Kõigepealt teeme selgeks, kes see türann siis õigupoolest on. Ta pole sugugi mingi tuldpurskavat draakonit meenutav hirmutis, pealtnäha võib ta vägagi lõbus ja rõõmsameelne olla — kui tal parasjagu selline tuju on. Ometi püüab ta kõiki oma tahtele allutada ja selleks polegi alati vaja skandaale ega oma jõu demonstreerimist.

Sõge, türann, despoot

Psühholoogid on türannid just niimoodi kolme liiki jaotanud. N-ö puhastverd tüüpi võib vaid haruharva kohata.

Esimesi iseloomustab püüd kehtestada totaalset kontrolli. Kes, kellega ja kuhu läheb? Kes millega tegeleb, kellega sõbrustavad lapsed (isegi kui nad oma vanuse tõttu võivad juba ammu ise endale sõpru valida)? Mis kell tuli naine töölt koju ja miks ta jäi tervelt 20 minutit hiljaks?! Küsimust: „Kus sa olid“ jumaldavad sellised mehed üle kõige. Kõik peab toimuma nende tahte järgi, vastasel juhul ei tunne nad end kindlalt.

Teised harrastavad oma partneri moraalset alandamist. Nad võivad otsekui möödaminnes öelda: „Kuidas sa, harimatu tobu, küll ilma minuta hakkama saaksid?“ või „Kahemees selline!“ ning lisada seejärel leebelt: „No kas siis sinusugune saab karjääri teha?“. Ja nii edasi — ikka samal lainel. Intonatsioon on heatahtlik, sõnalisi alandusi aga saadavad reeglina lahked silitused naise seljal. Nii tõstab türann oma enesehinnangut. Ja eesmärk on lihtne — veenda naist selles, et ilma temata on too lihtsalt tühi koht.

Kolmandad lasevad käiku rusikad ja vägivalla — see on türannia kõige äärmuslikum ilming. Kuid just nende tõttu kannatavad kõige enam naised ja lapsed. Käte kasutamise põhjuseks on elementaarne kasvatuse puudus. Kui mehe tugeva ja äkilise iseloomuga käib kaasas veel enesevalitsuse puudumine, siis on selle tulemusel olemas agressor, kes valab kõik oma negatiivsed emotsioonid teiste peale välja. Seda hälvet suurendavad veel mitmeid kordi alkohol ja narkosõltuvus.
Kodune despoot on julm vaid omade — nõrkade ja kaitsetute vastu. Et aga tänaval huligaanile vastu hakata, selleks pole ta reeglina võimeline. Koduse despoodi taga on peidus tavaline argpüks.

Ise oled süüdi?!

Ühed naised tunnevad oma potentsiaalses partneris õige kiiresti ära despoodi. Ning juba esimese küsimuse peale: „Kus sa olid ja miks sa kümme minutit hiljaks jäid?“ jooksevad otsekui katku eest kaugemale. Teised aga satuvad lõksu. Näiteks räägib üks selline oma kallimaga telefoni teel: „Kus ma olin? Käisime tüdrukutega kohvikus. Missugused mehed?! Polnud seal ühtegi. Ausõna — ainult naiste seltskond. Miks ma sind petma peaksin…“ ja nii pool tundi järjest. Tahaks talle öelda, et lõpetagu kõne ja ka igasugune suhtlemine sellise mehega, kuna vastasel juhul tuleb tal vaesekesel terve elu ennast õigustada. Nii kaua, kuni kannatus lõpuks katkeb. Mehe küsimused tulenevad tema kindlusetusest. Ta kardab paaniliselt, et piiga leiab endale väärikama kandidaadi ning tema hirm ei anna rahu ei neiule ega ka talle endale. Esialgu tunneb tütarlaps aga rõõmu. See kõditab ta enesearmastust — kui mees on armukade, siis järelikult armastab.

Järeldus on ilmselge: ühed lubavad endaga manipuleerida, teised mitte. Ning türanni mõju alla satuvad vaid teatud meelelaadiga naised. Kuid millised siis?

Kannatavad…

Need, kes on lapsest saadik näinud sarnast käitumist oma vanemate peal. Tüdrukule saab selgeks, et mehe järsk suhtlusviis ja naise alandlikkus ongi hea ning alateadlikult hakkab ta otsima endale sellist kaaslast, kes lubab tal ilmutada oma alandlikkust — see tähendab häbematut meest, kes meelsasti teisi alandab.

Türanni võimu alla langevad ka ohvrimeelsed naised. Mees tunnetab oma võimu koduste üle ja naudib seda. Naine aga õigustab mehe atakke väsimuse ja stressirohke tööga. Vahel lõpevad tülid teemal: „Miks sa ei võtnud toru, kui ma helistasin?“ armastuse kinnituse ja… tormilise seksiga. Ning naine satub sellistest skandaalidest sõltuvusse, nii nagu narkomaan sõltub nõelast.

Sellele kõigele on olemas väga lihtne seletus. Sadistlikke kalduvusi saab välja elada vaid masohhistide peal. Kui aga naine ei ole masohhist, siis lõpetab ta tavaliselt õige kiiresti kõik sellised suhted.

Lisaks on naine ju ise olukorra keskel ning näeb kõike toimuvat seestpoolt. Seetõttu on tal raske mõista, et temaga manipuleeritakse. Ja kui siis lähedased seda kõike kõrvalt vaadates kinnitavad, et mees lihtsalt kehtestab end naise arvelt, siis naine ei usu seda. Ta arvab, et teised on lihtsalt kadedad. Mees on ju nii kena, ainult et raske iseloomuga…

Päästku end, kes suudab!

Kui sul tuleb otsustada, kas jääda türanni orjaks või säilitada oma isiksus, siis võta kasutusse järgnevad abinõud:

  • Kurda oma muret tema lähedastele, sõpradele või vendadele. Las türann saab teada, et mitte ükski tema etteaste ei jää karistuseta.
  • Uuri järele kriisiabi telefoninumbrid. Helista ja sind toetatakse. Vaata siia: Kui vajad abi ja otsid väljapääsu, leiad naiste kriisikodude kontaktid SIIT
  • Ähvarda türanni politseiga. On olemas seadused, mis võivad teda korrale kutsuda. Et aga solvaja süüd tõestada, läheb sul paraku tarvis tunnistajate ütlusi.
  • Teeni endale iseseisvalt elatusraha. Materiaalselt sõltumatud naised ei talu alandusi.
  • Püüa eraldi elama asuda. Seda on küll keeruline teha, eriti kui oled türannist emotsionaalselt ja seksuaalselt sõltuv, kui teid seovad ühised lapsed ning teil on ühine elamine. Ometi on kõige kindlam viis ennast ja lapsi türanni eest kaitsta katkestades temaga kontaktid.

Kui sageli sa mängid ohvri rolli ja räägid, et:

Ilma temata ma hakkama ei saa — mul pole elupaika ega elukutset.
Kannatamine ongi naise pärisosa.
Tüli ei tohi kodust välja viis. Kui ta saab teada, et olen kellelegi kurtnud, siis läheb ta hoopis marru.
Lastel peab olema isa — parem halb, kui üldse mitte.
Olen ise süüdi. Oleksin pidanud püüdma teda mitte ärritada.

Kui vajad abi ja otsid väljapääsu, leiad naiste kriisikodude kontaktid SIIT

Allikas: Dobrõje Sovetõ