Laagrisuve küsimusel on enamasti kaks poolt — üks on see, millisesse laagrisse panna, kas kohti on ja kui kallis see on.

Teine pool aga on tegelikult hoopis esmane — et kas üldse panna, kas mu lapsele sobib laagrielu, kas ta saab iseseisvalt hakkama, kas ma julgen teda üksi võõrasse kohta saata?

Esimene küsimus: millisesse laagrisse ja kas kohti on?

Kui varakult oma lapsele kohta valima hakata, siis peaks vist küll iga huviline leidma just endale sobiva — peale tavapäraste linnalaagrite, spordi- ja matkalaagrite on tänavu huvitavamad näiteks filmilaager, tsirkuselaager, rollimängu- ja merelaager ning isegi Harry Potteri laager.

Kiire telefonitöö mõnedesse lastelaagritesse näitas, et kohti laagritesse veel on.

MTÜ TaimAut korraldatava Tallinna Linnalaagri juhataja Taigur Tooming näiteks kinnitas, et nende linnalaagrisse küll kohti on, kuid Karksi-Nuias toimuva seikluslaagri mõned vahetused on küll juba täis.

Ka Tallinna Konverentside arendusdirektor Annika Astla sõnul on nende kunsti-, matka- ja tenniselaagrites mõni koht veel vaba, kuid filmilaagri nimekiri on juba samahästi kui kinni. Kaks nädalat enne vahetuse algust suletakse aga kõik nimekirjad.

Mõlemad laagrikorraldajad ütlesid, et nemad ei tee vahet, kui palju poisse või tüdrukuid ühte vahetusse tuleb. Mõnes teises laagris on aga kirjas, et näiteks tüdrukute kohad juba täis, poisse veel võtame.

Taigur Tooming avaldas lootust, et tänavu nn vuffel-laagreid (suvalisi korraldajaid, kes ei hooli mingeist turva-, sanitaar- ega muudest euronõuetest) praktiliselt polegi, sest laagriloa taotlemise nõudeid on kõvasti karmistatud.

„Seikluslaagrid on ikka kõige populaarsemad,” ütles Tooming, „ja pole vahet, kas tüdrukute või poiste hulgas.”

Mis maksab?

Umbes nädalase, tihti ka ainult 5-päevase laagrivahetuse hind kõigub 1200st 1500 kroonini, kalleimad 5-päevased maksavad 2390 krooni.

Ei Tooming ega Astla kinnitanud kahtlust, et hind liiga krõbe oleks. „Meile pole küll keegi hinna üle nurisema tulnud,” ütles Astla. „Eks (laagrisse — toim.) tulevadki juba need, kellele see hind vastuvõetav on olnud.”

Taigur Tooming lausus, et 1500 krooniga saab laste laagrinädala mõnusalt ära sisustada, nii et kogu aeg ei pea koonerdama ja lastel on ka huvitav.

Samas — kui tahta laagrisse panna perest rohkem kui ühte last, või rohkemaks kui 5 päevaks, siis pole see küll enam kaugeltki odav suvepuhkuse viis.

Teine küsimus: kas ma julgen oma last laagrisse panna?

Mitte igale lapsele ei sobi laagrielu koos teiste lastega. Peamiselt kardavad vanemad, et laps pole harjunud iseseisvalt hakkama saama. Kogenumad lapsevanemad aga teavad, et laps on just nii iseseisev, kui te lasete tal olla.

Nii väikeseid, kes ise süüa ja riidesse panna ei oska, laagrisse ju ei võetagi. Suuremate puhul ei saagi allakirjutanu aru, mida peetakse silmas, kui öeldakse, et laps ei saa hakkama.

Minu laps käis esimest korda laagris suvel enne esimest klassi, tõsi — koos aasta vanema sõbraga. Kuna ta oli kõige noorem, pingutas ta veel topeltki tubli olla, ja kasvatajad aina kiitsid. Peale seda on ta veel 3 suvel laagrites käinud (puhkuse- ja mängulaagris, karatelaagris ja Soomes lastelaagis) ja püüdnud ka klassivendi kaasa meelitada, sest laagris on lahe.

Paraku on isegi 3.klassi (10-aastased, eks ole) lapsevanemad kahelnud, et „oi ei tea, tal tuleb emme-igatsus peale” või et ei ole iseseisva eluga harjunud, ei saa hakkama. Ei saagi ju saama, kui lapsel ei lasta iseolemist harjutada.

Aastaid lastelaagrit korraldanud KutiMuti lastelaagri kodulehel on lapsevanematele järgnev, soome psühholoogide koostatud juhis otsustamaks, kas teie laps sobib laagrisse või mitte:

1. minu laps on täiesti erakordne ja väga andekas, seega on loomulik, et kõik teda armastavad ja personal temale rohkem aega pühendab kui tavalistele lastele

2. minu laps on harjunud saama kõike mida ta küsib, sest tema tahtmised on perele jõukohased. Normaalne, et ka laager võimaldab talle kõik

3. minu laps peab saama rahu ja vaikust siis, kui tema seda tahab- keegi ei tohi teda siis segada

4. minu lapsele ei tohi laagrikaaslased öelda asju, mis talle ei meeldi, siis ta solvub hingepõhjani

5. kasvatajad peavad kohe karistama neid lapsi, kes solvasid minu last

6. minu laps on nii tark ja tubli, et ta ei tee iialgi halbu asju ega nori tüli

7. minu laps on harjunud pesema ennast privaatsaunas, ta ei talu seejuures seltskonda

8. minu laps peseb ennast siis, kui ta ise tahab, keegi tohi juhtida tähelepanu tema määrdunud olekule

9. minu laps ei kannata, kui keegi teda korrale kutsub

10. minu laps ei pea koristama enda järelt, meil on selleks kodus koristaja

11. minu laps ei taha suhelda endast nooremate/vanematega, ta peab saama valida ise seltskonna, kes talle sobib

12. minu laps on andekas teatud alal, seega on loomulik, kui kogu laager tegeleb just selle alaga

13. kasvatajad on laagris selleks, et tegeleda minu lapsega, temal peab olema lõbus ja huvitav, teised niikuinii ei tea, mida nad tahavad

14. minul on õigus helistada igal ajal kasvatajatele, et neile teatada, kui halvasti nad minu lapsega käituvad

15. kui minu lapsele ei meeldi laagris, peab laager mulle raha tagasi maksma ja ma panen oma lapse teise laagrisse

16. minu lapsel on õigus mulle kohe teatada, kui talle laagris miski asi vastukarva on, mina võtan tarvitusele abinõud korra jaluleseadmiseks

17. mul on õigus igal ajal laagrisse kohale sõita ja kasvatajatele “koht kätte näidata”

18. minu laps on nii kõrge intellektiga, et kui talle laagris midagi vastukarva on, saab ta kindlasti pimesoolepõletiku või läkaköha. Seejuures peab laagri personal tagama esmaklassilise meditsiinilise teeninduse ja tagama minu lapsega ööpäevaringse tegelemise

19. mina olen klient ja maksan, seega teen laagrile suure heateo, et ma just sinna oma lapse saadan. Laagri personal peab tänulik olema, et niisugune andekas laps nende laagri valis

Hea lugeja! Kui teie vastustest juba kolm olid jaatavad, siis ei soovita lastepsühholoogid teie lapsele laagrisseminekut. Oodake veel mõni aasta või parem veetke suvepuhkus vanaema juures. Laagrielu on väga aktiivse erinevas vanuses laste suhtlemise ja eneseteostuse- tõestuse koht. Kui Teie laps armastab väikest kindlaltpiiritletud täiskasvanute turvalist seltskonda ja sõprade ringi, siis võib talle laagrielu raskeks osutuda. Aga stress uues olukorras on kerge tekkima. Eriti siis, kui laagrile on väga kõrged ootused seatud- ja tegelikkus osutub teistsuguseks.

allikas: KutiMuti kodulehekülg