1. Tee nalja ja naera

Need hullumeelsed õhtud, kui üks tahab, et sa talle ette loeks, teine tahab printsessi mängida ja kolmas tahab mingit superkeerulist kooki teha, mille pilti sa ise talle lolli peaga Facebookist näitasid, on vist igale mitme lapse vanemale tuttavad. Aga üksi on nendega raske hakkama saada. Eriti kui saabub kätte aeg magama minna. Laste tähelepanu võita on sellises segaduses pea võimatu: sa võid karjuda, paluda, nutta — sind ei panda lihtsalt tähele… Parim viis laste tähelepanu võitmiseks on nalja teha ja nad naerma ajada. Kui teed neile tsirkust, siis on tähelepanu garanteeritud — nüüd on palju lihtsam panna lapsed tegema seda, mida sa tahad, et nad teeksid, näiteks saata hambaid pesema ja magama.

2. Pööra negatiivne positiivseks

Laste üksi kasvatamine võib teinekord olla tõeline väljakutse, nii materiaalses kui vaimses mõttes. Kui oled alles lahutusest või suhte lagunemisest muserdatud, pead ikkagi lastele süüa tegema ja nende eest hoolitsema. Proovi negatiivne positiivseks muuta: à la küll on hea, et nüüd pole hommikul kraanikauss väikesi karvakesi täis, et toitu valmistades peab poole vähem kartuleid koorima, et saad voodis laiutada. See võib tunduda tobe, aga paratamatult sa pead teistsuguse eluga harjuma ja seda on palju lihtsam teha, kui näed uue elu positiivseid, mitte negatiivseid külgi.

3. Lase lastel oma meelt lahutada

Muidugi on väga lõõgastav ka uppuda arvutisse, nutitelefoni või telekasse. Aga selline meelelahutus jätab sulle lõppkokkuvõttes tühja tunde. Palu oma lastel sulle etendus anda — usu, nad on õnnelikud, et saavad sulle esineda ja lõbu laialt on lõpuks nii sul kui neil. Su pinged töö ja raha pärast sulavad põrandale väikeseks loiguks, sest oma lapsi pühendunult endale esinemas vaadates saad aru, mis siin elus tegelikult kõige tähtsam on.

4. Küsi abi ainult siis, kui sul on seda tõesti vaja

Üsna tõenäoliselt tunned sa lastega üksi jäädes, et sul on abi vaja — igas mõttes: kedagi appi koduseid tööd tegema, kelleltki raha laenata, õlga, mille najal nutta… Tegelikult on karm tõde see, et sa pead vähemalt mingil hetkel täitsa üksi hakkama saama — mida vähem sa seda aega edasi lükkad, seda kergem sul pärast on. Küsi abi ainult siis, kui sa tõesti ise hakkama ei saa.

5. Hinga sügavalt

Jah, üksikemadus ja lõõgastumine ei tundu sõnad, mis võiksid ühte lausesse mahtuda. Üks masinatäis pesu lõpetab pesemise ja teine juba ootab. Ühel lapsel on matemaatikas abi vaja ja teisel tuleb homme inglise keeles töö. Üksikema elu on paras hullumaja. Aga ära unusta sügavalt hingamast — pole vaja rapsida, rahusta ennast maha ja kõik saab tehtud. Ja kui päris kõik ei saagi, pole ka hullu midagi.

6. Pane oma magamistoa uks lukku

Muidugi mõjub lahkuminek ka lastele ja nad vajavad sinult nüüd topelttähelepanu. Esialgu on see normaalne, aga sa ei tohi loobuda iseendast. Nii uskumatuna kui see ka ei kõla: sa ei pea oma lastele igal hetkel kättesaadav olema. Kui sa alati ja iga hetk valmis neid kuulama oled, siis hakkavad nad seda võimalust ära kasutama ja lõpuks ei saagi sa enam eales rahu. Lepi lastega kokku, et nüüd on sinul pool tundi vaba aega ja sind võib segada ainult äärmisel vajadusel. Siis mine oma tuppa ja keera uks lukku. Lapsed harjuvad sellega ja sina saad endale pea igal hetkel kättesaadava oaasi keset kõrbet. Jälgi, et peaksid kinni ajast, mis lastele ütlesid — nii tekib neil usaldus ja kindlustunne ja nad lasevad sul rahulikult olla.

7. Kui inimesed, kes sulle nõu üritavad anda, pole ise sinu olukorras olnud, siis ära neid liigselt kuula

Ei, asi pole selles, et keegi sulle halba sooviks — inimesed soovivad üldiselt head. Nad tõesti loodavad, et tänu nende nõule on sul lihtsam hakkama saada. Aga kui need on inimesed, kes pole ise kunagi üksikvanemana mitut last kasvatanud, siis ei tasu nende nõu puhta kullana võtta. Ainult need, kes on üksikvanema leiba ise maitsta saanud, oskavad sulle kirjeldada, millega see kõige paremini maitseb!

Üksikema staatus ei pruugi olla enda valik, aga see on küll sinu enda valik, milline üksikvanem sa oled!

Allikas: She Knows