Autojuht Urmetil ja tema abikaasa Jane Käol on 10 last: Eleriin (15), Raini (14), Lauri (13), Kristin (8), Merlin (5), Pilleriin (4), kaksikud Silver ja Sirelin (2) ning kaksikud Maarjaliis ja Mariliis (1,5). Perega koos elab ka vanavanaema Helju, kellel on koos nende lastega lapselapselapsi kokku tervelt 33. Suguvõsa suuruse üle kurta ei saa, tunnistab perekond — kõiki nõbusid polevat nad jõudnud kokku lugedagi, kuid nimesid ja nägusid teatakse küll ning kokkusaamistel segamini ei aeta.

Ülevalt vasakult: Sirelin, pereisa Urmet, ema Jane, Silver, Eleriin, Lauri, Raini. Alt vasakult: Pilleriin, vanavanaema Helju koos kaksikute Maarjaliisi ja Mariliisiga, Kristin ja Merlin.

Ruumist ja vooditest puudust ei ole

Perekond Käo elab ilusas majas Põlvamaal — tegu on Urmeti lapsepõlvekoduga, mille ta on ise aastate jooksul uuesti üles ehitanud ja korda teinud. Kui hetkel elab perekond ühes 7-toalises majas, siis peagi valmib pere suurde hoovi ka teine maja. “Lapsed kasvavad ja ruumi on ju juurde vaja,” ütleb pereisa. Praegustesse tubadesse jaguneb pere nii, et viis pisemat last on koos vanematega magamistoas, vanemad poisid Lauri ja Raini kahekesi, Kristin ja Merlin kahekesi, vanimal tütrel Eleriinil on oma tuba ja ka vanavanaema saab päris oma kambrikeses omaette olemist nautida. Kõigil on oma voodid olemas ja lauapinnast, kus koolitöid teha, kellelgi puudu ei jää. Küll aga osutab Eleriin nurgale, kuhu on plaanis veel üks kirjutuslaud osta — ega see tulemata jääda saa, kui kolme aasta pärast on juba kuuel lapsel kodused ülesanded lahendada.

Söömine käib kahes jaos

Kui uurisime, milliseid eripärasid esineb niivõrd rohke lastearvuga perekonna argipäevas, siis selgus, et tegelikult igapäevalu tavalisest kolme- või neljalapselisest perest oluliselt ei erinegi. Hommikul süüakse pudrud ära, isa läheb tööle, vanemad lapsed kooli, nooremad lasteaeda ja päris pisikesed jäävad emaga koju. Vaid söömine käib kahekaupa — esmalt söödetakse pisikeste kõhud täis ja siis saavad suuremad laua taha istuma. Köögilaua taha kogu pere korraga lihtsalt ei mahu. Toiduvalmistamisega emal raskusi pole — pirtsakas sööja pole ükski laps ja kartulipuder hakklihakastmega on alati kindel minek. Vanemad lapsed aitavad kööki koristada ja nõusid pesta, et ema ei peaks muretsema kolmeteistkümne taldriku, kahvli ja joogiklaasi pesemise pärast. Nõudepesumasinat perel küll pole, ent Eleriin, Raini ja Lauri ei pea nõude pesemist mingiks vaevaks. Ütlevad, et ei saa arugi, et nõusid rohkem oleks kui mõnes teises peres.

Merlin, Pilleriin ja Silver söögilauas

Transport — pole probleemi!

Muidugi on pakub huvi ka transpordiküsimus — kui on tarvis kuhugi sõita, siis mil moel õnnestub vanematel kaasa võtta kõik 10 järeltulijat? “Ah, sellega pole muret, meil on 9-kohaline buss ja kõik mahuvad kenasti sisse — pisemad sülle ja minek. Kui aga veel lapsi peaks juurde tulema, siis olen vahel naljatanud küll, et peaks endale suure 54-kohalise bussi muretsema,” naerab pereisa. Kas ja kui palju lapsi erinevatele üritustele kaasa võetakse sõltub aga täielikult üritusest — väga palju polegi selliseid, kuhu terve pere peaks ilmtingimata täiskoosseisus minema.

Sünnipäevad ja jõulud saavad alati peetud

Ka tähtpäevi peab pere nii nagu iga teine — kogu perekond on koos. Kellegi sünnipäeva pidamata ei jäeta, alati on kook laual ja külalisedki tulemas. Viimati peeti suuremalt vanavanaema 90. juubelit — siis oli kohale tulnud rohkelt sugulasi. Kõige sünnipäevaderohkem kuu on aga käesolev kuu — septembris on tähtpäev tervelt neljal lapsel.
Jõulude ajal on headel lastel ikka jõuluvana külas käinud, kuid vahel on kaval habemik kingikoti ka ukse juurde poetanud. Sellega, et laste soovid liiga materiaalsed oleks ning neid kõiki täita ei jõuaks, jõuluvanal muret pole — Käo pere lapsed oskavad üksteisega arvestada ja nende soovid on alati mõistlikud olnud.

"Suurperes peab oskama majandada"

"Selleks, et suurperes elada, peab oskama ka majandada ja planeerida," räägib Urmet. "Sa pead teadma, millised on su võimalused – meie lastel on kõhud täis, riided seljas ning kooli- ja lasteaiakohad olemas. Küll aga näeb televiisorist aegajalt selliseid peresid, kus mitu last magab ühes voodis. Sellest ma aru ei saa – miks teha lapsi juurde siis, kui ka olemasolevatel pole normaalseid elutingimusi," arutleb mees.

Mis ühele väike, see teisele paras
Kui peres on nii mitu last, siis on üheks probleemiks kindlasti kõikidele tervete ja parajate riiete selga saamine. “No õnneks meil on nii, et kui üks välja kasvab, siis jääb juba teisele,” räägib pereema Jane, “näiteks suuremad kaksikud olid vaevu jõudnud sandaalidest välja kasvada, kui need jäid juba uutele kaksikutele. Loomulikult läheb ikka vahel mõni asi katki ja eriti tuleb ju vaadata, et jalanõud korralikud oleks. Enamasti soetame rõivad-jalanõud turult, kuid oleme ka suuremate allahindluste ajal kaubamajast ostnud.”

Kaksikud Sirelin ja Silver

Talupidamine jäi katki

Urmet on maja kõrvale ehitanud ka sauna ning olemas on kuur ja garaaž. Peamaja küljele on plaanis ehitada ka terrass. Kui avarale põllule pilgu heidame mainib pereisa, et pidas siin kunagi ka talu. Mehel oli üle viiekümne lehma ja talus oli ka rohkelt sigu ja kanu. Talupidamise jättis mees aga katki, sest see vaev ei olevat end ära tasunud — meeletu rügamine talu ja loomadega ei toonud piisavalt sisse, et see end väärt oleks. Mõne aja eest põles krundil maha ka laut — õnneks polnud selleks ajaks ühtegi looma enam sees, kuid uuesti mees talu pidama hakata ei kavatse.

Lisaraha leiab alati
Eelarvet pere igaks kuuks ei koosta, seetõttu ei oska ka pereisa Urmet öelda, kui palju kuus täpsemalt toidule või riietele kulub. Ta ütleb, et nad saavad hakkama, nentides, et eks see mis on, kulub enamjaolt ikka ka ära. Pere kasvatab ka näiteks maasikaid ja küüslauku, mis on neile päris tubli lisateenistus. Suvel käis isa koos vanema tütrega turul maasikaid müümas ja ostjate leidmisega muret polnud — järjekord oli kohe leti taga. Ka meie asusime tagasi Tallinnasse, kaks kingitud maasikatoormoosi karpi pagasiruumis.

VAATA KA VIDEOT: