Nii õpivad meie silmaterad juba varakult tervislikust toitumisest lugu pidama ning saavad kogeda rõõmu hästiõnnestunud, ja mis peamine, omavalmistatud toidust.

Selleks, et esimesed katsetused mööduksid meeldivalt ja suuremate äpardusteta, tasub vanematel pisut eeltööd teha ja köögis kriitilise pilguga ringi vaadata. Ohutus ja käepärasus oleksid need kaks võtmesõna, mida tuleks silmas pidada. Tutvusta lapsele põhilisi reegleid, mis puudutavad tulise pliidi, kuumade või raskete esemete ja terariistade käsitlemist. Näita ja selgita, millised on võimalikud ohud ning kuidas neid vältida.

Õpeta lapsele, millistest hügieenireeglitest tuleb toiduvalmistamise juures kinni pidada. Näita üles eeskuju - kinnita pikad juuksed patsi, pese käed puhtaks, pane põll ette.

Lehitsege üheskoos retseptiraamatuid. Tehke tutvust retseptide kirjapildiga, uurige erinevaid tähiseid ja mõõtühikud. Otsige välja põhilised mõõdikud: klaas, supilusikas, teelusikas, samuti mõõtekann. Katsetage mõõtenõude käsitsemist, kasutades selleks mittemäärivaid aineid, näiteks vett või riisi.

Valige välja sobiv retsept. Lase see lapsel algusest lõpuni läbi lugeda ning otsige siis üheskoos välja kõik vajaminevad ained.

Hoia alati käepärast pajalapid või -kindad, et oleks võimalik kuum anum kiiresti pliidilt ära tõsta.

Selgita lapsele, miks ei tohi pannisang üle pliidiserva ulatuda ning miks peavad keedunõud seisma kindlalt alusel.

Lõpetuseks üks vahva ja magus retsept, mis sobib hästi väikese kokandussõbra esimeseks katsetuseks:

Moorapead

Tarvis läheb:
1,5-2 pakki küpsiseid (väga hästi sobivad Eesti küpsised)
1 pakk võid
2 klaasi kaerahelbeid
1 klaas rosinaid
2-3 supilusikat kakaod
0,5 klaasi suhkrut
kohvikoort

Sulatage või keedunõus ning pange jahtuma. Purustage küpsised ning segage sulavõi hulka, kuid pidage meeles, et natuke küpsisepuru tuleb jätta pallide veeretamiseks. Peske rosinad kuuma veega puhtaks ning lisage või-küpsise segule, samuti segage juurde kaerahelbed, suhkur ja kakao. Soovi korral võite lisada ka muid kodus leiduvaid lisandeid, näiteks marmelaadi või maisipulgakesi. Kui segu tundub liialt kuiv, lisage juurde kohvikoort. Valmis massist vormige lusika abil väikesed pallikesed, veeretage neid küpsisepurus ning asetage mõneks tunniks külmkappi.