Ära võta vanemate eest hoolitsemist kui tööd või kohustust

Esmalt, ära unusta ennast. Vanemate toetamine ja nende eest hoolitsemine on oluline, kuid sa ei tohiks selle kõige kõrval enda tervist ja heaolu unarusse jätta. Kui sul endalgi on juba pere ja lapsed, siis seda enam. Eelkõige pead sa olema vastutav enda laste(laste) eest, nii nagu sinu vanemad vastutasid kunagi sinu eest. Sinu vanemad, kui abitud nad ka poleks, ei tohiks olla sulle n-ö “teised lapsed”, vaid pereliikmed, keda toetada täpselt nii palju kui aeg ja vahendid seda lubavad. Ära tunne kunagi kohustust oma vanemate eest poes käia, nende muru niita ja neid punktist A punkti B sõidutada — see pole sinu töö. Ilmselgelt tahad sa seda nii või teisiti teha, kui oma vanemaid austad ja armastad, kuid maa peale tulles tuleb tõdeda, et see võib kujuneda väga stressirohkeks ja ajakulukaks. Püüa võimalusel vanemate abistamist õdede-vendade või teiste sugulastega jagada. Kui su abi vajavad vanemad elavad kaugel, siis tasuks neile otsida elukoht, mis on sinule ja su perele pisut lähemal. Nii ei pea sa 1-2 tundi autoga sõitma, et nendeni jõuda, kui midagi juhtuma peaks. Püüa leida võimalikult mugavaid lahendusi, et pere eest hoolitsemisest ei saaks töö. Iga töö muutub ülekülluses ju vastumeelseks.

Räägi vanematega

Su vanemad, kui vanad ja “abitud” tahes, ei ole väikesed lapsed. Neil on oma arvamus. Küsi neilt täpselt, milles nad abi vajavad ja kuidas sa neid kõige paremini toetada saaksid. Ehk mõtled sa üle ja nad ei oota sinult sugugi rohkem, kui et sa aeg-ajalt lapselastega külla sõidaksid või raskeid asju tassida aitaksid. Kui me oma vanematega ei räägi, vaid ainult näeme nende vananemist, siis kipume me üle muretsema ja üle pingutama. Tegelikult on väga paljud vanainimesed veel hea tervise juures tegijad. Kõige paremini näedki sa ise kõrvalt, kas ja kui palju su vanemad igapäevategemistel abi vajavad.

Märka terviseriske

Paraku kipuvad mitmed inimesed olema liiga uhked ja “iseseisvad”, et tuge paluda või abitust välja näidata. Kui su emal või isal hakkab seoses eaga tekkima ootamatuid terviseprobleeme, ei pruugi ta kohe olla agar sellest rääkima. Ükski inimene ei soovi ju vananeda ja nõrk olla, mistõttu osatakse osavalt kõigele sellele viitavast justkui mööda vaadata. Siis tulebki ise silmad lahti hoida. On selgeid terviseprobleemidele viitavaid märke nagu kaalulangus, pidevad kukkumised, tujukus ja pisut unarusse jäänud hügieeniharjumused. Kui tunned muret, siis soovita oma emal-isal arsti vastuvõtule minna. Kui ta vastu on, siis paku, et lähed temaga kaasa või räägid ise arstiga.

Kui peakski selguma, et su vanemal on mingi haigus, siis õpi varakult tundma selle tunnuseid ja võimalikke tagajärgi. Nii oled tulevikuks varakult ette valmistatud.

Hoia ühendust

Vanemad inimesed, eriti kui nad sellega varem kokku puutunud pole, õpivad mobiiltelefone ja Internetti aeglasemalt kasutama, kuid nad on siiski võimelised edukalt ise meile ja tekstsõnumeid saatma. Kui vähegi võimalik, püüa oma vanemad kaasaegsete tehnikavidinatega kurssi viia, et teie omavaheline suhtlemine mugavamaks teha — eriti kui elate üksteisest kaugel. Kui tihedam suhtlemine pole võimalik, siis hoolitse selle eest, et te saaksite vähemalt mõnel korral nädalas end üksteise eludega kurssi viia, eriti siis, kui oled oma ema või isa tervise pärast mures. Nii märkad rutem võimalikke riske ja muutusi.

Tea oma vanemate vajadusi

Lisaks vanematega rääkimisele tuleb usaldada ka oma sisetunnet. Pole harv juhus, et inimene tahab vanas eas, et laps talle palju aega pühendaks ning leiab pidevaid põhjendusi, miks talle külla peaks minema või milleks tal midagi uut tarvis on. Jälgi, et sa ei laseks vanematel end n-ö ära kasutada — sa ei ole oma vanematele igavene tänuvõlglane. Jah, nad kasvatasid su üles, kuid see ei tähenda, et peaksid edaspidi pühenduma nende eest hoolitsemisele. Tihti kipuvad tänuvõlg ja südametunnistus meid veenma, et peame vanematele igal ajal olemas olema, kuid tõde on see, et kui su vanemate tervis on korras, siis saavad nad ka kõrges eas ilusti suurema osa asjadega ilusti ise hakkama. Rõhutagem, see ei kehti haigete ja halva tervise juures vanemate kohta — nendel ei ole tihti enam kedagi peale sinu ja su pere. Ent kui vanemate eest hoolitsemine hakkab üle jõu käima, tasuks tõsiselt kaaluda alternatiive. Kui külmalt ja kaugelt hooldekodud ka ei kõlaks, on need vanemate jaoks etemad, kui pidev vajadus lastelt jälle midagi paluda. Kui su vanem on haige ja vajab erihooldust, mida sina talle pakkuda ei jõua, siis vajabki ta spetsiaalset paika, kust ta saab vajaliku tähelepanu. Ükski normaalne vanem ei taha oma lastele koormaks olla, küll aga on ta tänulik, kui lapsed aitavad tal uue olukorraga kohaneda. 

Allikad: livestrong.com