Püüame kõigest väest oma kallima ema iseloomuga leppida ja talle meeldida. Me teeme kõik võimaliku, et vältida konflikte — vähemalt avalikke.

Mida aga teevad mehed? Kahjuks ei oska nemad nii paindlikud olla. Enamasti on nende põhimõtteks: „Las maailm kohaneb parem meiega“. Ning vaid harva kohtab emasid, kes tahaksid muutuda mingi noore mehe pärast, olgu see või oma isikliku tütre kaasa. Pealegi on paljud emad seisukohal, et nende tütre valik pole just eriti õnnestunud. Nii tulebki sul praktikas tõestada, et sinu kallim on väärt sinuga rõõmu ja kurbust jagama.

Seega, et vältida sõda teineteises pettunud, kuid sulle väga armsate inimeste vahel, tuleb asuda tegutsema kahes suunas — mees ja ema.

Formuleeri eesmärgid

Enne kui astuda samme mehe ja ema lähendamiseks teineteisele, mõtle ise järele, mida nimelt sa taotled ja tahad. Kui sa loodad soojade sõbratunnete tekkele, siis ootab sind ilmselt ees suur läbikukkumine. Jah, on selliseid juhtumeid, kus naine on saanud endale tütre abielu kaudu ka armastava poja. Ometi on see pigem erand kui reegel.

Ära nõua armastust! Piisab, kui kumbki pool kirjutab alla „mittekallaletungi lepingule“. Sõbralik neutraliteet väimehe ja ämma vahel on põhimõtteliselt ideaalvariant. Võimalik, et aja jooksul hakkab mees tundma, et tal on tõeline teine ema. Ometi ära sellega väga arvesta, kuna võid kergesti pettuda. Samas, elus tuleb ju sageli ka meeldivaid üllatusi ette…
Seni aga püüdkem neid lihtsalt omavahel sõbraks teha.

Asu häid suhteid kujundama

Parim viis sõda võita on takistada selle puhkemist. Seega on kõige tähtsam püüda sisse seada head suhted juba abielu algusest alates (veelgi parem — enne abiellumist). Kui aga mingil põhjusel seda pole õnnestunud korraldada, siis — parem hilja kui mitte kunagi.

"Töö" mehega

Kui uskuda anekdoote, siis enamus mehi on arvamusel, et ideaalne ämm elab tuhandete kilomeetrite kaugusel ning sõidab külla vaid mõneks päevaks ja sedagi vaid kord aastas. Loomulikult on selliste sündmuste käigu puhul vägagi lihtne sooje suhteid hoida. Reaalses elus juhtub seda aga üpris harva. Seetõttu tuleks alustada kallima „töötlemist“.
Püüa mehele selgeks teha, et ta peab ämma sümpaatia saavutamiseks vaeva nägema. Miks ta peaks? Aga ta ju ometi armastab sind. See aga tähendab, et tal tuleb lähedaseks saada ka sinu omastega. Ta ju ometi ei taha, et sina tema emaga riidu kisuksid. Ja sinagi ei taha seda. Oma seisukoha kaitseks ei peaks sul argumentidest puudust tulema… Samas saavad noored mehed niigi kõigest suurepäraselt aru. Keerulisem on lugu siis, kui vimm ämma vastu on juba tekkinud. Aga sa ju ometi oskad oma kõige kallimat veenda, kas pole?
Seega, et ämmale meelepärane olla, peab väimees püüdma end heas valguses näidata. Ainult ei tohiks oma meeldimispüüdega üle pingutada. On ju rumal, kui ta hakkab oma „armast emmekest“ lillede ja kingitustega üle külvama.

Kindlasti oled sa suurepäraselt kursis oma ema maitsega ja tunned ta harjumusi. Püüa siis ennetada ebamugavaid ja lausa rumalaid olukordi. Ära unusta meest hoiatamast näiteks, et nartsissid tuletavad su emale millegipärast meelde surnuaeda. Ja loobugu su kallis suure tordi ostmisest, kui sina tead, et su ema istub äärmiselt rangel dieedil. Aita valida veini õhtusöögiks, kui kaasa on tuttav vaid õllesortidega. Ja ikka nii edasi, samas vaimus…

"Töö" emaga

Kui sinu ema on veendunud, et „see inimene ei vääri sind“, siis püüa tõestada vastupidist. Sina ju tead suurepäraselt oma mehe väärtusi ja ka puudusi. Püüa ema tähelepanu väimehe parimatele omadustele juhtida. Samas on üpris kasutu seda sõnadega teha, hulga efektiivsemad on teod.
Näiteks ei jaga su kallim suurt midagi kunstist ja tal on raske kaasa lüüa seltskondlikus vestluses. Selle eest on tal aga kuldsed käed. Ütle talle, et ema vannitoas tilgub juba pikemat aega kraan või elutuppa oleks vaja seinariiul kinnitada.
Võib ju ka vastupidist juhtuda ning mees pole kordagi elus haamrit käes hoidnud. Kuid tal on nii nagu ka sinu emal suur kirg maalikunsti vastu ning mõlemad jumaldavad teatrit. Minge siis kolmekesi näitusele või teatrisse. Usu, ema on meeldivalt üllatunud.
Kindlasti armastad sa oma meest. Ometi poleks tarvis talle kogu oma vaba aega pühendada. Ära unusta suhtlemist oma vanematega. Arvesta sellega, et kui sinu ema tunneb end unustatuna, siis ei hakka ta süüdistama sind, vaid inimest, kes „röövis talt tütre“. Taoline positsioon aga ei soodusta mingilgi määral rahumeelseid suhteid.

Võib ka nii olla, et ema armukadedus on väga tugev ning ta tunneb pidevalt puudust sinu tähelepanust. Sagedamini juhtub seda üksikute naistega, kes on ainsale lapsele pühendanud kogu oma elu. Nüüd aga tunnevad, et pole enam mitte kellelegi vajalikud. Võimalik, et lapselapse sünd lahendab probleemi. Lisaks sellele tuleks aga üritada leida emale mingi muu tegevus. Võib-olla tikkis või kudus ta nooruses. Osta siis lõngad ja palu, et ta sulle või lapsele kampsuni kooks. Ja armsale väimehele samuti.

Kuidas õigesti tülitseda?

Pole olemas perekondi, kus kõik on kõige ja kõigiga alati rahul. Aeg-ajalt leidub ikka midagi, mis ärritab. Ning otse loomulikult tekivad väimehe ja ämma vahel konfliktsed olukorrad. Ei tasu loota, et nemad kui täiskasvanud inimesed lahendavad need omavahel kenasti ära. Kui lasta kõigel isevooluteed minna, ei tule sellest midagi head välja. Seega tuleb rahu säilitamise nimel perekonnas naistel ja tütardel ühes isikus üles näidata kannatlikkust, tarkust ja leidlikkust.

Isegi siis, kui on õnnestunud vältida avalikku vastuseisu, jääb nende kahe vahele ikkagi teatav hõõrumine. Seetõttu tuleks jälgida mõningaid väga tähtsaid reegleid, mida ei tohi rikkuda.

  1. Ei tasu avalikult liituda ühe või teise osapoolega. Nii saab keegi kallitest ikkagi haiget.
  2. Isegi omavahel olles tuleks vältida liigset avameelsust — mehe arvamuseavaldust ämma kohta ja vastupidi. Ärritunult võib inimene öelda midagi sellist, mida sa ei suuda kaua aega unustada ega andestada.
  3. Kui ka sina oled solvunud, siis mitte mingil juhul ära kritiseeri meest ema ees ja ka vastupidi. Sina ju tead mõlema puudusi, sinu mõtteid aga sellest ei peaks teadma kumbki.
  4. Kõige tähtsam, mida tuleb meenutada nii endale kui ka oma kahele kallile, on see, et keegi teist kolmest pole ideaalne ning vaevalt et selleks ka saab. Ometi armastad sa neid mõlemat koos kõikide nende puudustega. Ja juba ainuüksi selle pärast tuleb neil austada teineteise arvamust.

Allikas: Moi rebjnok, 5’2010