Mainitud uuringus tunti huvi ka selle vastu, milliseid füüsilisi tegevusi vanemad koos lastega harrastavad. Selgus, et üle poolte vanematest pühendavad lastega koos sportimisele, mängimisele või jalutamisele vähem kui tund aega nädalas!

Scandinavian research’i uuringust tuleb välja ka, et isegi pisikeste lastega mängimine pole vanemate hulgas eriti populaarne, sest 10 lapsevanemast 4 mängivad pisipõnnidega vähem kui 10 minutit päevas.

Üheks põhjuseks, miks nii lapsed kui vanemad tänapäeval vähem liiguvad, on vahemaade suurenemine. Kui „vanal heal ajal” käisid paljud lapsed koolis jalgsi või jalgrattaga, siis nüüd on koolid kodust tihti nii kaugel, et paratamatult tuleb sinna sõita mõne muu liiklusvahendiga. Samuti viivad emad-isad lapsi sageli autoga ringidesse ja treeningutele, sest muidu lihtsalt ei jõuaks. Nii kulubki märgatav osa vabast ajast transpordile.

Kuidas saada laps õue

  • Mine lapsega koos välja. Kasuta ära neid hetki, mil sinu laps on veel üsna väike, sest just pisikestele meeldib koos ema-isaga õues olla, seal kasvõi niisama jalutada-joosta. Kui ühised õueskäigud toredaks harjumuseks saavad, tuleb ka suurem laps heameelega ema või isaga õue kaasa.
  • Leia kodu lähedalt mõnus metsatukk, kuhu võid väheste vahenditega kujundada põneva takistusraja või lihtsalt matkaraja maha märkida.
  • Ehita koos lapsega liivalosse või päris oma onn.
  • Tehke jalgrattaretki lähiümbruses. Te ei aimagi, kui põnevaid kohti leiab jalgrattal istudes, selle asemel, et autoga kiirelt mööda tuisata.
  • Kasuta ära iga sooja suveilma, et lähimas veekogus ujumas käia.
  • Mängige koos õuemänge: jalkat, sulgpalli, minigolfi või loopige lendavat taldrikut.
  • Võta ka väiksema jalutuskäigu jaoks kaasa seljakott joogi ja võileibadega, ka kõige kehvema isuga lapsed on värske õhu käes head sööjad.