Kõigepealt tuleb mõista, kuidas teismeline mõtleb. Inimese aju areneb 25. eluaastani ja kõige viimasena saavutab küpsuse prefrontaalne korteks (maja ülemine korrus). Seega ei tule loogilised valikud teismelisel lihtsalt. Impulsiivne ja riskiv käitumine aitab teismelistel enda piire avastada, katsetada ja riskida, kuid neil on vaja juhendamist ja arutelusid, et mõista, miks just niimoodi käituti ja kas saab ka teisiti. Loe: Oluline lugemine lapsevanematele: mis teismelise peas tegelikult toimub?

Teine tähtis hetk on see, kui laps hakkab vanematest eralduma. Kuidas siis ikkagi kontakti ja häid suhteid hoida? Suuremaks sirgunud lapsed ei püüdle just eriti koos vanematega aega veetma. Nende jaoks on hetkel tähtis oma koha leidmine selles maailmas. Ning see maailm koosneb enamasti eakaaslastest. Jah, on küll kurb. Ent samas võib leida mõningaid läheduse hetki. Loe: Oled kaotanud oma lapsega kontakti? See on tema jaoks hädavajalik arenguetapp, millele sina saad omalt poolt kaasa aidata

Milliseid nõuandeid ja reegleid teismeline vajab? Teismeline nooruk on sageli stressis. Tema hormoonsüsteem on muutumas. Reaktsioon tavapärastele olukordadele võib olla ootamatu ja järsk. Laps kardab seda ka ise. Ta sulgub endasse ega näe väljapääsu. Sellel keerulisel eluetapil peavad vanemad talle toeks olema. Sellest sõltub edaspidi teismelise elu ning teievaheliste suhete kvaliteet. Selle perioodi keerukust võivad pehmendada huvid, mis on avastatud lapsepõlves. Nendest võib saada toetuspunkt: Loe: Kõikidele emadele ja isadele! Kuidas kasvatada laps üles nii, et temast ei saaks luuser?

Vanemad peavad teadma, kuidas konfliktidega toime tulla, sest uskuge, konfliktidest puudust ei tule! Nooruki-iga assotsieerub kindlalt konfliktidega. See oleks kui elu vulkaanil — vanemate muretsemisega ja ohtudega lapsele. Ning see ei ole lihtsalt eelarvamus. See vanus on tõepoolest kriitiline — üleminekuiga, nagu seda nimetatakse. Loe: Teismeeas lapse vanematele: kuidas noorukit mõista ja ebavajalikke konflikte vältida?

Ja kui katus korralikult pealt lendab, peab vanem oskama oma tundeid kontrolli alla saada: Teadliku hingamise õpetaja nipp: kuidas end rahustada, kui laps ajab täiega närvi!

Ja viimaks, uuri välja, kas sa üldse oskad teda kuulata nii, et ta mõistab, et tema jutt läheb sulle korda. Teismelise jaoks on oluline, et lähedased inimesed mõistaksid teda. Kontrolli, kas oskad teda kuulata: Suur TEST: Kas sina oskad oma teismelist kuulata ja mõista?