Lihavõttemunade värvimine


Kõikides maailma kultuurides kujutab muna endast alguste algust ja kõiksust.


Juba Vanas Egiptuses, Pärsias, Kreekas ja Roomas söödi kevade ülistamise pühade ajal rohkelt keedetud mune ülistamaks elu taasloomist ja ärkamist.


Lähis-Idas austasid varakristlased muna kui hauakambri sümbolit, millest Jeesus üles tõustes väljus.

Sealt levis munakultus aegamööda koos ristisõdijatega üha enam lääne poole.

Läbi kogu keskaja värviti lihavõttemunad valdavalt punaseks, mis pidi kõigile usklikele meenutama Jeesuse poolt ristil nende eest valatud verd.


Valged liiliad — ülestõusmispühade lilled Juba ligi kolm aastatuhandet peetakse liiliat puhtuse ning delikaatsuse sünonüümiks.
Liilia sümboliseerib süütust ja puhtaverelisust.
Miks siis just ülestõusmispüha lill?

Eks ikka sellest, et oma päritolumaal Lähis-Idas, kus toimusid ka kõik need ristiusu algusega seotud sündmused, õitsevad metsikud valged liiliad just varakevadel — lihavõtte aegu.

Pole siis ime, et oma lihtsajoonelise ja suursuguse vormiga on valged liiliad hõivanud, üle kogu maailma, ülestõusmispühade aegsete kodude ja kirikute kaunistuses esikoha.

Kuumad ristikuklid

Üheks vanemaks suure reede ettevõtmiseks on kuumade ristikuklite söömine.
See väike ja magus, valgest suhkruvaabast ristiga märgistatud kuklike, on pärit eelkristlikust ajast.
Juba vanaaja kultuurides märgistati, saavutamaks jumalate ja jumalannade heakskiitu, leiba nendele omaste eriliste sümbolitega.

Algselt tähistati vaid üks, vastavale jumalale annetatav leib, suhkruvaabast ristiga. See pidi tagama kogu leivateo õnnestumise ning tooma perele õnne.
Teise, juba hilisemasse aega kuuluva uskumuse, kohaselt pidavat tulise ristikukli söömine suurel reedel ära hoidma tuleõnnetused.

Ristipuu — verev kontpuu

Üks paljudest legendidest räägib, et kunagi kasvanud kontpuu sama suureks ja tugevaks nagu tamm.
Kuna tema puit oli kõigist teistest metsapuudest tugevam, siis hakati teda kasutati ristipuu valmistamiseks.
Kontpuul oli väga häbi, et teda selliseks koledaks otstarbeks kasutati.

Jeesus mõistnud puu kannatusi ja lausunud: “Kuna sa häbened seda, et sind kasutati minu ristipuu valmistamiseks ning sa oled nii siiralt kaasa tundnud minu kannatustele ristil, siis luban sulle, et mitte kunagi enam ei ole sind võimalik selleks otstarbeks kasutada. Sinu kasv kahanegu ja puit pehmenegu. Kasvagu iga sinu oksaharu külge okas minu okaskroonist. Sinu õied muutugu ristikujuliseks, et meenutada kõigile elajaloomadele läbi aegade sinu muutumise põhjust. Kuivanud vere pruun paistku sinu õie põhjast meenutamaks, et sa ristipuuna jagasid minuga minu kannatusi ja kaitsesid mind minu agoonias. “
Nii kasutataksegi juba aastasadu vereva kontpuu oksi Suure reede tähistamisel.

Ideid lihavõttepühade tähistamiseks

Kas olete tähele pannud, et lihavõtete tähistamine on teie jaoks muutunud natuke nagu liiga etteaimatavaks?
Loomulikult on kena kinni pidada traditsioonilistest pühade sümbolitest: värvida mune, tuua koju šokolaadijänkusid ja pajutibudega oksi. Kuid ühel hetkel tundub see kuidagi tühja ja surnuna…