Cosmo selgitab, kuidas raske aeg võib paaridele mõjuda, ja annab nõu keerulisest olukorrast üle saamiseks.

Kriis paneb nägelema

Mida keerulisemaks muutub elukaaslaste rahaline seis, seda kergemini tekivad omavahelised vastuolud ja tülid, sest raske olukord muudab inimesed tihti emotsionaalsemaks ning nad ärrituvad kergemini.

Cosmopolitan aprill 2009
  • Mehe keha mõnukaart
  • Superelu väiksemate kulutustega
  • 35 uut stiili pikkadele juustele
  • Vähem muret kaalu pärast!

  • Tallinnas elav hetkel kodune Kertu (28) paneb ühe võimaliku rahaga seotud tülitsemise põhjuse sõnadesse: "Väikseid nääklusi tuleb ikka ette, sest oled harjunud elama nii, et ei pea endale midagi keelama. Üsna vastik tunne, kui nüüd raskel ajal tuleb millestki loobuda. Tahaks ikka, et oleks raha ja kõik sellega seonduvad võimalused. Ükskõik kui palju me endale aru ei anna, et praegu tuleb säästlikult elada, oleme ikka oma harjumuste ohvrid!"

    Ettevõtja Mary (26) toob välja omavaheliste pingete teisegi põhjuse: töömurede koju tassimise. "Näiteks kaubanduses pole päevad enam vennad. Ühel päeval läheb väga hästi, teine võib olla tõeline luupainaja ja tekib lootusetu tunne, et appi, mis nüüd küll edasi saab. Koju jõudes on tuju null. Oled terve maailma peale kuri ja pahane, et miks keegi ei vaja enam midagi ja miks mõned kliendid on nii ebameeldivad. Loomulikult on esimene inimene, keda pärast tööd koju jõudes näed, kallis elukaaslane, kes saab tunda pahurat ja vastikut kaaslast. Õnneks on minu oma tubli, seedib mu paha tuju ruttu-ruttu ära ja püüab olla mõistlik ja tore."

    Raha kui sümbol

    Tundub veidi naeruväärne, et inimesed lasevad millelgi nii pealiskaudsel kui numbrid pangakontol omavahelisi suhteid rikkuda. Ehk seetõttu ongi raske endale teadvustada, et just raha pärast tülid tihti tekivadki.

    Psühholoog ja pereterapeut Kadri Järv selgitab, et sellised mured on paaride jaoks ootamatud, sest majandusliku toimetuleku osas on tekkinud täiesti uued pinged. "Varem polnud selline teema vähemalt meie tutvusringkonnas aktuaalne," lisab Mary ühe võimalikest põhjustest, miks rahamured suhetes nii palju segadust võivad tekitada.

    "Esimene samm teel lahenduste poole on teadvustamine, et tegelikult ei ole raha pelgalt värviline paber, mille eest saab osta asju, vaid sellel on nimelt väga suur sümboliline tähendus," ütleb psühholoog ja lisab, et meeste jaoks märgistab raha jõudu, võimu, eneseväärikust ja -väärtust. Naistele seostub raha aga rohkem turvatundega. Samuti tunnevad naised end armastatuna, kui mees soovib ja on võimeline majapidamist ülal pidama.

    Ole avatud

    Kahjuks ei kao rahamured sõrmenipsu peale ka siis, kui majandus võtab taas kursi tõusuteele. Seega tuleks asjad omavahel läbi rääkida - arutada läbi mõlema hirmud, mis surutisega seoses on tekkinud. Ilmselt on otsa lahti tegemine raske, sest meestel võib olla pisut keeruline oma muredest rääkida, sest "mehed ju ei nuta".

    Kertu kirjeldab olukorda, mis hetkel valitseb ilmselt väga paljudes Eesti peredes: "Kui ei küsi, kuidas tööl läheb, ega Markko ise kurtma ei tule. Rabab vaikselt edasi. Ausalt öeldes ei julge vahel seda teemat puudutadagi."

    aprill 2009
    Pingete endaga kaasas kandmine pole mitte mingil juhul hea. Välja elamata emotsioonid kasvavad pikemas perspektiivis vastumeelsuseks kaaslase suhtes. Halvimal juhul võib pidevalt okkaline olukord lõppeda suhte purunemisega. Isegi kui kipute rahajuttude pärast raksu minema, ei tohiks nendest vestlustest loobuda. Kui rääkides tulemuseni ei jõua, mõelge oma seisukohad hästi läbi ja esitage need kirjalikult, kas või meili teel.

    Suhteprobleemid lahenevad vaid sel juhul, kui mõlemad nende kallal töötavad. Valgus tunneli lõpus saab paista alles siis, kui olete kõik ausalt südame pealt ära rääkinud ja üritate üheskoos leida lahendusi.

    Raske aeg on puhastuskuur

    Kommunikatsioonispetsialist Liina (23) on hetkeolukorras positiivne ning toob välja medali teise külje: "Õiged suhted rasketel aegadel just tugevnevad. Et poodides kulutamiseks pole enam nii palju raha, jääb rohkem aega tegelda sellega, mis on tegelikult tähtis - oma kallite inimeste ja koduga. Kui majanduslanguse tõttu minnakse lahku, siis polnud järelikult tegu õige suhtega - ei usu, et ükski vaid rahal põhinev liit kaua vastu peab. Ka vähesega saab hästi ära elada. Tuled õhtul töölt koju, lased vanni kuuma vett täis ning naudid koos armastatuga seda, et sul on imeline kaaslane ja hubane oma kodu."

    Psühholoog Kadri Järv on Liina seisukohaga nõus: "Suhted, mida väärtustatakse ainult läbi raha, purunevad kõige kiiremini. Kui lisaks töö ja kodu kaotusele jääd ilma ka elukaaslasest, polnud järelikult tegu õige asjaga. Selles suhtes on majanduslangus ka positiivne nähtus - põhjustab ühiskonnas muutusi. Mõttetu tarbimine väheneb ja inimesed hakkavad loodetavasti rohkem väärtustama suhteid kallite inimestega."

    Võimalikud tüliallikad

    Cosmo noppis ekspertartiklitest välja kolm levinud põhjust, miks inimesed raha pärast tülli lähevad.

    Erinev kulutamisharjumus

    Üks armastab suure ostu jaoks raha koguda, teine tahab aga asjad kohe kätte saada ja eelistab järelmaksu. Kogujale võib selline võlgu võtmine närvidele käia, eriti olukorras, kus rahaga on kitsas käes, lisaks tähendab järelmaks lisanduvaid intresse. Sellise koosluse puhul on oluline, et mõlemad oleksid oma eelistustes avatud ning räägiksid omavahel, miks neid teise inimese rahaga ümberkäimise viis häirib.

    See ei tähenda aga mingil juhul seda, et oma viha kaaslase peale vahendeid valimata välja peaksid valama. Kui arutelu muutub liiga intensiivseks ja agressiivseks, ole veidi aega omaette. Enne toast lahkumist näita välja, et kavatsed tagasi tulla ja vestlust jätkata.

    Artikli täispikka versiooni saab lugeda kuu lõpuni vaid ajakirjast.