1. Hoolitsus vs orjus

Sa ei pea igale pereliikmele eraldi einet valmistama, kui nad otsustavad, et sinu valmistatud roog ei ole neile meelepärane. Söögu seda, mis on, või ärgu söögu üldse.

Tõeline koostöö ja võrdne tööjaotus on hea peredünaamika aluseks. Igal liikmel peab olema oma kohustus ja vastutus ning neil on õigus nende eest kiita saada. Mida rohkem tööd ja kohustusi sa enda kanda võtad, seda vähem austust su pereliikmed su vaeva vastu üles näitavad — nad lihtsalt hakkavad sind ja su pingutusi täiesti iseenesestmõistetavana võtma.

Psühholoogide sõnul teeb eneseohverdus su perele rohkem liiga kui kasu. Sina eeldad suuremat tänu ja oled pahane, kui seda ei saa, su pereliikmed näevad, et sa virised, aga neil on üsna ükskõik ja nõuavad ikkagi, et teeksid kõik endist viisi ära. Nõiaring!

Kuidas sellest välja murda? Esiteks pead enda seest välja juurima järgmised mõtted:

  • Nad ei saa ilma minuta hakkama.
  • MIna teen seda paremini ja kiiremini.

Teiseks pea meeles: kui inimene ei suuda ise enda eest hoolt kanda, ei oska ta teise pingutusi kunagi hinnata.

2. Tugi vs vastutuse võtmine partneri vigade eest

Näiteks:

  • Miks ma ei võinud oma eksiga kohvile minna? Telefoni aku oli tühi, ma ei saanud sulle teada anda, kus ma olen. Aga see on nagunii sinu süü. Ise sa läksid oma kahenädalasele ärireisile!
  • Sa ju tead, et ma ei suuda end kontrollida kui purjus olen. Sa ei tohiks lasta mul nii palju juua!

Teadlased hoiatavad: kui sa tunned end vastutavana oma partneri käitumise ja psühholoogilise seisundi eest ning toetad teda omaenda vaimset tervist ohustades, oled sa ohtlikus sõltuvussuhtes ja ainus, mis sind päästab, on kiire lahkumine.

3. Altruism vs situatsioonid nagu “küll mu perekond ootab, kuni ma maailma päästan”

Kuigi lahkus ja heategude tegemine on väga teretulnud, läheb see selgelt üle piiri siis, kui partner on valmis oma viimased sendid oma sõpradele loovutama, aga sina oled see, kes peab toime tulema teie pere rahaliste ja koduste probleemidega. Ja kui nõuad endale rohkem tähelepanu, süüdistatakse sind isekuses ning antakse mõista, et partneril ei ole selliste pisiasjade jaoks aega.

Altruistide motivatsioon ei ole alati puhas ja selge. Paljud teevad heategusid ainult selleks, et kiitust ja tähelepanu pälvida ning oma heaoluhormooni ehk dopamiini kogust kätte saada. Sina peaksid välja uurima selle, mis su partnerit kõige rohkem motiveerib.

Samuti tuleb sul silm peal hoida oma pere rahaasjadel, sest partner võib olla liigagi helde. Mida tõsisemalt ta heategevusse suhtub, seda kibedam mekk sulle pärast suhu jääb. Kui ta hakkab raha koguma või laenama oma kolleegi õetütre peika ema auto ostmiseks, aga teie perel jääb seetõttu puhkusereisil käimata, on asi ikka liiga kaugele läinud. Siinkohal on sul täielik õigus stopp öelda ja riskida iseka inimese mainega, aga arvestades, kui palju vaeva te olete näinud selle raha kogumiseks, võid sa seda üsna rahulikult teha. Ja sul on see õigus alati, kui partner teie pere rahalise olukorra ohtu seab.

4. Tingimusteta armastus vs otsete vaesusesse

Unistuste täitumiseks ei pruugi kunagi seda kõige õigemat hetke tulla ja sellepärast ei ole alati vale oma kõhutunnet järgida või uitmõtte järgi toimetada. Kuid see ei tähenda, et kriitikameele peaksid täielikult välja lülitama. Kui partner ikka mitmendat korda järjest samasse ämbrisse astuma hakkab, on sul õigus ta peatada ja maa peale tagasi tuua. ee ei tähenda, et sa oled ahne või kade — see tähendab, et sul on terve mõistus veel säilinud ja partner peaks olema tänulik, et vähemalt ühel osapoolel on veel tükike kainet mõistust alles.

5. Sugulaste soovide austamine vs kellegi teise elu elamine

Sugulased võivad su pereellu väga ülbelt ja jõhkralt sisse sõita ja selle sujuvalt üle võtta, kui sel juhtuda lased. Harvad pole need stsenaariumid, kus pereliikmed langetavad otsuseid, ka väga tähtsaid, ning teevad plaane sinu eest nii, et sulle ei jäägi sõnaõigust. Selleks, et seda ei juhtuks, tuleb reeglid rangelt ja konkreetselt paika panna. Samuti pead õppima “ei” ütlema.

Oluline on silmas pidada, et enda reegleid kehtestades pead arvestama ja kinni pidama ka teiste reeglitest. Kui sa ikka üldse ei taha oma vanaema või tädi aiatöödes aidata, siis ära oota sügisel tema aiast tomateid ja porgandeid!

6. Karjääriredelil edasi ronimine vs ego

Õpingud, keelekursused, uus töö, ametikõrgendus, välisriiki kolimine — kõik need on inimesele pea sama olulised kui perekond, aga nõuavad väga suuri muutusi ja investeeringuid. Kuna muudatus hõlmab kogu peret, peavad sellega nõus olema kõik pereliikmed.

Su partner ei pruugi olla valmis loobuma oma unelmate kodust, et kolida välisriiki, lapsed ei taha jääda ilma suvepuhkusest, sest issi või emme peab terve suve keelekursusel käima. Laste jaoks on oluline, et vanemad oleks ka nende jaoks olemas ja täidaks oma lubadusi.

Karjääri edendamise nimel ei tohiks sa oma tervist ohtu seada. Kui tervist ei ole, ei tähenda su edu mitte midagi.

7. Oma partneri soovide austamine vs ärakasutamine

Kui üks partner elab lillelist lustielu ja teeb, mis tahab, peab teine topeltkoormat kandma ja see ei ole absoluutselt aus. Mõned näited:

  • Mis siis, et ma olen öösel vaid tunnikese maganud, sest tita nuttis, las ta läheb oma sõpradega välja ja lõbutseb. Kui ma ei luba, arvab ta, et ma olen liiga nõudlik…
  • Jah, ma kulutasin kogu oma palga ära. Ma arvasin, et sa juba said endale teise töö? Sa ju oled ometigi mees ja pead peret ülal pidama!
  • Laps karjub? Miks sa siis ei hoolitse tema eest, sa oled ju naine ja see on sinu töö.

Su partneri hobid, vabadus või puhkus ei tohiks tulla sinu heaolu arvelt. Ja sul on õigus talle seda meelde tuletada!

Miks me seda soovitame?

Kindlasti märkad sa neid punkte ellu rakendama hakates teatud vastupanu ja pahameelt, aga seda ei olegi võimalik taolistes situatsioonides vältida. Oluline on see, et kõik pereliikmed, k.a sina peaksid tundma end kodus õnnelikuna ja rahulikuna. Kui sa pole varem piire seadnud ja hakkad seda nüüd tegema, siis ilmselt ei taheta ind kohe kuulda võtta ega mõisteta, aga peagi saavad nad aru ja teie pereelu muutub hoobilt kõigi jaoks paremaks!