Kui sa mõtlesid, et sellised materiaalsed asjad on planeedi ühtede kõige rikkamate — New Yorki Upper East Side’i — miljonäride ja miljardäride naiste jaoks kõige olulisemad asjad, siis pole sul paraku õigus — need võivad ehk olla osade Viimsi rikkurite naiste staatusesümbolid, aga New Yorkis on teised lood.

Just tuli välja Upper East Side’i elaniku Wednesday Martini bestseller “Primates of Park Avenue” (e.k. “Park Avenue primaadid”), millest selgub, et ülim staatuse sümbol on hoopis… toatäis lapsi!

“Alguses olin ma hämmastunud, aga üsna ruttu harjusin ülisuurte peredega — neid olid lihtsalt kõik kohad täis,” kirjutab Martin, kes kolis West Village’ist Upper East Side’i siis, kui ta pereelu alustas.

Raamatu autor räägib, et kolm last on sellistes peredes miinimum, neli last ei ole midagi erakordset, aga kui sul on juba viis last, siis sa tõused juba teistest kõrgemale. Rääkimata kuuest lapsest. Ühesõnaga: mida rohkem lapsi sul on, seda kõrgem on su sotsiaalne staatus. Martin räägib, et see on nagu võistlus: rikkad naised identifitseerivad end laste kaudu ja üritavad üksteist oma laste arvu, nende saavutuste, uhkete nimede, vägevate perepuhkuste ja kõige muuga üle trumbata.

Kui selle üle järele mõelda, on see tegelikult loogiline, et suur pere on ka staatuse sümbol — laste kasvatamine on kallis igal pool, aga eriti New Yorkis, kus lapsehoidjad, privaatkoolid ja suvelaagrid eriti kallid on.

Kui Ameerika Ühendriikides on arvestatud keskmiseks lapse üleskasvatamise kuluks 224584 eurot, siis Manhattanist rääkides muutub see summa rohkem kui kahekordseks: Upper East Side’i ja teiste fäänside linnaosade elanikel läheb ühe lapse üleskasvatamine maksma keskmiselt 494300 eurot — arvutage ise, palju see kuue lapse peale kokku teeb.

Võrdluseks võib tuua Eesti keskmise: Tartu Ülikoolis 2014. aastal tehtud RAKE uuringu järgi kulub perel 18 aasta jooksul, mil laps jõuab täiskasvanuikka, keskmiselt 60480 eurot. Arvuta välja, kui palju lapsi sina endale lubada saaksid, sest ilmselt oleme ka meie sinnapoole teel, kus paljulapselised pered ei seostu enam ainult vaesusega ega ole puudustkannatavad, vaid on ka täiesti teine grupp suuri peresid — väga rikkaid inimesi, kes saavad lapse lapse järel, sest nad lihtsalt saavad seda endale lubada.

New Yorki rikkuritest emadel on ka trend, et kõik nad kannavad kaelas väikeseid medaljone, kuhu on sisse graveeritud laste initsiaalid või spetsiaalseid sõrmuseid — iga lapse sünni puhul lisavad ühe. Nii et staatuse sümbolid ei ole disainerrõivad ja juveelid (mis ei tähenda, et nad neid ei kannaks - need on lihtsalt iseenesestmõistetavad), vaid ikkagi lapsed või kui lapsed jäävad lapsehoidjaga koju, siis ehted, mis nende laste arvu ära näitavad.

Allikad:

Business Insider
Tartu Ülikool