Mis on adenoidid?

Adenoidid, adenoidsed vohandid ehk ninaneelumandlite suurenemine. Varem arvati, et just 1-14-aastased lapsed on kõige vastuvõtlikumad adenoidide tekkele, kuid tänapäeva meditsiinis on teada juhtumeid, mil adenoidid on kimbutanud ka mõnekuuseid imikuid.

Terved ninaneelumandlid täidavad kaitsefunktsiooni, nad asuvad „eesliinil” ning võitlevad mikroobidega, mis püüavad sissehingatava õhu kaudu organismi tungida. Mikroobide liikumisteel asub adenoidide näol omamoodi filter. Need toodavad erilisi rakke (lümfotsüüte), mis muudavad kahjutuks haigusttekitavaid mikroorganisme. Ninaneelumandlid reageerivad silmapilkselt igasugustele põletikele.

Haiguse ajal adenoidid suurenevad, kui saabub tervenemine — taanduvad normaalmõõtudesse. Kui laps on liiga sageli haige, ei jõua adenoidid kokku tõmbuda, vaid on pidevalt põletikulised. Ninaneelus moodustub juba krooniline infektsioonikolle, põletikulised adenoidid paisuvad nii suureks, et katavad ninaneelu täielikult.

Täiskasvanutel ei ole adenoididega probleeme, sest 13-14 aasta vanuses väheneb adenoidide kude iseeneslikult väikesemõõduliseks ning ei sega enam. Tekib küsimus: miks peab need siis eemaldama? Ega loodus ju meie organismi pole midagi liigset projekteerinud.

Siin jagunevad spetsialistide arvamused kaheks. Ühed on veendunud, et operatsioon mõjub tagajärjele, mitte põhjusele, ning et eemaldades adenoidid, eemaldame ka organismi kaitsereaktsiooni, provotseerides tüsistusi.

Kuid enamus laste kõrva-nina-kurguarstidest on seisukohal, et juhul, kui adenoidid on saavutanud kolmanda astme, kui faktiliselt kogu ninaneel on neelumandlite poolt suletud, on tarvis need siiski eemaldada. See operatsioon kestab lühikest aega (15-20 minutit koos ettevalmistusega).

Operatsioon on tehtud. Mis edasi?

• Pärast adenotoomiat on lapsele kuu aja jooksul vastunäidustatud füüsilised koormused, võimlemine, hüpped, jooks jms.

• Lapse toiduratsioonist peab välja jääma kõva, kare ja kuum toit. Sellise dieedi kestus on 3-10 päeva, vastavalt arsti soovitusele.

• Vähemalt kolme esimese päeva jooksul ei tohi last kuumas vannis vannitada, samuti tuleb vältida kuuma auru. Ka tuleb piirata otsese päikese käes ning palavates ning umbsetes ruumides viibimist.

• Et paranemist kiirendada, määratakse lapsele ninatilgad. Tingimata on vajalikud vähemalt viie päeva jooksul veresooni ahendavad tilgad (naftisiin, sanoriin, ksümeliin jt), samuti kasutatakse lahuseid, millel on siduv või kuivatav toime. Sel eesmärgi määratakse hõbedat sisaldavaid lahuseid (protargool, kollargool jt).

• Operatsioonijärgsel perioodil soovitatakse tungivalt teha hingamisvõimlemist.

Ninaneeluhaiguste profülaktika

1. Karastamiseks peaks laps iga päev loputama kurku keedetud veega. Alustada temperatuurilt 37° C, kuu aja pärast alandada temperatuuri järk-järgult kuni 24 kraadini. Seejärel alandada iga kuu temperatuuri veel 1 kraadi võrra, viies selle 18 kraadini.

2. Hoidke kodus pidevat õhuniiskust. Selleks asetage aknalauale lahtine veeanum. Tehke regulaarselt niisket puhastust.

3. Ärge kunagi saatke last kooli või lasteaeda, ilma et oleks ta täiesti terveks ravinud.

4. Tilgutage profülaktika mõttes iga päev ninna elupuuõli (müügil apteekides). Ravikuur: 2-3nädalat, 3-4 tilka kolm korda päevas. Korrata kahe nädala pärast.

5. Loputage ninaneelu iga päev mereveega või selle asendajaga. Merevee valmistamiseks lisatakse klaasile keedetud veele 1 tl meresoola ja 5-6 tilka joodi.