovad end kriminaalse tegevusega, teised muutuvad seksuaalselt aktiivseks. Ärevuse demonstreerimine toimub läbi paanilise küünte närimise ja enesehävitusliku tegevuse. Vägivaldses kodus kasvanud teismelised ei usalda kedagi ja nad muutuvad manipuleerivaks.

Allikas: Sablehouse

Loe kindlasti veel: