Küllap sul on veel meeles see hetk, mil seisid hirmunult ja aralt oma tulevase ämma ees. Sa tahtsid nii väga, et ta võtaks sind sõbralikult vastu. Tema aga puuris oma pilgu sinust läbi, püüdes aimata, kui kauaks sa tema poja ellu kavatsed jääda. Sellest ajast, kui sa olid tema kodus külaliseks, on palju muutunud. Täna oled sa perekonna täieõiguslik liige ja tema lapselaste ema. Kas te seda tahate või ei, kuid teil tuleb omavahel suhelda.

Suhted ämma ja minia vahel on aga ülimalt keerulised. Jah, on ju olemas õhkõrn võimalus, et satud nende väheste hulka, kes on ämma näol endale lausa kullatüki saanud — lahke ja võluva.

Aga ärgem end asjatult illusioonidega vaeva — enamusel miniatest tõusevad juuksed peas püsti, kui mõtlevad sellele „kallile emale“.

Kas sa sageli vaatad ühise lõunalaua taga närviliselt kella? Kas oled pidanud mitmeid kordi kuulma, et teed kõik valesti ja et tema poeg oleks võinud leida palju parema naise? Kas oled mõelnud, et kui ämm elaks ilma telefoniühenduseta maailma teises otsas, oleks teie abielu palju õnnelikum? Kui jah, siis oleme sinuga ühel pool barrikaade…

Enne kui tegutsema asuda, pead sa endale tunnistama kurvavõitu paratamatust: kui väljakannatamatu sinu ämm ka poleks, on ta ikkagi sinu armastatud mehe ema. Seega ära tee midagi säärast, mida sa ei tahaks oma emale tehtavat. Te ei peagi teineteise vastu helli tundeid tundma. Piisab, kui suhted on viisakad. Ometi ei tähenda see sugugi, et lubad tal endale pähe istuda.

On sellist tüüpi emasid, kellega on lihtne asju ajada. Aga on ka neid, kellega ei ole võimalik milleski kokku leppida. Uuri järele, milline tüüp on sinu ämm ning kuidas saaks temaga rahumeelselt lävida.

Esmapilgul näib, et elate rahus

Tundub, et teie suhted on sõbralikud. Kuid vahel tuleb ette hetki, mil sa lihtsalt ei suuda teda välja kannatada. Esmapilgul võiks sind kadestada. Sina aga tead paremini, kuidas lood tegelikult on. Ämm on vaid väliselt sinu sõbratar. Sul pole talle otseselt midagi ette heita, sest saad suurepäraselt aru, et kõik võinuks olla palju hullem.
On olemas kaks sellist pseudosõpruse liiki ning mõlemad võivad olla üsna kurnavad.

I tüüp. Ämm, kes on „lahke nõuandja“, kellel on olemas oma vastus kõikidele küsimustele ning see erineb alati sinu omast. See, et ta pidevalt end kõigesse segab, võib tasakaalust välja viia ükskõik kelle.
II tüüp. See on „appi tõttav“ ema, kes alustuseks kisub kõik sinu käest ära ja seda suurest soovist kasulik olla. Seejärel aga hakkab sinu selja taga rääkima, milline saamatu sa oled — ei oska süüa teha ega koristada.

Segab end kõigesse

„Kullake, selle koogi sisse pannakse sidruni- mitte apelsinikoort!“, „Tahate lapse laagrisse saata? Aga ta on selleks liiga väike!“ Ning sellel ei näigi lõppu tulevat.
Mida sa ka ei ütleks, on temal alati teine arvamus. Lisaks on ta täiesti kindel, et just see on õige. Kui sa ei tee nii, nagu tema tahab, võib ta solvuda.
Sa ei taha konflikte tekitada, seetõttu annad pererahu huvides järele. Pärast oled aga enda peale vihane, et alla andsid, kuigi teadsid, et tõde on sinu poolel.

Head suhted ämmaga on vägagi olulised. Samas on sul õigus iseseisvalt otsustada. Seega ära heida endale ette, et oled tema peale vihane. Ära sisenda endale, et ta lihtsalt on selline ja sinna pole midagi parata. Sa pead enda eest seisma ning kaitsma oma arvamust, kui oled selles kindel.

Järgmisel korral, kui ämm hakkab taas kahtlema sinu otsuses, ütle talle kindlalt, et austad tema arvamust, ometi pole sa sellega nõus. Toimi nii, nagu õigeks pead ning ära pööra tähelepanu tema hapule näoilmele ega solvavatele sõnadele.

Võib ju olla, et esialgu kujuneb olukord pingeliseks, eriti siis, kui sa enne kõiges alla andsid. Oluline on, et sa oleksid häälestatud otsustavalt ning viiksid oma algatuse lõpule. Iga kord, kui sa kavatsed kodurahu huvides öelda “hästi, ema“, mõtle sellele, et see jääbki nii igavesti kestma.

Parim taktika suhtlemisel sellise ämmaga on järjekindlus. Korda endale ja ka talle, et sa oled täiskasvanud inimene ja tead, mida teed. Küll näed, kui kiiresti ta uutele mängureeglitele allub.

Oleks nagu sõbranna, selja taga aga kritiseerib sind

Võttis palju aega enne kui sa lõpuks teadvustasid endale, milline ta tegelikult on. Alguses tänasid saatust sellise „teise ema“ eest, kes alati appi tuleb, ära kuulab ja nõu annab. Ning alles palju hiljem taipasid, kui ebasiiras ta on ja kui sageli laseb ta sind halvas valguses paista.

Kui plaanid tütrele sünnipäevaks torti teha, ajab ta peale, et tahab seda ise teha. Sul on ju nii palju toimetusi, temale valmistaks see aga rõõmu. Tütre sünnipäevapeol kuuled aga juhuslikult pealt, kui mehe ema räägib kellelegi: „Mul tuli isegi tort valmis teha, kuigi ma ei tunne end eriti hästi. Temal pole ju koduste tööde jaoks aega!“ Vahel tahaksid kõikide kuuldes lausa karjuda ämma peale, ometi hoiad end tagasi.

Mida siis ette võtta? Tee nägu, et sa ei tea, kuidas ta sinu selja taga käitub. Edaspidi aga kasuta esimesena tema argumente. Järjekordsel perekondlikul koosviibimisel hakka ämma kiitma. Räägi, et sa kohe ei tea, mida sa ilma temata teeksid. Ta teeb ju nii hästi süüa, on suurepärane vanaema, sina aga oled ju nii hõivatud. Võid meenutada ka sedasama torti. Küll siis alles näed neid näoilmeid!

Küllap ämm tahab oma käitumisega sulle mõista anda, et tunneb ennast mitte eriti hinnatuna, ebavajalikuna, unustatuna. Arvata on, et ta tahaks kuulda, kuidas sa hindad seda, mida ta teeb. Kui sa seda demonstreerid, ja veel ametlikult, siis on see palsamiks tema hingele. Samaga võtad tal käest ka põhilised argumendid.

Kui see ei aita, on olemas veel teine variant — lõpeta temalt abi palumine. Kui aga ämm hakkab ise seda pakkuma, keeldu viisakalt, öeldes, et saad ise hakkama.

Teda pole läheduses, ometi suudab ta kõik ära rikkuda

Ta ei pressi end peale ega püüa teie lapsi kasvatada. Näib ideaalvariandina. Aga kaugel sellest. Vahel suudab selline „ema“, kes esmapilgul üldse teie ellu ei sekku, selle elu ära rikkuda.

Kuidas siis? Ehk sellega, et kuigi ta elab kõrvaltänavas, pole ta kunagi teinud ettepanekut su laste järele vaadata. Aga võib-olla pole ta sulle iialgi head sõnagi öelnud? Vahel tunned tema häälest, et ta tahaks sulle lähemal olla, kuid ainus, mida ta suudab öelda, on see, et sa liiga harva helistad talle.
Või käitub ämm nii, nagu poleks sind üldse olemaski? Ta helistab ainult oma pojale. Ta justkui ei märka, et poeg on suureks saanud ja et tal on oma perekond. Teda ei huvita, et sul on omad plaanid, ta soovib, et poeg kuuluks üksnes talle. Mida siis ette võtta?

Ta tekitab sinus süütunde

Ämm on alati rõhutanud, et ta ei taha teie ellu sekkuda. Seetõttu elab ta küll lähedal, kuid ootab, et sina talle esimesena helistaksid. Ka siis, kui sa palud temalt nõu, ütleb ta, et ei taha oma arvamust peale suruda.

Vahel sa tahaksid, et ta aitaks või tuleks lapselapsi vaatama. Mees kinnitab, et ta ema soovib sinuga tihemini läbi käia. Sind ärritab selline olukord. Sa saad isegi aru, et ämm püüab suhteid siluda, kuid selle asemel, et helistada või tulla, ootab ta sinu reaktsiooni. Sinul pole aga alati aega ega jõudugi temaga suhtlemiseks.

Ära lase end emotsionaalselt šantažeerida ja räägi ämmaga. Ole sõbralik. Sa ei pea tema tundeid haavama. Anna talle teada, et ta kannatab omal soovil. Tee talle selgeks, et kui ta tahab rääkida, võib ta igal ajal helistada. Rõhuta, et oled alati valmis tema jaoks aega leidma. Ära ole ametlik, vaid armas.

Mõtle välja mingi traditsioon. Näiteks võiks ta igal laupäeval hakata oma lapselastega jalutamas käima. Võib-olla ämm lihtsalt kardab teie ellu sekkuda, võib-olla ta ongi selline inimene. See kõik pole üldsegi tähtis. Tähtis on vaid see, et olukord muutuks selgemaks ning sinul lõpeksid süümepiinad.

Ometi saab olukorrale ka teistsuguse pilguga vaadata. Selline ämm ei istu sulle kunagi pähe. Kui aga suhted on õnnelikult silutud, saad sa endale tema näol hea abilise.

Ta mõjutab su meest

Sa näed teda harva, ometi kuuled sageli, kuidas mees emaga telefonitsi räägib. Olete juba nii palju tema pärast tülitsenud, et ei suuda kokkugi lugeda. Sa ei armasta teda ja ei mõista, miks ta aru ei saa, et sul on omad plaanid. Alles hiljuti, kui te olite sõpradega kohtumise kokku leppinud, helistas ta ja nõudis, et su mees sõidaks viivitamatult tema juurde. Teie pulma-aastapäeval rääkis mees emaga kaks tundi, laual aga jahtus pidulik õhtusöök. Kui sa mehele sellest räägid, läheb ta närvi, sest see on tema ema, kellega ta räägib. Ta ei saa ju talle ära öelda.

Sul pole teist väljapääsu, kui pead nõudma, et mees võtaks midagi ette. Kuigi provokaator on ämm, osutub süüdlaseks … sinu mees. Ta peab lõpuks õppima emale vastu seisma. Seleta talle, et see on ebanormaalne olukord, kui tema ema pidevalt dikteerib oma tingimusi. Ütle mehele, et loomulikult sa ei soovi, et ta lõpetaks emaga suhtlemise. Kuid ta peaks vahel emale mõista andma, et too läheb liiga kaugele. Püüa ise sellest kõigest kõrvale hoida. Vastasel juhul hakkab ämm oma poega sinu vastu üles keerama. Siis aga see heaga ei lõpe.

Eranditult raske juhtum

Juba enne seda, kui te abiellusite, rääkis tulevane ämm sinu kohta vaid „tema“, nimetamata isegi sinu nime. Ja ta ei varjanud oma rahulolematust poja valikuga. Sellest ajast aga, kui sinust sai pereliige, algas tõeline õudusunenägu. Ämm mitte üksnes ei häälesta meest sinu vastu, vaid on suuteline ka kõikide sugulaste kuuldes teatama, et sa teed kõike täiesti valesti. Ta näitab oma vaenulikkust avalikult üles. Mees püüab sind kaitsta. Kui sa temaga tülitsed, siis on see enamasti tema ema töö. Vahel sulle tundub, et järgmist skandaali sa lihtsalt ei suuda enam välja kannatada.

Ämm ei tunne piire

Sinu ämmast ei saa sulle mitte kunagi sõbratari. Sul tuleb kindlaks määrata piirid, millest üle minna ei ole tal lubatud — näiteks ei tohi ta sind solvata. Kui ta järgmisel korral üritab sind endast välja viia, püüa iga hinna eest rahu säilitada. Ära näita talle, et ta sõnad puudutavad sind. Ütle selgelt ja ametliku tooniga, et sa ei soovi, et sinuga sääraselt käitutakse. Ja mitte mingil juhul ära lasku diskussiooni.
Püüa näidata mehele, millistel hetkedel räägib temas tema ema hääl. Ta peab teadma, milline mõju ta emal temale on. Sellises olukorras peab ta tingimusteta olema sinu poolel.

Vahel on vajalik isolatsioon

Kui sa näed, et ämmaga pole mingit lootust milleski kokku leppida ega isegi mitte korrektseid suhteid säilitada, püüa vältida kontakte temaga. Vahel on parem teineteisest puhata, kui pidevalt tülitseda. Samas ära keela mehel ega lastel temaga suhtlemist. Teie omavaheline konflikt ei tohi mõjutada ämma suhteid lastelastega. Püüa, et nad ei kuuleks, kui sa temast halvasti räägid. Lapsed peavad teadma, et sa austad teda, kuna ta on nende vanaema.

Planeta Ženštšinõ, 11´2010