Utah` ülikooli teadlased kogusid kokku 30 inimest, kes pidasid end oma pere mustadeks lammasteks, vahendab Psychology Today. Nad kõik tundsid, et pere suhtub neisse halvasti, halvemini kui teistesse lähisugulastesse, neid ei aktsepteerita, nende valikuid peetakse valedeks ja nad ei ole pereüritustele eriti teretulnud. Uuriti, mil moel nad selle olukorraga toime tulevad ning välja tuli viis peamist mehhanismi.


1. Leia toetajaid teistest suhtlusvõrkudest

Mustad lambad leidsid toetajaid peamiselt kahel viisil. Esiteks investeerisid nad suhetesse pereliikmetega, kes neisse hästi, armastavalt ja siiralt suhtusid. Õed-vennad pakkusid paljudele tuge, eriti siis, kui vanematest ses osas abi loota ei saanud. Üks osalejatest tunnistas, et just tema vend aitas tal rajal püsida, olles innustav, toetav ja julgustav, kui ta kapist välja tuli. Teised pereliikmed olid aga valmis naise kodust välja viskama. Venna tugi ja toetus aitas naisel end kokku võtta ja ennast oma nahas mugavalt tundma hakata.

Teine viis oli leida toetajaid pereringist väljaspool, inimeste seast, kes nende tegusid või tundeid pahaks ei pannud. “Alates 25ndast eluaastast on mul justkui teine pere, kes mind aktsepteerib ja hoiab. Käin nendega koos puhkamas, peame koos pühi ja teeme kõike, mida päris pere peakski tegema.”

2. Räägi läbi ja kehtesta piirid

Piirid on ülitähtsad ja kaitsevad eelkõige sind ennast, aga aitavad ka su pereliikmetel paremini mõista, mis on okei ja mis mitte. Kõige suurem abinõu on tavaliselt füüsilise piiri seadmine ehk lihtsalt minema kolimine — tegevus, mis annab sulle võimaluse kellelegi aru andmata ja luba küsimata elada just sellist elu, mis sulle kõige õigem tundub.

Teine viis on range joone tõmbamine oma isikliku informatsiooni jagamisse. Mida nad ei tea, ei tee neile ka haiget (tavaliselt). Üks osalejatest tunnistas: “Ma helistan oma perele vaid haruharva ja ka siis räägime ainult väga pealiskaudsetest asjadest nagu “kuidas koolielu kulgeb või mis kodus uudist”. Rohkem ei ole vajagi.

3. Ehita uus elu oma uut ja õiget mina teadvustades üles

Üks toimetulekuviise, mis uuringus osalejaid edasi aitas, oli lihtsalt leppimine faktiga, et nad ongi oma peres mustad lambad ning kui see teadmine oli omaks võetud ja lepitud faktiga, et see teeb kuradima palju haiget, oli kergem edasi liikuda. Nad jätsid oma vana mina maha ning hakkasid oma elu just sellisena üles ehitama, nagu nad õigeks pidasid, liikudes oma õpingutes või karjääris suurte sammudega oma soovitud suunas edasi.

Mõned osalejad tunnistasid, et musta lamba staatuse raske koorem on teinud neist tugevamad ja edasipüüdlikumad inimesed ja nad on tänaseks uhked selle üle, et nad on teistest erinevad.

4. Vähenda teadlikult oma valu

Osalejad tunnistasid, et kõige raskem oli endale tunnistada, kui suurt valu pere negaviitvne suhtumine tekitas ja kuivõrd raske oli neil esialgu mõista, miks neile see vastik musta lamba staatus antud on. Lõpuks otsustasid nad, et kõige lihtsam on need inimesed, kes haiget teevad, lihtsalt oma elust välja lülitada. “Mul ei ole enam perekonda. Näen neid korra aastas ja seda ka peamiselt selleks, et nad ülejäänud osa ajast mind ei tülitaks. Ma ei suhtle nendega. Mu ema tahab minuga uuesti suhet luua, aga mina temaga küll mitte,” pihib üks osalejatest.

5. Ela oma elu hoolimata nende halvakspanust

Viha, mida tunned oma pere vastu, kes sinuga samas paadis ei ole, on sul võimalik produktiivselt ära kasutada ja suunata see meeletu energia mitte kurjustamisse, vaid soovitud plaanide täide viimisesse. Kõik osalejad teadsid, et nende valikud kutsuvad pere poolt esile väga negatiivse reaktsiooni, kuid otsustasid, et elu oma tõelise minana on seda väärt. Teadmine, et ajad õiget asja, annab sulle meeletu energia, lisa siia veel suur soov tõestada, et sul on õigus ja et sa tuled igal juhul toime, ning oledki astunud suure sammu edasi oma uue ja parema elu poole. Üks osalejatets ütles: “Ma teadsin täpselt, mida ma pean selleks tegema, et mu perekond mind aktsepteeriks ja minusse hästi suhtuks. Ma oleks võinud seda teha, aga ei tahtnud, sest ma ise ei uskunud sellesse.”