1 — 5 kuud:
Juba alguses arenevad välja imearmsad suured silmad ja veetlev naeratus. Ta oskab varbaid imeda ja toob kuuldavale helisid, mis iga lapsevanema südame sulavõiks muudavad. Nüüd oleme tal pihus. Aeg tegutsema hakata…

5 kuud: Jõud ja koordinatsioonivõime suurenevad — nüüd suudab ta juba terve lusikatäie püreed isa kinga sisse kallata ning oma kõristi taktikaliselt sobivaimal hetkel kärust välja visata.

6 kuud: Teoreetiliselt võiks ta nüüd järjest magada terve öö. Aga ta ei tee seda. Ta on nimelt avastanud, et issi ja emme on valmis iga väiksemagi märguande peale tema juurde tulema ja küll tissi, pudelit või silitusi jagama. Vot see on alles elu! Kellel siis veel und tarvis on?

8 kuud: Ta roomab suurte toalillede, elektriseadmete ja kõikuvatel laudadel seisvate kallite päranduseks saadud esemete suunas.

9 kuud: Ta oskab ühest käest teise võtta väikesi esemeid nagu kummipuulehti, raadionuppe ja portselanikilde.

Ta armastab fingerfoodi. Ta on õppinud, et porgandid lendavad kaugemale kui herned, aga neid on raskem vaiba sisse lödiks litsuda, ning et soolapulkadega saab nalja alles siis, kui need videomaki sisse toppida.

10 kuud: Ta ronib vahelduva eduga CD-riiulil, täiskuhjatud pesukuivatusrestil või kõikuvatel laudadel. Ta maandub tihti tagumiku peale, kusjuures parajasti pilgeni täis mähe vaba langemist suurepäraselt pehmendab.

Talle meeldib, kui talle ette loetakse ning tal areneb välja kõrgenenud huvi pildiraamatute vastu. Paksude lehtedega raamatud teevad rebimisel kõige paremat häält, samal ajal kui kõige paremini maitsevad läikivad pildid.

Kindlasse repertuaari kuuluvad igaöised rännakud väljaspoole voodit.

11 kuud: Ta ütleb oma esimesed sõnad nagu näiteks : “mmmmmee” (emme), “tiii” (issi), “mmpp” (lamp) või “ähh” (aitäh).

12 kuud: Esimesed sammud ilma kõrvalise abita. Esimesed pea-, käe- ja põlvehaavad ilma kõrvalise abita.

Selles vanuses magab enamik lapsi järjest öö otsa, seda muidugi siis, kui nad vanaemal külas on. Kodus magades seda tavaliselt ei juhtu.

14 kuud: Ta oskab kasutada lusikat selleks, et aeg-ajalt pisikesi toidukoguseid põrandale loopida.

15 kuud: Nüüd on ta piisavalt osav, et korrata eelnenud tegevust eesmärgipäraselt. Edasijõudnud lapsed viivad läbi mitmete materjalide testimist, mille käigus toimub toidu jaotamine seintele ja lakke. Testi käigus selgub, et kõige paremini nakkub aluspinnaga kartul, kõige halvemini kuivikud ning rahuldava tulemuse annab marmelaad.

16 kuud: Nüüd on saabunud õige aeg, et õpetada lapsele selgeks vähemalt üks eriti keeruline sõna, millega sõpradele ja sugulastele muljet avaldada. Nii mõnegi lapsevanema lemmikuks on sõnad nagu “bioresonants”, “konstruktiivne” või “preventsioon”.

20 kuud: Ta saab käskudest ja keeldudest juba üsna hästi aru, oskab aga oma vanemaid vastupidises veenda.

22 kuud: Ilmuvad esimesed seinamaalingud lastetuppa. Laias laastus võib need jagada kolme kategooriasse:
a) “Maailma suurim koristusorgia.”
b) “Veel suurem koristusorgia kui eelmisel korral.”
c) “Tundub, et isa peab uue tapeedi panema…”

2 aastat: Ämbrid igasuguste vedelikega keeratakse pea peale, mis põhjustab lähiümbruses mõningast üleujutust.
Algab potitreening, mille põhimotoks on: kus see lapp nüüd jälle sai?

Nüüd tunneb ta teid piisavalt hästi teadmaks, et öeldes “ei” (enda arvates küllaltki valjuhäälselt), mõtlete te tegelikult “jah”. Ta oskab avalikult kuuldavale tuua iga viimasegi juhuslikult kuuldud vandesõna, tehes seda selgelt ja arusaadavalt (erinevalt muust kõnest).

26 kuud: Koordinatsioonivõime on nüüdseks peaaegu täielikult välja arenenud. Ta suudab üheaegselt jalgu trampida, kisada ning pea ja kätega vehkida — seda eelkõige poes käies. Lisaks oskab ta selili kukkuda ja samal ajal palli läbi kasvuhooneklaaside lüüa.

30 kuud: Moodustuvad lihtsad laused, millest soosituimad on “Tahan kommi!”, “Ei, ei, ei!” või “Ei taha!”.

Nüüdseks oskab ta nagu issigi üle potiserva pissida, korraga ära kasutada pool rulli tualettpaberit ja siis kogu selle hunniku põrandale vedelema jätma.

32 kuud: Ta julgustab ema ja isa võtma osa mängudest nagu näiteks: “Lähme telkima” (mille käigus tuleb teil pool tundi aialaua all veeta), “Vihmaussid” (veel pool tundi voodis teki all) või “Mängime haldjaid” (mille käigus tuleb teil isemeisterdatud võlukepikese ja küpsetuspaberist tiivakestega veel pool tunnikest aias ringi hõljuda).

34 kuud: Moodustuvad keerukamad laused nagu “Emme, sa meeldid mulle, ja kas ma kommi tohin võtta?”

Muuhulgas oskab ta kinnisilmi telekapulti kasutada ning erinevalt oma vanematest tuleb ta toime ka videomaki programmeerimisega. Joonistused muutuvad keerukamaks: “Ring, mille sees on täpid ja külgedel neli kriipsu ” (ema/isa/vanaema/vanaisa), “Väike ring üheteistkümne kriipsuga” (igasugune loom).

35 kuud: Õhtuti läheb ta vabatahtlikult voodisse, juhul muidugi, kui järgnevast protseduurist on kinni peetud:
1. otsida kapist kolle,
2. sättida kummutile hoolikalt ritta 43 kaisulooma,
3. voodi vaid ühe külje pealt üles kloppida,
4. head-ööd-musi emmelt,
5. jätta ukse vahele täpselt 9,07 cm vahe,
6. kapist uuesti kolle otsida,
7. korrata punkte neli ja viis,
8. korrata kõiki punkte.